Pozdrav sa karipske obale Kostarike.
Kako sam dospeo ovde i sam se čudim, trebalo mi je malo odmora u nekoj divljini i izabrao sam malo mesto Kauita na rubu istoimenog nacionalnog parka. Pet dana kasnije već sam bio u avionu za San Hose, glavnom gradu ove lepe zemlje u Centralnoj Americi.
Dan kasnije sam bio na pet sati dugom putu za Kauitu.
Sada im je vlažna sezona, pa me je kiša pratila skoro ceo put.
Jedna slika usput, Rio Susio ili u prevodu Prljava reka
Sam vrt ovih bungalova gde sam smešten pun je života
Kolibri
Ovoj sam zaboravio ime
...
Playa negra ili crna plaža, pesak je vulkanskog porekla
Prva tri dana često je grmelo i pljustalo danju noću ranom zorom, bez ikakvog pravila
Otrovni žabac (Dendrobates auratus)
Trećeg dana ranom zorom spremam se da sa lokalnim vodičem idem u nacionalni park, džunglu Kauita, al vreme ne obećava
Kiša lije, grmi, uslovi za slikanje užas, magle objektivi, mokar do gole kože, komarci napadaju
Iguane
Kajman i ptica koja se nije dala
Gušter koji trči po vodi
Po srpski drekavac, ispušta zvuke ko lav kad riče, majmun iz roda allouata
Dva primerka lepih, otrovnih ali neagresivnih zmija Bothriechis schlegelii
Kiša polako prestaje, pogled prema Limonu
Povratak sa Punta Kauite ka izlazu iz NP
Mladunče guštera koji trče po vodi
Ova biljka je jestiva, a takođe dosta zadržava vodu, pa ako se izgubite u džungli iscedite je i popijte
Bela plaža, bela je od naslaga mrtvih korala sa obližnjeg grebena
Ponegde na stazi blato do kolena
Ponegde stepenice i mostići
Lenji potok u prevodu na srpski, boja je ovakva zbog tanina
Posle gacanja po potoku nastavljam dalje
Ostaci naftne bušotine i opreme
Zlatni pauk, ovo je ženka mužjaci su mnogo manji i ona ih posle parenja pojede. Njihova mreža je izuzetno jaka
Naišla je plima, pa pregaziti reku Suarez nije lako kao kad smo išli ka Punta Kauiti
Krabe
Lenjivac
Kapucin
Termiti su zdrava šumska hrana, puna proteina, a čak su i ukusni. Ovako sam ih lovio
...............................
Jutros ustanem i vidim u vrtu jednu lepoticu, oni je zovu braon bohukilja, slabo je otrovna i ima zube skroz pozadi pa je teško da ujede čoveka. To su zmije iz porodice kolubride one ubrizgavaju otrov tako što žvaću.
Konačno malo sunca i prvo kupanje u moru...
Vlaga je ogromna
Lešinar
Subota je, pa se meštani okupljaju oko Doma kulture
Još jedan lep vrt
Luna i Negra čuvaju imanje i druže se sa gostima, ima nas troje
Kauita je malo selo, ljudi su jako prijatni, javljaju se na ulici kad prođu, većina meštana su crnci.
Od problema ovde mogu da izdvojim denga groznicu koju prenose komarci, zato sam non stop namazan sredstvima protiv komaraca i sumnive radnje vezane oko droge, danas je upala policija na plažu i pretresala neke mlade meštane surfere. Kod jednog su u džepu našli punu kesu nekog belog praha, al pošto ih nisu pohapsili nisam siguran šta je to bilo.
Cene su pristojne, recimo kao u Srbiji, pica je 5500 kolona, što je negde oko 7e, pivo 1.5e, espreso 2e, so je 0.7e, specijaliteti od 8 do 15e.
Više utisaka o celom putovanju daću kad obiđem i San Hose u utorak i sredu.
Pozdrav!