KAO PO NEPISANOM PRAVILU KADA U KASNO PROLECE ILI RANU JESEN OD IZNENADNOG SNEGA ZABELE PLANINE, ZABELI SE I JEDNA DOLINA U JUGOZAPADNOJ SRBIJI,DOLINA GOLIJSKE MORAVICE:
Svemu je predhodilo Nekoliko vezanih toplih dana sirom balkana pa i Srbije,dnevne temperature peko 25C su bila svakodnevnica...
Jutro kriticnog dana je bilo prelepo...suncano uz topao i blag juzni vetar,nista ali nista tog jutra nije moglo nagovestiti ono sto ce uslediti samo nekoliko sati kasnije....
predivno jutro,dok je na severozapadu srbije snazan front vec uslovljavao drasticne promene vremena
U medjuvremenu,dok sam bio na poslu,drasticna promena vremena zahvatila je i ostatak Srbije,protutnjao je izuzetno snazan front donoseci jak vetar jaku kisu i jako zahladjenje....
Mnogo kise je u tom periodu palo na podruciju Ivanjicke opstine,najjaca kisa upravo je padala na podruciju Ivanjicke opstine:
Negde oko 17:30 jaka kisa,presla je u susnezicu a potom i u jakk sneg
Malo su padavine oslabile na neko vreme...
Mnogo polomljenih i izvaljenih grana pa i stabala
A ONDA JE NAISAO NOVI TALAS IZUZETNO JAKIH SNEZNIH PADAVINA JADRANSKOG MORA
U toku noci jos jedan jak talas padavina sa mora,u toku noci prekrivacje verovanto prelazio 10 cmi ako je temp. konstantno bila u plusu
Jutro je osvanulo pod belim pokrivacem i sa susnezicom i kisom na plus 2 stepena
sneg se topio
Mnogo je stabala izvaljeno i grana slomljeno,2/3 Ivanjice je bilo bez struje,jer su stabla padala na el.stubove i kidala dalekovode...
to je kvarilo oktobarsku sneznu bajku....
pogled iz parka na drugu stranu moravice,gde mi se nalazi kuca i odakle cesto saljem slike....i savijena stabla
Ali nisam se zadovoljio sa ovim iznenadjujuce velikim snegom u samom gradu,jednostavno nisam izdrzao i odvojio sam jos pola sata da se uspenjem na jedno od Ivanjickih visokih brda, na 600,700 mnv gde su me docekale nestvarnolepe slike,snezne bajke u oktobru
.......................................
.......................................
...
koliko savijenihstabala,pa nek se i svako 100to izvali,ne cudi sto iv. nije imala struje...
dok sam se kretao,imao sam utisak da se krecem nekim polu tunelom,napravljenim od snega i krosnji drveca
jedino sto je kvarilo idilu,ponavljam,dosta izvaljenih stabala....
Intresantno samo 10 km severnije odIv,na gotovo istoj nadmorskojvisini,iznad klisure,nije bilo ni traga od snega
Do neke sledece prilike,pozdrav :-*