Posle sinoćnjeg light show-a, kada me je promašilo za dlaku i danas me je jedan oblak koji je nastao koji kilometar zapadno od Valjeva i tu se stacionirao više od sat vremena sa maksimalnim odrazom, takodje me promašio za dlaku. Ali veliki višećelijski sistem koji se kretao sa juga, nije mogao da me promaši i bukvalno se sjurio na Valjevo oko 16h donoseći stravičan intenzitet kiše, jak vetar, grad i strašnu grmljavinu. Spavao sam dugo, jer sam hteo da iskoristim nedelju da se maksimalno odmorim. Potom sam nazvao babu u Bratunac i pričala mi je o velikom nevremenu koje je tamo bilo sinoć. S' polja se čula tutnjava non-stop, ali sam mislio da neko napolju nešto moroga ili se čuje kamion magistralom. Kad sam završio razgovor sa babom, konačno sam ukapirao da se radi o grmljavini i istrčao sam napolje.
Razvoj iznad moje glave.
Pogled na severozapad i zapad odakle se čula neprekidna grmljavina.
Suncobran sam namerno ubacio u kadar jer su ovo njegovi poslednji trenuci.
Sa juga se bliži sistem.
U ovom momentu je puklo, pa sam morao da se sklonim u kuću.
Nebo je bilo toliko mutno, da su se teško razaznavale kišne zavese, a nije bilo nekih spektakularnih formacija. Jednostavno je sve to brzo stiglo, a trajalo je dugo tj. oko sat i po vremena jako nevreme uz obilne padavine. Situacija je bila slična kao u sredu. U prvih 45 minuta je palo čak 39mm vodenog taloga uz veoma jak intenzitet padavina, jak vetar, jaku grmljavinu, sugradicu i grad, a u drugih 45 minuta još 10mm uz jedno zatišje od desetak minuta, a potom još jedan jak pljusak sa visokim intenzitetom padavina praćen jakom grmljavinom.
Pred kraj oluje, potop u mom dvorištu po ko zna koji put ove godine.
Deseti put ove godine upotreba pumpe.
Komšiluk kao u sredu.
Potom sam otrčao da vidim kolika je Ljubostinja i zatekao sam ovo.
Pogled sa obližnjeg mosta.
Pogled sa druge strane. Ljubostinja još više nadolazi.
Potoko Perajica u još gorem stanju.
Pogled na istok posle nevremena.
Pogled na sever odakle su se još pomalo videle munje.
Suncobran posle oluje.
Ljubostinja i potok se ni pola sata kasnije ništa ne smanjuju.
Na kraju još jedan pogled na sever i odlazak još jednog strahovitog nevremena.
Radar pred nevreme.
Radar u toku prvog i najjačeg dela oluje.
Radar u toku drugog i nešto slabijeg dela oluje
Radar na kraju oluje.
Količina padavina koje je donela Šana (ali ne Vesna Počuča
) je gotovo identična kao u sredu od Dženana 50mm vodenog taloga.
Evo i jedan video zapis potoka.