Sve moje teorije padoše u vodu za samo jedan dan. Više nikad neću imati pravo da pričam kako Cb-ovi i oluje sa sjeveroistoka zaobilaze Beograd.
Čekalo se duže od dvije godine na konkretniju akciju sa istoka i sjeveroistoka, i dočekah. Po količini padavina, vjetru i veličini grada najjača oluja od kad sam u Beogradu (ako izuzmemo onu čuvenu od 8. jula 2009. koju sam propustio). Jedino što je danas izostalo su spektakularne formacije. Ruku na srce, bilo je ljepših formacija i kod znatno slabijih oluja.
Period nestabilnog vremena sa sjeveroistočnim strujanjima počeo je juče. U Beogradu nije bilo razvoja preko dana, jedan lijep Cb je prošao malo istočnije i južnije:
Ubrzo je baza postajala sve tamnija:
Nazirale su se rotirajuće i šelfolike formacije. Šteta što nije bio makar malo bliže i što nije makar malo ranije stigao:
Kad je već stigao do južnih predgrađa Beograda u istočnoj struji, naglo je oslabio, pa je i sijevanje bilo sve ređe. Jedna munja iz tog oblaka je uletjela:
Kasnije uveče još jedan Cb-ić je prošao utabanom stazom malo sjevernije od Beograda. To je Cb koji se vidi na radarskoj što je Stefanov okačio u poruci na prethodnoj stranici. Iz njega je sijevanje bilo nešto češće, ali uglavnom u oblaku, udaljeno i ne naročito atraktivno:
Danas je nekako još od prijepodnevnih sati mirisalo na jače nestabilnosti. Osjećala se sparina u vazduhu, a razvoji na južnim Karpatima su jako rano krenuli:
Ovdje je već postajalo jasno da se sprema nešto ozbiljno, ali mislio sam da će naći način da zaobiđe Beograd:
Uskoro izlazi sondaža, koja otkriva još jače potencijale za razvoje, nego što se moglo očekivati po modelima. CAPE po prvi put ove godine preko 1000J/kg. Bilo je jasno da oblačnost, ako stigne do Beograda, uz ovakve parametre može samo da jača:
Oko 15.30h počinje da se muti ka istoku:
Radar još uvijek nije pokazivao jače odraze:
A onda kreće spektakl, sve ovo što vidite na slikama se odigralo u 10-15 minuta:
Vidio se arcus, ali bez kišne zavjese iza:
Sad je već postajalo sigurno da se oblak "otvara" i da jača iz minuta u minut:
Ovaj dio je jako brzo rotirao:
Zeleni se, bilo je izvjesno da će biti grada:
Kreće oko 15.50h:
Crveni odraz tačno nad Beogradom:
Kompozitna, kad je već počinjalo da se smiruje:
Satelitska, prava konvektivna bomba nad Srbijom:
Uskoro još jedan pljusak u sjeveroistočnoj struji kači Beograd:
Ukupno trajalo nekih pola sata. Za to vrijeme je kod mene na Vračaru palo
32mm kiše, AMS Karaburma je zabilježila 12mm, a AMS Banjica 22mm.
Za kraj, evo nekoliko video kipova. Kratki su, tako da se nadam da ćete imati živaca da pogledate:
Ostali klipovi, bulevar se bio pretvorio u rijeku:
Sve u svemu, dan i oluja za pamćenje. Raj za svakog stormčejsera!