Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Razvoj superćelije u Zaječaru - 08.07.2014.  (Pročitano 2761 puta)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
Razvoj superćelije u Zaječaru - 08.07.2014.
« poslato: 08. Jul 2014. u 22:31 »
ponovo aktivan koridor između Zaječara i Bora

situacija je bila slična onoj 30. Juna s tim što je ovaj put oblak bio u ranoj fazi tako da je naglo jačao i bilo je zanimljivo posmatrati kako se razvija
sale pn je oblak ispratio tokom svog formiranja kod Paraćina i po njegovim rečima bilo je umerenog pljuska

nakon celodnevne sparine počeo je da duva umeren vetar koji je doneo svežinu, ali polako primećujem i pretpostavljam da će oblak dalje ojačati

pokreti u oblaku su sve brži i uočljiviji

ovde je već počeo da bude sumnjiv

i polako kreće da poprima ozbiljniji oblik, a i povremeno izleti koja munja na prednjem delu vrha

ovde mi se već činilo da oblak polako menja smer ka istoku/jugoistoku što znači da će proći sve bliže gradu

kreće jak vetar i zaluta po koja kap, a i zalazak sunca ima svoju ulogu

neverovatne rotacije, par puta sam primetio vrlo tanke deliće oblaka kako poprimaju spiralni oblak dok se spuštaju iz oblaka tj. izgledali su kao federi koji vise sa oblaka.. ovo naravno nije bilo ni blizu nekom tornadu pošto su bili u pitanju sasvim mali delići koji su ubrzo nestajali

sve postaje žuto

oblak polako prolazi i jača dalje iznad granice sa Bugarskom

pogled na još jedan razvoj u daljini

da li je ovo kišna zavesa ili grad, ne znam.. u ovom momentu je naleteo vrlo kratak pljusak, ali je severni deo grada potpuno nestao iza ove zavese na čijem vrhu je sevalo uz tihu grmljavinu

istok

Beli Breg polako nestaje

sa zadnje strane polako čistina, žute boje na sve strane.. ovaj deo oblaka je od jednom jurnuo na suprotnu stranu od kretanja celog sistema, nenormalnom brzinom.. više je ličio na dim

zadnji deo nakovnja, još lepše je izgledao uživo

jugoistok

oblak nastavlja dalje ka Bugarskoj uz konstannto svitkanje

evo kako je sale pn video oblak iz Paraćina, odlične fotke  :first:

još jedan dobar pogled od gotfrida iz Majdanpeka

hvala dikile za animaciju

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Odg: Razvoj superćelije u Zaječaru - 08.07.2014.
« Odgovor #1 poslato: 08. Jul 2014. u 22:41 »
Fenomenalno ocelot, lepo si ispratio današnja dešavanja  :jupi:

Moj favorit  :first:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2 poslato: 08. Jul 2014. u 22:53 »
Školski primjer superćelije. :) Mnogo odličnih fotografija i slobodno mogu da kažem jedna od kvalitetnijih i kompletnijih reportaža na forumu, svaka čast! :super:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ocelot

« Odgovor #3 poslato: 08. Jul 2014. u 23:07 »
hvala!
moram da priznam da su ovo meni omiljene situacije kada ovako zanimljiv oblak prođe tik uz grad jer mogu na miru da ga posmatram sve vreme, a i mnogo su bolji uglovi za fotkanje..

intezitet sevanja dalje ka Vidinu
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=JynNN780AHs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=JynNN780AHs</a>

a sada idem da proverim telefon pošto sam praćenjem ovog razvoja potpuno zaboravio da je trebalo da se nađem sa drugaricom  :doh:  ;D

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #4 poslato: 08. Jul 2014. u 23:14 »
Zaista skolski primer supercelije, i to LP supercelije kako mi se cini. Sve si uslikao, ono sto i treba da se slika, odlicno....

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #5 poslato: 09. Jul 2014. u 00:13 »
Bravo kolega,otkinuo si ga sa reportažom !

LP supercell kao kuća,obožavam ovakav oblik oblaka.Da se podsetimo,evo ga i prošle godine u Novom Selu:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #6 poslato: 09. Jul 2014. u 00:15 »
Svaka cast za reportazu , PRELEPE slike !!  ;) Jednostavno dobijem osecaj kao da sam bio tamo.. mogu da zamislim kako je bilo tebi.

Van mreže sale pn

« Odgovor #7 poslato: 09. Jul 2014. u 00:24 »
Istocna Srbija pravi magnet za jake razvoje ove sezone. Ovo je jedna od boljih reportaza na forumu, sve pohvale ocelot. :first:

Oblak je zaista :-[, na animaciji se jasno vidi da je skrenuo udesno od ostatka ekipe.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #8 poslato: 09. Jul 2014. u 08:25 »
Kako je moćan taj zum! ;)
Da je prošao par kilometara bliže, bio bi u "epicentru" ... ovako je bolje. Ne bih mogao da izdvojim koja mi je favorit, prosto su sve vrhunske. Volim one sa kontrastom svetlo plavo, žuto, tamno plavo. :super:
Jesi li probao panoramu da napraviš?

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #9 poslato: 09. Jul 2014. u 08:41 »
Svaka cas ocelot,jedna od boljih reportaza. :first:

Van mreže ocelot

« Odgovor #10 poslato: 09. Jul 2014. u 13:42 »
hvala svima!

imam informacije da je u nekim selima padao grad.. čovek koji živi u selu Trnavac kaže da je tamo sva sreća vrlo kratko padao

zaboravih da stavim ESTOFEX upozorenje, jednostavno su tačni i zato sam verovao u jučerašnje akcije

@ljubiša

imam jedan pokušaj, videću ako budem stigao danas to da napravim pošto sam narednih dana van grada
inače, i meni su te slike omiljene.. da je prošlo preko mene ne bih mogao taj prizor da uhvatim

Van mreže ocelot

« Odgovor #11 poslato: 09. Jul 2014. u 23:08 »
Bio je prlog na lokalnoj televiziji..
Grad je padao u selima Halovo i Vrazogrnac gde je prijavljena steta na usevima, a po snimcima se vidi da ima i oborenih vecih grana sa starog drveca