Ja sam još ranije rekao da pitate šta god vam nije jasno. Ja sam ionako razmišljao da napišem jedan malo detaljniji tekst o prognozi i dijagnozi nestabilnosti u atmosferi, ali nikako da nam proradi sajt, pa ću vjerovatno napisati na forumu. Tu bih se pozabavio, ne samo sondažom, već i svim parametrima koji nam pomažu da odredimo nestabilnost atmosfere. Emagram jeste naizgled komplikovan, ali vidjećete da nije to tako strašno. Doduše, trebaće mi vremena da sve to detaljno opišem.
Ono što se unosi na emagram jesu temperatura, temperatura tačke rose (zbog određivanja vlažnosti) i vjetar (pravac i brzina), tj. njihova promjena sa visinom.
Sa lijeve strane vidimo visine (spolja u mb, unutra u metrima), a brojke na horizontalnoj osi su temperature. Izoterme su kose plave linije. Desno je vjetar, ucrtava se kao i na kartama, pravac odakle duva. Crne debele krive što se unose na emagram su temperatura (desno) i temperatura tačke rose (lijevo). Što su bliže jedna drugoj, veća je vlažnost vazduha na visini.
Brojke sa desne strane su izračunate vrijednosti raznih parametara, u temi koju otvorim ću objasniti i značenje svakog, da sad ne gušim aktuelne vremenske prilike.
Sondaža se radi od naših gradova samo u Beogradu, dva puta dnevno (u 12UTC i 00UTC). Od ostalih bližih gradova, tu su Sofija, Bukurešt, Budimpešta i Zagreb.