E isti ovakav osecaj sa promasajima je i u Novom Selu u jugozapadnoj struji.S tim sto je beogradsko prokletstvo u ovoj severoistocnoj struji izgleda mnogo drasticnije.
Nema tu nikakvog prokletstva, crne magije i šta ti ja znam...
Oblaci pri različitim strujanjima imaju svoje različite omiljene putanje, utabane staze. Recimo, pri jugozapadnom i zapadnom strujanju, Beograd se gotovo uvijek nađe na putu jedne od najutabanijih staza, od Loznice preko Šapca do Beograda. Dok kod sjeveroistočnog strujanja, Beograd nije ni na jednoj stazi.
Jedna od tih staza je da jača oblačnost prođe samo malo južnije i istočnije od Beograda, i to se sinoć i desilo. To je najviše što Beograd može da dobije od istočnih i sjeveroistočnih strujanja. Sinoć sam uslikao jedan od ljepših Cb-ova ove godine:
Ubrzo je baza postajala sve tamnija:
Nazirale su se rotirajuće i šelfolike formacije. Šteta što nije bio makar malo bliže i što nije makar malo ranije stigao:
Kad je već stigao do južnih predgrađa Beograda u istočnoj struji, naglo je oslabio, pa je i sijevanje bilo sve ređe. Jedna munja iz tog oblaka je uletjela:
Kasnije uveče još jedan Cb-ić je prošao utabanom stazom malo sjevernije od Beograda. To je Cb koji se vidi na radarskoj što je Stefanov okačio u poruci na prethodnoj stranici. Iz njega je sijevanje bilo nešto češće, ali uglavnom u oblaku, udaljeno i ne naročito atraktivno:
Što se mene tiče, iako nije palo ni kapi kiše, dan je bio jako zanimljiv, i ne bih se bunio da i danas bude tako.