Što se tiče Beograda (Vračar) najniži stanični pritisak je bio 958hPa tj. sveden na nivo mora to je bilo ~974hPa.
Taj podatak imam sačuvan ali nisam uspeo da pronađem datum ali mislim da je bilo tokom 80-ih godina (20. veka).
Jutrošnji GFS00UTC za petak uveče daje veoma sličan pritisak za BG ali ima vremena da se to još menja...
ECMWF "vidi" malo drugačiju sinoptičku situaciju i najniži pritisak (za područje BGa) ne "spušta" ispod 986hPa (na nivou mora).
Spomenuo sam najniži prit. vazduha za BG pre 6 dana tj. pre nego što je o tome dosta počelo da se piše "u medijima" (da iskoristim popularan izraz) a u delu u kojem sam rekao da mislim da je to bilo tokom 80-ih sam pogrešio: u pitanju je bio decembar 1976.
Ovog popodneva najniži pritisak je, nezvanično, bio 961.6hPa (stanični, za WMO lokaciju 13274 na Vračaru) tj. sveden na nivo mora to je bilo
976.9hPa.
U pitanju je RHMZ-ova AMS (termin 14.42):
Притисак сведен на ниво мора, минимум, у последњих 60 мин. 976.9 hPa
Zaista su izuzetno retke situacije kada je pritisak (sveden na nivo mora) ispod 980hPa.
Da smo na Islandu to bi bio "sasvim običan dan"
Ova, snegom veoma "siromašna" zima (za sada), će se eto možda upamtiti i po prolasku ove jake depresije "iznad naših glava" -doduše od toga smo samo dobili glavobolju a naravno ne i pravo zimsko vreme.
Srećan rođendan, Joe!
... neka te sneg obraduje za npr. 9-10 dana :zima1
Daleko je to... Za sada mogućnost (50-60%) postoji, ništa više od toga...
Prethodno napisano bio značilo da bi Joe mogao (sa šansom 50-60%) da se snegu obraduje 5.-6. februara.
Poslednji numericki modeli kao da žele da onih mojih 50-60% smanje na 5-6%
ali situacija je jos daleko od "sigurne" nevezano za to što su poslednjih par "run-ova" modela "postavili ciklon" na mesto (tačnije "odredili" putanju) koje nam ne bi donelo sneg.
Mogućnost za makar kratku zimu sa snegom posle 5. februara ipak postoji, da je u ovako složenim situacijama sve jasno 7-8 dana unapred onda se prognoza vremena ne bi zvala "prognoza"
Pretpostavljam da mnogim "zimoljupcima" moja konstatacija ne znači puno jer su verovatno mnogi ubeđeni da snega neće biti npr. do 10. februara ili da ga neće biti do sledeće zime (prisutan je veliki pesimizam po pitanju bilo kakve šanse za sneg u narednih 10 dana uz brojne "žalopojke" kako će "zapadne komšije" ili maltene svi drugi "proći bolje") a verujem da bi samo jedan, kako bi mnogi rekli "dobar izlaz", naprasno promenio mišljenje.
"Izlaz" nekog modela je dobar ili loš ako se nakon npr. 7-10 dana ustanovi da je spomenuta prognoza i ostvarena (ili uglavnom ostvarena) a nikako se modeli ne mogu nazivati "lošim" i "dobrim" samo na osnovu toga da li neki "izlaz" predviđa sneg ili ne. Npr. u januaru je ECMWF bio odličan sto se tiče prognoze na 500hPa i 10hPa, maltene da nije bilo "izlaza" u kojem se "videlo" pravo zimsko vreme.
P.S. Joe, ako "izvisiš" za sneg 5.-6. februara uzmi u obzir da je u mojoj najavi pisalo "Za sada mogućnost (50-60%) postoji, ništa više od toga..." pa imam "opravdanje"
u vidu onih "presotalih" 40-50%.