Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2014 - II dekada  (Pročitano 104141 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
Odg: Jul 2014 - II dekada
« Odgovor #680 poslato: 19. Jul 2014. u 01:15 »
Na Valjevo se oko 22:00h spustilo nevreme sa severoistoka uz žestoko sevanje i umerenu grmljavinu. Prema mojoj proceni, palo je oko 10mm, ali precizne podatke ću znati čim stane kiša jer još uvek pomalo pada. Teča mi je rekao da je sinoćno nevreme dalo 13mm, kao i popodnevno. Tako da je za četvrtak konačna cifra 26mm. Mislim da će večerašnja oluja imati količinu padavina sličnoj sinoć. Ćale mi je krenuo motorom u Pančevo oko 20h i uleteo u nevreme izmedju Slovca i Uba. Na kraju je morao da se vrati jer nije hteo ništa više da rizikuje. Kaže da su pri povratku putem tekli potoci, a silina vetra i kiše su mu zaustavljali dah. Još mi kaže da dok se vraćao nazad, na putu su ga pratile zastrašujuće munje. I pored motorističke opreme, koja je namenjena kao zaštita od kiše, okisao je do gole kože.

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #681 poslato: 19. Jul 2014. u 01:51 »
Вечерас око 20:15 сам кренуо према Крагујевцу, већ је било јасно да ће невреме ударити, astrogodra је упозорио на шелф који иде на Крагујевац, у почетку сам био сумњичав да то може да иде на Мрчајевце, али чим смо изашли из Мрчајеваца на отвореном путу према Крагујевцу само таква шелфчина,искрено откада пратим метереологију искрено већи и лепши шелф нисам видео, мало касније смо улетели у само тако невреме, громови су ударали као луди, видљивост је била од 2-3 метра од силовите кише, морали смо стати, касније се невреме обрушило и на Мрчајевце.

Окачићу неке слике, нисам напунио дигиталац, сликане су телефоном и очајног су квалитета, али ипак да их окачим:

Магистрални пут Мрчајевци-Крагујевац

« Poslednja izmena: 19. Jul 2014. u 03:21 Медо »

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #682 poslato: 19. Jul 2014. u 02:38 »
ljudi koja kolicina kise u ivanjici,2 oluje i nakon toga, nekoliko sati jake kise ujednacenog inteziteta,mislim da se to i na radaru moglo videti

Van mreže ssoney

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #683 poslato: 19. Jul 2014. u 06:18 »
Osvanulo uglavnom oblacno jutro, sunce polako pokusava da se probije. Trenutno 16 C.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #684 poslato: 19. Jul 2014. u 09:00 »
Meni je i dalje neobjašnjivo i neshvatljivo kakve oluje je tri dana za redom imao Beograd u ovoj struji. Bilo je akcije svuda u Srbiji, ali nigdje nije baš sva tri dana. Sinoć je palo 21.1mm na Vračaru (za razliku od prethodna dva navrata, ovoga puta manje nego na ostalim beogradskim stanicama). Mene je inače nevrijeme uhvatilo u Krnjači gdje je AMS zabilježila čak 36mm! Ovako je tu izgledao dolazak oluje, slikao sam mobilnim:

Na Vračaru za tri dana 66mm, ukupno okruglo 100mm ovoga jula. Danas konačno stabilno.
« Poslednja izmena: 19. Jul 2014. u 09:34 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #685 poslato: 19. Jul 2014. u 09:14 »
Ova tri cetri dana bilo je grmljavine u okolini Subotice, ali nijedna da pogodi kako treba...tako da ova 4 dana odlaze u zaborav u principu sa celom dosadasnjom sezonom. Ostaje nam ponedeljak, ali kako mi se cini i to ce puknuti juznije od Subotice...sta je tu je.
Mesec jul kod Deje izmereno 65mm do sada, sto je vec vise od proseka za jul tako da barem sto se suse tice ovog leta, nju sva sreca pa je nemamo.
Toplo letnje jutro, sa nesto visoke oblacnosti.

Van mreže bojan_ferrari

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #686 poslato: 19. Jul 2014. u 10:37 »
U Pancevu danas nista,u poredjenju sa Beogradom  :D
U dva navrata je bilo kise,bilo je pojacanog vetra,i dosta grmljavine,palo je 6.4mm kise.
Evo par pokusaja loveljenja munja  ;D

Ovde kod mene u prvom navratu pljusak je doneo oko 5mm,to znam javio mi komšija.U drugom opet provala oblaka još jačim intezitetom i duže je trajalo.Celo dvorište je plivalo.Ukupno preko 20mm sigurno.

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #687 poslato: 19. Jul 2014. u 11:30 »
Kod mene sinoć baš ništa, čak se i s padom mraka razvedrilo. Trenutno izuzetno sparno i pretežno vedro, pri 25 stepeni vlažnost je 86, recite mi kolege da li je to drastično visoka vlažnost

Van mreže Zika

• student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #688 poslato: 19. Jul 2014. u 11:40 »
Ima malo visoke oblacnosti 27'C
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #689 poslato: 19. Jul 2014. u 11:50 »
Ludilo u Bg ! :)

U Novom Selu sinoc samo nesto malo kise i udaljenih munja.

Danas kumulusijada takodje,ali bezopasna zasad.Ovde ima uslova za zanimljivo popodne.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #690 poslato: 19. Jul 2014. u 12:49 »
Ovaj period nestaibilnosti je stvarno za pamćenje. Pritom ne mislim samo na prethodnih nekoliko dana, već na kompletan period koji je uslijedio još početkom treće dekade juna, a po svemu sudeći, ozbiljnih nestabilnosti može biti sve do kraja jula. Prethodne tri godine smo u ovo doba imali samo vrućine i ništa drugo, dok je 2009. i 2010. godine u ovom periodu bilo dosta slično kao ove godine.
Evo kako su prethodnih 30 dana izgledali, uokvirio sam nestabilne periode sa označenim srednjim strujanjem u periodu, stabilnih dana gotovo da nije ni bilo:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #691 poslato: 19. Jul 2014. u 12:52 »
Suncano i toplo sad ima neki oblacic na nebu ali sve je slabo :)

Van mreže nele-niš

« Odgovor #692 poslato: 19. Jul 2014. u 14:05 »
I danas promenljivo za sada nema opasnih oblaka...

A u selu Jelašnica koje je od mene udaljeno oko 8km prema istoku juče strašno nevreme mnoge kuće pod vodom

vatrogasne službe dežurale do duboko u noć.

EDIT: Opet se svara nešto severoistočno odavde!!
« Poslednja izmena: 19. Jul 2014. u 14:31 nele-niš »

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #693 poslato: 19. Jul 2014. u 14:34 »
I danas promenljivo za sada nema opasnih oblaka...

A u selu Jelašnica koje je od mene udaljeno oko 8km prema istoku juče strašno nevreme mnoge kuće pod vodom

vatrogasne službe dežurale do duboko u noć.

EDIT: Opet se svara nešto severoistočno odavde!!

Bio sam pre tri meseca, priroda stvarno neverovatna

https://www.facebook.com/vladimir.dikic/media_set?set=a.579276852179373.1073741837.100002911904274&type=3

Sve je vise velikih kumulusa na nebu, a jugoistocno od grada je pocelo da grmi. 29.3C

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #694 poslato: 19. Jul 2014. u 14:43 »
Izgleda da ce danas potencijal za pljuskove ,makar za ovde,ostati samo na kartama.

Kumulusi deluju sterilno..

I ovaj sugavi umeren severni vetar sigurno tome doprinosi.Mrzim nestabilnost uz vetrove,jer i kad se nesto stvori (kao juce) sve je nepregledno usled niskih kumulusa (mahom fraktusa) i nista ne mozes ni  lepo slikati.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #695 poslato: 19. Jul 2014. u 15:09 »
Sunčan i topao dan u BG-u, nismo navikli na vrućine ni izbliza kao prethodnih letnjih sezona, pa su mi nekako i ove temperature oko 30C previsoke.  :)  Ima bezopasnih kumulusa po nebu, a ima i visoke oblačnosti. Takt 28.8C prema AMS Vračar.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #696 poslato: 19. Jul 2014. u 15:40 »
Pouzdaniji način za kratkoročne prognoze nestabilnosti od modela je osmotrena sondaža. Ovih dana je bila nepogrešiva. Sva tri prethodna dana je sondaža pokazivala uslove za jake nestabilnosti nad Beogradom i na kraju su oblaci koji su stizali sa sjeveroistoka dobijali na snazi nad gradom. Današnja sondaža kaže da nema uslova za jače razvoje, a čak i ako bude negdje okolo, ne bi imali potencijala da se dobro organizuju kao prethodnih dana:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Јоца

« Odgovor #697 poslato: 19. Jul 2014. u 16:21 »
Suncano toplo i sparno. Ima bezopasnih kumulusa, ali ja ipak kasno posle podne i uvece ocekujem lokalni razvoj oblacnosti, pa bi uz jaci razvoj ponegde moglo i pljusnuti, naravno, ne bi to bilo ni priblizno kao predhodnih dana. T  28.4 °C, vlaznost  63 %.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #698 poslato: 19. Jul 2014. u 16:26 »
prolazi oblak zapadnije od mene preko Boljevca, nije se čula grmljavina, ali je po brojaču ima

@miloš

ako negde već nije objašnjeno, voleo bih da znam kako da gledam te sondaže pošto mi nisu potpuno jasne  :redface:

Van mreže Јоца

« Odgovor #699 poslato: 19. Jul 2014. u 16:30 »
prolazi oblak zapadnije od mene preko Boljevca, nije se čula grmljavina, ali je po brojaču ima

@miloš

ako negde već nije objašnjeno, voleo bih da znam kako da gledam te sondaže pošto mi nisu potpuno jasne  :redface:

Ne znam ni ja, pa bih voleo da nam neko objasni, ako ga ne mrzi  :)