Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2014 - II dekada  (Pročitano 104184 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Jul 2014 - II dekada
« Odgovor #300 poslato: 16. Jul 2014. u 09:26 »
E isti ovakav osecaj sa promasajima je i u Novom Selu u jugozapadnoj struji.S tim sto je beogradsko prokletstvo u ovoj severoistocnoj struji izgleda mnogo drasticnije.

Nema tu nikakvog prokletstva, crne magije i šta ti ja znam... :) Oblaci pri različitim strujanjima imaju svoje različite omiljene putanje, utabane staze. Recimo, pri jugozapadnom i zapadnom strujanju, Beograd se gotovo uvijek nađe na putu jedne od najutabanijih staza, od Loznice preko Šapca do Beograda. Dok kod sjeveroistočnog strujanja, Beograd nije ni na jednoj stazi.

Jedna od tih staza je da jača oblačnost prođe samo malo južnije i istočnije od Beograda, i to se sinoć i desilo. To je najviše što Beograd može da dobije od istočnih i sjeveroistočnih strujanja. Sinoć sam uslikao jedan od ljepših Cb-ova ove godine:

Ubrzo je baza postajala sve tamnija:

Nazirale su se rotirajuće i šelfolike formacije. Šteta što nije bio makar malo bliže i što nije makar malo ranije stigao:

Kad je već stigao do južnih predgrađa Beograda u istočnoj struji, naglo je oslabio, pa je i sijevanje bilo sve ređe. Jedna munja iz tog oblaka je uletjela:

Kasnije uveče još jedan Cb-ić je prošao utabanom stazom malo sjevernije od Beograda. To je Cb koji se vidi na radarskoj što je Stefanov okačio u poruci na prethodnoj stranici. Iz njega je sijevanje bilo nešto češće, ali uglavnom u oblaku, udaljeno i ne naročito atraktivno:

Što se mene tiče, iako nije palo ni kapi kiše, dan je bio jako zanimljiv, i ne bih se bunio da i danas bude tako.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #301 poslato: 16. Jul 2014. u 09:27 »
Jutros magla koja se brzo razbila. Sinoć u Knjaževcu palo 11.9mm
Evo par fotki

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #302 poslato: 16. Jul 2014. u 09:30 »
Suncano i prijatno jutro u Subotici!Poslepodne ocekujem razvoje u okolini, ali dali ce nesto pogoditi grad, ili samo pojedine delove grada, ostaje da se vidi. Prvo krece konvekcija u Karpatima, i u centralnim delovima Srbije zbog orografije. Brdski predeli itekako znaju da ubrzaju konvekciju.

Dejo: Opa, Sombor se lepo omastio  ??? ???

Van mreže BranislavV

• *
« Odgovor #303 poslato: 16. Jul 2014. u 10:26 »
Dobra grmljavina kod Bora, u Boru, sitna kišica, izgleda da će ipak proći bez ozbiljnije kiše za razliku od sinoć ali očekujem u popodnevnim satima da će ipak biti drugačije i više akcije.
tko hoda taj ne trci

Van mreže sale pn

« Odgovor #304 poslato: 16. Jul 2014. u 10:55 »
Krece akcija, pocela grmljavina iz pravca istoka odnosno sa Kucajskih planina. Smrklo se tamo bas, videcemo sta nosi nastavak dana i kako ce se dalje ova oblacnost razvijati.

Sve vise bruji, a i radar pokazuje jacanje konvektivnih razvoja iznad Kucaja:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #305 poslato: 16. Jul 2014. u 11:11 »
Vec sada jaki razvoji,videcemo kako ce se ponasati ta oblacnost na daljem putu ka zapadu.

Ja sam nazalost i dalje u Bg,ovde je pretezno vedro naravn.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže sale pn

« Odgovor #306 poslato: 16. Jul 2014. u 11:35 »
Malo juznije od grada prosao neverovatan pljusak jasno se cula buka uz povremeno jaku grmljavinu. Ovde kod mene samo kratak jak pljusak, dok u severnom delu grada nista. Stize nov oblak sa severoistoka pa ce biti jos.

Ne podnosim kad ovako kisna granica bude u samom gradu.

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #307 poslato: 16. Jul 2014. u 11:45 »
Moj deo grada omasi juce skroz i ode na Smederevo. Doduse, samo 3-4 km od mene je bilo kratkog pljuska i to u blizini met. stanice. Sela okolo su dobila kise - uglavnom kratki, petominutni pljuskovi.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #308 poslato: 16. Jul 2014. u 11:54 »
Suncano i sada vec toplo u Subotici, jos bez i jednog Cumulusa...ali posle 12h bi trebalo da pocne konvekcija.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #309 poslato: 16. Jul 2014. u 12:04 »
Jako nevreme iz novonastalog Cb-a nad Gledicem u Novom Selu !

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #310 poslato: 16. Jul 2014. u 12:23 »
Moj deo grada omasi juce skroz i ode na Smederevo. Doduse, samo 3-4 km od mene je bilo kratkog pljuska i to u blizini met. stanice. Sela okolo su dobila kise - uglavnom kratki, petominutni pljuskovi.

Možda je zakačilo malo istočne dijelove grada, i Glibovac. Kod Kubrečkog jezera takođe nije bilo kapi kiše, kako mi je javljeno. :)

Danas su se južni Karpati aktivirali znatno ranije nego juče, pa moguće da i akcije u ovom dijelu Srbije bude malo ranije nego juče, vjerovatno je razlog što je više vlage u atmosferi, danas bi CAPE morao biti oko 1000J/kg.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #311 poslato: 16. Jul 2014. u 13:02 »
nisam se cuo sa mojima,ali ne sumnjam da se srucila ogromna kisa tamo !

A kako li je tek malo severnije ne smem ni da zamislim,najjaci odraz se non stop obnavlja.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #312 poslato: 16. Jul 2014. u 13:06 »
Ovi rani razvoji sve upropaste. Temperatura je preniska za nesto ozbiljnije, treba malo sunca da digne temperaturu. Trenutno je samo 20.5C.

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #313 poslato: 16. Jul 2014. u 13:10 »
Prvi Cumulusi tek sad pocinju da rastu zapadno od mene sto u sustini nije dobro meni.
Danas kasnije pocinje cumulusijada
Toplo, sparno vreme, T 29.5C

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #314 poslato: 16. Jul 2014. u 13:26 »
au, Boce, kakve fotke  :P

mene je sinoć prvo dokačio ovaj Cb koji se nekako dovukao iz Bugarske i baš sporo prolazio.. od njega dobih pljusak bez grmljavine

dok je druga tura mnogo više ličila na letnji pljusak.. brzo je prošao, priredio odličan light show, a i grmelo je dobro

Van mreže sale pn

« Odgovor #315 poslato: 16. Jul 2014. u 13:30 »
Mozda sam malo dosadan i previse trazim (iako je vec pala dobra kisa), ali mislim da je sa akcijom ovde danas gotovo. Jeste da ide vedrina sad sa istoka, ali nema uopste kumulusa u razvoju iznad Kucaja, osim jednog Cb-a koji se vidi tamo negde u pravcu Boceta. Liniska oblacnost sa pljuskovima se formira sad zapadnije gledajuci radar. Bas je poranila akcija kao sto kaze dikile.

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #316 poslato: 16. Jul 2014. u 13:43 »
Sale taj Cb je negde oko Rtnja.
Ovde za sad nema nekih uslova za kišu, u delu severnije od grada može biti kraćih lokalnih pljuskova. Ali ta vedrina iz Rumunije i Bugarske može biti odlična okidač za popodne i veče.
T=26.4°C

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #317 poslato: 16. Jul 2014. u 13:45 »
Vec puna 2 sata oblak se obnavlja malo severoistocnije od Novog Sela!!! kad bi mogla da se napravi animacija bilo bi to impozantno !

Nisam se cuo jos sa mojima jer nevreme i dalhe besni uz vrlo jaku grmljavinu !

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #318 poslato: 16. Jul 2014. u 13:46 »
Пробудила ме грмљавина пре нека два сата уз пљусак, после краће паузе, поново кренуо сада пљусак.

Јуче овде није ништа скоро занимљиво, био сам цео дан у Београду, за време утакмице Партизана било је лепог блицања, очекивао сам кишу, али ништа од тога.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #319 poslato: 16. Jul 2014. u 13:59 »
Kakvi razvoji ulaze u južni Banat, ovaj oblak kod Vršca je imao i maksimalan odraz. Jako lijepa linija se fromirala:

Jako je nestabilna atmosfera danas. I pored sjeveroistočnog strujanja, mislim da danas mora nešto dogurati i do Beograda, jer situacija podsjeća na 22. maj 2012.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm