Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2014 - II dekada  (Pročitano 104139 puta)

Van mreže sale pn

Odg: Jul 2014 - II dekada
« Odgovor #700 poslato: 19. Jul 2014. u 16:42 »
Milose jel ima za neki drugi grad ta sondza? Ne bi bilo lose da nam objasnis, i meni bas deluje komplikovano :neznam:

Grmucka jugoistocno vec dosta vremena, ali sve to stoji u mestu. Severoistocni deo neba neobecava nista zanimljivo, ima kumulusa ali nista da preraste u nesto konkretnije.

Jak je to oblak, negde kod Rtnja:

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #701 poslato: 19. Jul 2014. u 17:23 »
 ^^ Pa ono sto ja licno znam o analizama sondaze je sledece: Vertkalna radiosondaža atmosfere predstavlja najbolji pokazatelj stabilnosti atmosfere. Atmosfera moze biti stabilna , neutralna , i nestabilna. Da bi bilo nestabilnosti u atmosferi (nastanka konvektivnih oblaka) , ista mora biti nestabilna a to znaci da delic (cestica) vazduha koja se dize u atmosferu mora biti toplija od okolnog vazduha. Sto je cestica tog vazduha toplija , ona ce teziti da ide sve vise , jer je topliji vazduh laski od hladnijeg. Kada dodje to tacke rose , tu se kondenzuje i nastaju oblaci. Desna kriva na slici pokazuje promenu temperature sa porastom visine u atmosferi , a leva vlaznost vazduha. Kao sto se vidi temperatura opada sve do tropopauze , odakle nagore u stratosferi temperatura raste. Desno takodje ima raznih meteoroloskih parametra od pravca/smera kretanja vazduha do CAPE-a , Li-indeksa , K-indeksa i drugih koji su isto vazni za poznavanje trenutnog stanja atmosfere. Eto ovo je sto ja znam a Milos ce to sigurno detaljnije objasniti. Link sa sondazama: http://weather.uwyo.edu/upperair/europe.html

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #702 poslato: 19. Jul 2014. u 18:24 »
Ja sam još ranije rekao da pitate šta god vam nije jasno. Ja sam ionako razmišljao da napišem jedan malo detaljniji tekst o prognozi i dijagnozi nestabilnosti u atmosferi, ali nikako da nam proradi sajt, pa ću vjerovatno napisati na forumu. Tu bih se pozabavio, ne samo sondažom, već i svim parametrima koji nam pomažu da odredimo nestabilnost atmosfere. Emagram jeste naizgled komplikovan, ali vidjećete da nije to tako strašno. Doduše, trebaće mi vremena da sve to detaljno opišem.
Ono što se unosi na emagram jesu temperatura, temperatura tačke rose (zbog određivanja vlažnosti) i vjetar (pravac i brzina), tj. njihova promjena sa visinom.
Sa lijeve strane vidimo visine (spolja u mb, unutra u metrima), a brojke na horizontalnoj osi su temperature. Izoterme su kose plave linije. Desno je vjetar, ucrtava se kao i na kartama, pravac odakle duva. Crne debele krive što se unose na emagram su temperatura (desno) i temperatura tačke rose (lijevo). Što su bliže jedna drugoj, veća je vlažnost vazduha na visini.
Brojke sa desne strane su izračunate vrijednosti raznih parametara, u temi koju otvorim ću objasniti i značenje svakog, da sad ne gušim aktuelne vremenske prilike.
Sondaža se radi od naših gradova samo u Beogradu, dva puta dnevno (u 12UTC i 00UTC). Od ostalih bližih gradova, tu su Sofija, Bukurešt, Budimpešta i Zagreb.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Miki

« Odgovor #703 poslato: 19. Jul 2014. u 18:38 »
Znaci ipak moja greska da leva kriva predstavlja konkretno vlaznost vazduha , ispravka onda to je temp. tacke rose :) Koliko god razumeo neke stvari na sondazi , i dalje ne mogu da tumacim stvari na njoj , zaista deluje komplikovano. U Beogradu suncano uz par manjih komulusa , nista interesantno , temperatura 29'C.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #704 poslato: 19. Jul 2014. u 19:50 »
Kad već nema ništa zanimljivo u Beogradu (moram vam priznati da se ne bunim što je tako :)), evo specijalno za Dikileta i Saleta kako izgleda ovaj njihov Cb-ić posmatran iz Beograda:

Ovaj je dosta bliže, kod Vršca:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #705 poslato: 19. Jul 2014. u 20:02 »
mislim da može lako da se tumači sondaža ako se poznaju osnovni uslovi nastanka oblaka ili nešto na jačeg
meni su naravno bile poznate samo osnovne stvari (visina, temperatura i pravac vetra)

hvala na objašnjenju :)

inače, ovde je manje razvoja nego danas tj. razvedrilo se, ali ima par izolovanih koji su naglo buknuli iznad manjeg prostora kao npr. ovaj preko granice

a vidi se i taj istočnije od Vršca

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #706 poslato: 19. Jul 2014. u 20:19 »
Ja sam još ranije rekao da pitate šta god vam nije jasno. Ja sam ionako razmišljao da napišem jedan malo detaljniji tekst o prognozi i dijagnozi nestabilnosti u atmosferi, ali nikako da nam proradi sajt, pa ću vjerovatno napisati na forumu. Tu bih se pozabavio, ne samo sondažom, već i svim parametrima koji nam pomažu da odredimo nestabilnost atmosfere. Emagram jeste naizgled komplikovan, ali vidjećete da nije to tako strašno. Doduše, trebaće mi vremena da sve to detaljno opišem.
Ono što se unosi na emagram jesu temperatura, temperatura tačke rose (zbog određivanja vlažnosti) i vjetar (pravac i brzina), tj. njihova promjena sa visinom.
Sa lijeve strane vidimo visine (spolja u mb, unutra u metrima), a brojke na horizontalnoj osi su temperature. Izoterme su kose plave linije. Desno je vjetar, ucrtava se kao i na kartama, pravac odakle duva. Crne debele krive što se unose na emagram su temperatura (desno) i temperatura tačke rose (lijevo). Što su bliže jedna drugoj, veća je vlažnost vazduha na visini.
Brojke sa desne strane su izračunate vrijednosti raznih parametara, u temi koju otvorim ću objasniti i značenje svakog, da sad ne gušim aktuelne vremenske prilike.
Sondaža se radi od naših gradova samo u Beogradu, dva puta dnevno (u 12UTC i 00UTC). Od ostalih bližih gradova, tu su Sofija, Bukurešt, Budimpešta i Zagreb.
dobro vece, za mene totalnog amatera, vrlo korisna objasnjena stanja u atmosferi ili tacnije citanje i gledanje te sondaze  , nikad se ne bih ni setio pitati za znacenja tihstavki u dijagramu ili kako vec se zove... dakle hvala za objasnjenje profesionalcima :super: da bude sve u okviru teme , recicu samo kratko, pravi letnji dan , vrlo toplo i suvo uz tek nesto kumuluscica negde tamo... :popcorn:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #707 poslato: 19. Jul 2014. u 20:53 »
Laku noć, vidimo se ponovo preksutra!  :-*

Tmax 29.5°C

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #708 poslato: 19. Jul 2014. u 20:56 »
E super Mlose za sliku. A evo i od mene. Vise u reportazi..

Van mreže nele-niš

« Odgovor #709 poslato: 19. Jul 2014. u 21:04 »
Bio sam pre tri meseca, priroda stvarno neverovatna

https://www.facebook.com/vladimir.dikic/media_set?set=a.579276852179373.1073741837.100002911904274&type=3

Sve je vise velikih kumulusa na nebu, a jugoistocno od grada je pocelo da grmi. 29.3C

Da izuzetno lep kraj i ceo taj potez prema sićevačkoj klisuri...

Ovde malo pre prošao pljusak sa grmljavinom još 6,5mm za 15 min kao od šale,

kad oće ono oće pa bez obzira koje da je strujanje u pitanju. :)

Van mreže ssoney

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #710 poslato: 20. Jul 2014. u 02:50 »
Mirna i vedra noc, bez vetra. 18 C je.

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #711 poslato: 20. Jul 2014. u 07:09 »
Pozz drugari za sat vremena krecem prvo mesto je Banja Luka a veceras sam u Prijedoru :) Inace prijatno jutro :)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #712 poslato: 20. Jul 2014. u 08:37 »
Dobro jutro!  :kafa:
Vedro i toplo jutro, T 23°C.

Super slike svi! :super:

Taj kod Vršca oblak je bio prelep i imao jarko narandžastu pa i crvenu boju. Na žalost, nisam bio u prilici da ga slikam.  :( Prelepa slika Miloše. :first:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #713 poslato: 20. Jul 2014. u 09:20 »
Hvala Ljubiša! :) Trudim se da, makar dok sam u stanu, ne propustim ništa zanimljivo na nebu. :)

Sunčano, 25°C. Tropska noć poslije dužeg vremena, sa Tmin od 20.4°C. Pred nama je jedan veoma stabilan dan.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #714 poslato: 20. Jul 2014. u 09:25 »
Ovde je jutro svežije u odnosu na prethodnih 6 dana. Manja vlažnost, tišina, pa se bolje ishladilo. Tmin=16.2°C

Prepodne je sunčano, a temperatura brzo raste. T=28.4°C

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #715 poslato: 20. Jul 2014. u 10:23 »
Suncano jutro,vec je pocelo da prigreva.
Trenutna T 26.8°C.

Van mreže Miki

« Odgovor #716 poslato: 20. Jul 2014. u 12:37 »
Pozz drugari za sat vremena krecem prvo mesto je Banja Luka a veceras sam u Prijedoru :) Inace prijatno jutro :)
Srecan ti put! :) U Beogradu vedro i toplo, t vec 29°C , ocekujem bas vruc dan i nekako sam navikao na nestabilnosti pa jedva cekam sledecu nedelju  :ufff:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #717 poslato: 20. Jul 2014. u 13:19 »
Bas lepi kumulusi su se razvijali na putu do Kopa tamo ka Gledicu,vidim
da je i radar davao neke mini pljuskove.Eto,potpuno neocekivano.

Na Kopu takodje razvoj sve ozbiljniji,pocinju krupne kapi s vremena na vreme.

Raj je ovde,temperatura malo ispod 20 uz vetric :) divota.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #718 poslato: 20. Jul 2014. u 15:18 »
Srecan ti put! :)

Hvala Miki :)

Dosta toplo u Banja Luci videcemo da li ce sutra u Bosanskom Grahovu biti nestabilnosti

Van mreže nele-niš

« Odgovor #719 poslato: 20. Jul 2014. u 15:49 »
Sunčano i toplo danas mada ima dosta kumulusa prema severu i severoistoku.