Pozdrav iz
Čikaga.
Prošlu nedelju sam proveo u Meksiku, na poluostrvu Jukatan. Od jula sam baš puno radio, svašta se izdešavalo, na kraju sam ostao potpuno sam u USA i red je bio da malo odmorim.
Pošto sam kratak s vremenom, odlučio sam se za Jukatan, u petak sredio karte i smeštaj i u subotu kasno uveče odleteo za Kankun, preko Meksiko Sitija.
Prvi i drugi danŠest sati ujutru, tmurno i hladno u Meksiko Sitiju dok se avion sprema za polazak ka Kankunu.
Polećemo, prelećemo ogromni Meksiko Siti, penjemo se kroz oblake gde se ukazuje Popokatepetl koji se sprema na erupciju
Kabuuuum
Malo meksičkih planina
Ukazuje se Orizaba, najviši vrh Meksika (5,636 m) i treći najviši vrh Severne Amerike
Sledećeg dana idem na izlet u Čičen Icu i Valjadolid
Prvi susret sa tzv Zona Hotelera, hotelskom zonom Kankuna, koja izgleda kao Majami. Američki lanci restorana dominiraju, ni M od Meksika nema u ovom kraju u kom najviše obitavaju turisti iz USA.
Čičen Ica, drevni grad Maja, nalazi se na oko 200 km od Kankuna. Dosta je posećen, a mir kvare i gomile prodavaca, malo podseća na buvljak.
Jaguarov hram
Čuveni impozantni El Kastiljo
Zmija, kod Maja dosta korišćena u mitologiji i verovanjima. Nisam video ni jednu uživo, ali zato iguana ima na sve strane
Ovde su se odigravale igre sa loptom, koja je trebala da prođe kroz ovaj kotur. Pobednik se prinosio kao žrtva, a igru su igrali zarobljenici.
I dok je Tulum bio posvećen rođenju i životu, Čičen Ica je najverovatnije bila posvećena smrti
Zmija i iguana
Opservatorija
Fasada jedne od građevina
Hram hiljade stubova
Iz Čičen Ice idemo za Valjadolid, kolonijalni gradić udaljen nekih 40 km. Podignut je 1521, i pravi je prikaz života ovdašnjeg malog mesta
Živo je na ulicama
....
Živo je i ispred katedrale San Servasija
I u gradskom parku
Biblioteka
....
Nastavljamo do krečnjačke jame na čijem dnu se nalazi dosta duboko jezero. Ove jame se zovu senote u Meksiku.
Malo svetilište Virhensite od Gvadalupe unutra
Nazad u Kankun posle zanimljivog i ispunjenog dana.