Pre nekoliko dana sam napisao da nema modela koji u "komplikovanoj" situaciji može da se smatra sasvim pouzdanim za period od 3-4 dana unapred, a da ne govorim za 10 dana...
Kao što neko reče, GFS se poigrava sa zimoljupcima i povremeno, kratkotrajno, "ubacuje" nagoveštaje finog snega.
E, u tim "poigravanjima" se vidi i sledeće:
Ako bi se ovako hladan vazduh zaista spustio do Sredozemlja šanse za stvaranje ciklona koji bi mogao da "donese" sneg bi bile realne (ovaj "upad" hladnoće bi mogao da izazove finu ciklogenezu, gde tačno -nije lako reći) -i tu ne mislim samo na ciklon koji bi jedino južnim krajevima doneo sneg (iako prema GFSu to trenutno tako izgleda za 10.2.).
Dakle postoji mogućnost za fin ciklon i njegovu "dobru putanju", ne mislim da zbog jednog izlaza GFSa (a donekle i EC 12z) treba da se pojavi euforija
kod nas "zimoljubaca" ali čitajući neke komentare ne mogu da razumem
toliki "skepticizam" i definitivno "otpisivanje" zime na osnovu prognoza modela na kraju januara ili samog pocetka februara.
Da zaista postoji pouzdana metoda kojom se vreme nepogrešivo prognozira za npr. narednih 15 dana, mnoge stvari bi bile drugačije... Ako neko takav metod zna, molim ga da me obavesti, pokaže neoborive dokaze i spreman sam za svaki vid saradnje
Karta koja je postavljena za daleki 16. februar je nešto što bi zaista donelo npr. pola metra snega u BGu ali to je zaista dosta dalek period. Ipak fino je imati i ovakvu kartu u arhivi.
Secam se dobro (kao i većina ljubitelja snega) februara 2012.
Tada se nekima činilo (dok se termin nije primakao) da na sledećoj karti nema ničeg bitnog jer "neće valjda da bude obilnog snega uz pritisak iznad 1025hPa". Kao što se sećamo, mnoga mesta su "dobila" obilan sneg a među njima i BG gde je kao retko kada sneg jako padao na -9C uz pritisak 1026-1027hPa.