Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2014/2015  (Pročitano 249758 puta)

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
Odg: Zima 2014/2015
« Odgovor #240 poslato: 05. Januar 2015. u 00:11 »
Da, zaista izlazi za sada ne obecavaju sto se tice hladnoce, ali verujem da ce se to promeniti, temperature posmatram samo okvirno za ovoliki period unapred. Mada je vrlo moguce da i pored bloka od 15. nemamo zimske temperature sve do posle 20-og.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #241 poslato: 05. Januar 2015. u 00:54 »
E kolko smo mi baksuzi pa to je nevereovatno, pade ovaj sneg 15 cm a otopi se za 2 dana, pisem za, Vojvodinu. I sta sad imamo finu bloking situvaciju al nema hladnog vazduha sto je i jos gore GFS vec 5 izlaza bas crta jak blok, ali nema hladnoce. Lose totalno , znaci mislim da ovo sve ide ka tome da ce se razliti kisa kao u maju al snega nista, bas nedaj boze ovaj scenarijo jel ja neznam odakle vama ideja da moze biti zime kod nas dobre ,ako je jak blok na Atlantik. Evo svedoci smo, da je zbog bloka tog nama upumpano dosta toplog vazduha a preoblem je ocigledno sredozemlje. Sad nebi valjalo jel tokom bozica ce u centralnim i juznim krajevima biti snega od 10 do 20 cm, pa prema sadasnjem crtezu GFS-a ocekuje nas  do 87 mm padavina tamo oko 20 i to sve kisa, pa sa ovim snegom kad se pocne topiti imacemo goru situvaciju nego prosle godine mislim da sve mi vuce ka apokalipticnoj kolicini kise cak je jos i poveco temaratura pa su tako za Rumuniju, rumunski meterolozi prognozirali + 18 C . LJudi pa to je zlo brate veliko nadam se samo da ce se model malo opametiti. Jel on nam prosle godine u maju, upravo ovakav scenarijo prognoziro i bilo je haos, ja sam 14 dana bijo u akciji spasavanja, znate kako je tim ljudima bilo tesko ekstremno tesko . Sad opet nam preti ovaj model samo sad je bas velika kolicina kise nacrtana, naravno dalek je to perijod al jedno sam siguran, a to je da  je blok zasiguran al i kazem  i topli vazduh je zasiguran tako da plasim se za nas narod , :oboze:netreba nam ovakav scenarijo  bolje posmatrati ostale modele jel GFS postaje apokaliptican po pitanju kise  :oboze:
« Poslednja izmena: 05. Januar 2015. u 01:20 Radan »
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #242 poslato: 05. Januar 2015. u 08:17 »
Izlas 12z GFS-a crta lepo formiranje bloka oko 16. januara ali bi taj anticiklon vec posle 17. bivao potisnut severnije tako da bi mu centar bio skoro iznad Islanda, sto bi bilo odlicno za zimu kod nas kad bi prestalo divljanje Atlantika. Naime, GFS i posle stvaranja anticiklona nastavlja ciklonijadu s tim sto po izmestanju anticiklona severnije cikloni se ne bi kretali svojom standardnom putanjom vec bi bili potisnuti juznije, tako da bi preko Spanije ulazili u Sredozemno more i dalje se kretali na istok i severoistok preko Balkana i nase zemlje. Zbog toga GFS i crta tolike padavine ali ovde smo bar nesto naucili-padavine se tesko predvidjaju i 48-24h unapred a ne za ovoliki period. Bas zbog tih ciklona koji bi jedan za drugim ulazili u Sredozemlje bismo i imali toplije vreme jer bi cikloni uvlacili topliji vazduh sa sobom. Ja licno sumnjam u takav scenario, mislim da ce ipak blok biti stabilniji da ne dodje bas do ovakvih stvari. A sto se tice perioda posle 20. tu vec ocekujem smirivanje Atlantika jer ce u tom periodu imati uticaj i ovo trenutno zagrevanje stratosfere, koje nije tako malo, polarni vortex je podeljen i izmesten juznije nad Evropu i nad Severnu Ameriku, to moze da utice na vreme kasnije u toku zime, krajem Januara, i u Februaru.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #243 poslato: 05. Januar 2015. u 11:07 »
Ja zaista volim da citam sve komentare narocito u ovoj temi ali mislim da malo preterujete. Komentarise se svaki izlaz za period od 10 do 15 dana unapred?!
Pa sasvim je normalno da jedan izlaz daje jedan scenario za period oko 15. januara a drugi izlaz tu situaciju vidi drugacije.
Mada mislim da i nema toliko promena za navedeni period, GFS forsira blok na Atlantiku ali ga ne postavlja u svakom izlazu na isto mesto(sto je normalno), e sada kakav ce tacno biti taj blok i koliko ce se zadrzati to ne moze niko od nas znati. Dzaba glavu lupate, treba sacekati jos minimum pet dana.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #244 poslato: 05. Januar 2015. u 11:28 »
Naravno da se menjaju izlazi i da ce se menjati, ali svaki komentar je samo analiza trenutne situacije, i,bar sto se tice mene, uvek nagovestim da su to samo predvidjanja, kao i verovatnocu da se to ostvati, kao sto sam u mom prethodnom postu napisao licno ne verujem u ovaj izlaz GFS-a, komentarisnje znaci vecu aktivnost foruma, i tu nema nista lose, samo se razmatraju sve moguce situacije :)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #245 poslato: 05. Januar 2015. u 15:45 »
GFS-ov prosek tamo za 12-13 dana,lepo to izgleda:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #246 poslato: 06. Januar 2015. u 06:26 »
Много бре мудрујете баћо прогнозери,оће глава да заболи од тога.
Изађите мало на ваздух и на тај снег којега обожавате,маните се ситничарења.
Ево,да не испадам из теме,моја прогноза зиме.....
....има да бидну мразеви а и по мало снега,више кише него снега све у свему мало влажнија и хладнија зима него прошла.
Ето,да ме не избаците из теме ко прошли пут :neznam:

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #247 poslato: 06. Januar 2015. u 23:45 »
Kako sada stvari stoje, moguce je neko zahladjenje oko 11-12. ali ni tu nije bas najjasnija situacija, cini mi se da od toga nema nista posebno, osim kise 10. i 11. posebno. U periodu od 15. Januara ukratko GFS 18z kao i nekoliko proslih izlaza crta ciklonske aktivnosti iznad UK i Skandinavije, da bi oko 20. jedan prostrani ciklon postavio tacno iznad Skandinavije, sto ne bi dozvoljavalo hladnom Sibirskom vazduhu da udje vise u Evropu uprkos bloku na Atlantiku. Ukoliko dodje do formiranja jaceg anticiklona na Atlantiku koji bi se podigao severoistocno, tako da mu centar bude izmedju UK i Islanda a severni rub iznad Skandinavije, uz njegovo jacanje i sirenje mogao bi se Skandinavski ciklon potisnuti juznije, iznad kontinenta bi malo oslabio, doneo bi nam padavine verovatno, ali sto je vaznije povukao bi hladan vazduh za sobom i oslobodio put hladnom vazduhu da se spusti u Evropu, uz stabilan blok na Atlantiku i ovakav razvoj dogadjaja bilo bi to naglo zahladjenje kod nas, sa skoro prolecnih temperatura koje bi bile u tom slucaju za jedan dan bismo usli u jaku zimu, jer je to ogromna kolicina hladnog vazduha koji bi mogao da se spusti u nase krajeve ukoliko taj ciklon iznad Skandinavije bude potisnut ili ukoliko se prognoza promeni, sto je isto tako vrlo moguce.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #248 poslato: 07. Januar 2015. u 06:30 »
Evo vec sada, samo jedan izlaz kasnije, stvari izgledaju bitno drugacije. Trenutno GFS prvo crta anticiklon iznad Atlantika i iznad Grenlanda, koji bi stvorili blok.
U isto vreme, po formiranju bloka ona grdosija od ciklona bi formirala sekundarni ciklon koji bi se od UK kretao juzno dok ne bi dosao do Sredozemnog mora.
Da bi se zatim kretao na istok preko juga Balkana
da li bi nas zahvatio ili ne to je manje bitno, bitno je da bi on povukao hladan vazduh prema nasim krajevima, tako da se po prolasku tok ciklona (koji bi nam odrzao nesto visu temperaturu dok smo mu u toplom sektoru) ocekuje pad temperature.
U isto vreme ovekuje se formiranje anticiklona iznad Skandinavije ciji rub bi se spojio sa Atlantskim anticiklonom i tako stvorio stabilniji blok
Od 22. GFS crta temperature u minusu, mada s obzirom na to koliko se prognoza menja u samo dva izlaza ko zna kako ce se stvari odvijati dalje, ovo je samo analiza trenutne situacije, ko zna, mozda GFS i "ubode"  neki od scenarija koji daje ovih dana :) mada, po meni, je mnogo logicniji ovaj scenario iz poslednjeg izlaza.

« Poslednja izmena: 07. Januar 2015. u 07:08 Mile94 »

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #249 poslato: 07. Januar 2015. u 11:02 »
Videcemo kako ce se odvijati situacija ali mislim da ce biti prodora sa severrozapada .

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #250 poslato: 07. Januar 2015. u 15:03 »
Gfs ponovo prognozira solidnu količinu padavina u nedelju i ponedeljak u obliku susnežice i snega. Treća dekada januara kako stvari stoje obiluje padavinama, ali to obično ispari kad dođe to vreme.
To smo pisali i za period oko 15. januara pa ce se tesko ostvariti, sada je termin pomeren za trecu dekadu ali kao sto si napisao ispari to brzo.
Ne bih se ja zalecao sa prognozama da cemo uskoro imati novi zimski talas hladnoce i snega.

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #251 poslato: 07. Januar 2015. u 17:16 »
Ovaj izlaz za period od 15 januara

« Poslednja izmena: 07. Januar 2015. u 17:32 aca asceric »

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #252 poslato: 07. Januar 2015. u 17:31 »
Od 20. do 23. oko 35mm cistog snega, i posle toga temperatura u dublji minus, kako bi to bila lepa zima, da je ne ureknemo :D mada, ne znam, verovatno ce se to promeniti, pogotovo kolicina padavina, ali ko zna :D

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #253 poslato: 07. Januar 2015. u 21:08 »
Italijani kazu ovako:

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #254 poslato: 07. Januar 2015. u 21:18 »
Nema sta, sve vise je slicnih teorija za poslednju dekadu Januara, i EC za 17. Januar dokle trenutno vidi crta anticiklon na Atlantiku, vrlo slicno kao i GFS, cekamo bar jos sedam dana pa onda mozemo da baratamo sa nekim makar malo sigurnijim informacijama.

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #255 poslato: 07. Januar 2015. u 21:22 »
 ^^ Ако Италијани кажу тако, онда ће бити тако! :D

Сви модели још увек пуно лутају око тог даљег периода, али с' обзиром на оно што кажу карте на 10hPa, (а и Италијани), ja се нећу пуно нервирати, и уздаћу се у те прогнозе.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #256 poslato: 07. Januar 2015. u 21:30 »
I ja smatram da bi trebalo italijane nagraditi do sada su pogodili za kod nas svaku situvaciju tako da verujem da ce jos biti zime . Kao sto kaze kolega @Joca ipak je veoma vazna promena na 10hPa,i to nam je pokazatelj da ce biti zime jos :zima1
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #257 poslato: 07. Januar 2015. u 21:36 »
Bas tako Joco, i ja se najvise orijentisem prema tim kartama 10hPa. Trenutno se odvija SSW i polarni vortex jeste "pocepan" ali nije sigurno bas gde ce se to odraziti kasnije. Zapadni vetrovi u stratosferi su svakako usporeni, to moze i da se preusmeri u potpuno suorotan smer a onda je zima u Evropi gotovo pa zagarantovana, ali to sve zavisi od zagrevanja stratosfere i od podrucja koje se zagreva, ovo sada mi deluje kao neko ozbiljnije zagrevanje. Ono sto mi upada u oci jeste novo zagrevanje stratosfere kasnije u toku januara koje za sada zahvata bas podrucje severnog pola sto dodatno stvara uslove i za produzetak zime, no, necemo o tome, mnogo je daleko :)
Dok se ovo zagrevanje ne odrazi i na troposferu iznad severnog pola nista nije zagarantovano :) mada je sasvim sigurno da ce biti hladnija treca dekada od druge, to potvrdjuje i AO index koji je od ovih dana u opadanju, verovatno cemo posle 20-og imati negativan AO index, jos jedna stavka u korist zime :)
« Poslednja izmena: 07. Januar 2015. u 22:01 Mile94 »

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #258 poslato: 07. Januar 2015. u 22:26 »
Ne idu samo Italijani u prilog tome.  :)

Weatheronline iz Engleske:
Citat
However, it may be that the jet stream does push further south for a while mid month, allowing high pressure to build through the UK, and introduce a much drier and cooler spell, and perhaps bringing the threat of some snow, especially to northern England and Scotland.

Na ovome da zastanemo malo na neko vreme.Dalek je to period.  ;)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #259 poslato: 08. Januar 2015. u 09:30 »
Druga dekada toplija sa par hladnih frontova. U trećoj dekadi za sada velike šanse da opet bude ledeno. Kada malo bolje analiziram GFS, on u većini izlaza daje upravo situaciju kakvu crtaju Italijani.