Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2014  (Pročitano 119501 puta)

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
Odg: Decembar 2014
« Odgovor #140 poslato: 23. Decembar 2014. u 09:35 »
U petak i subotu sto se tice zahladjenja to je sigurno, a sto se tice snega, bice ga ali u Vojvodini nista. Prvi sneg koji se ocekuje na teritoriji cele zemlje mogao bi da padne od 29-30. Decembra, tacnije, po sadasnjoj situaciji sneg se ocekuje od 29. popodne, ocekujemo nove izlaze :)

Na mreži Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #141 poslato: 23. Decembar 2014. u 10:50 »
Eto, stiže nam ta dugo čekana zima konačno. Ja ipak ni pahulje neću vidjeti ovoga puta, odoh u toplije krajeve. Ali makar ću uživati u vašim fotkama. :) A do tada još dana ovog decembarskog proljeća koje mi iznenađujuće prija.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #142 poslato: 23. Decembar 2014. u 10:58 »
Мени је први утисак јутрошњих излаза,сјајни УКМО,каква би то зимска бајка била,остали модели гурају тај други циклон достa  јужнијe,али мало јачање и померање на север ето нама конкретнијих снежних падавина,мада их има и овако за јужније крајеве...

Стиже права зима,коначно!

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #143 poslato: 23. Decembar 2014. u 12:11 »
GFS 06z malo losiji od svog prethodnika sto se tice nas zimoljubaca. Blok na Atlantiku ako ga tako mozemo i nazvati je malo juznije a i ciklon je malo plici pa i padavina ima manje. Videcemo sta ce se dalje desavati sve je jos u igri. Cekamo vecerasnji EC nekako meni je on malo sigurniji, mada mi je 00z malo nerealan po pitanju temperature.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #144 poslato: 23. Decembar 2014. u 13:20 »
GFS06 jeste lošiji po pitanju padavina ali samo za Vojvođane i Beograđane, za ostatak Srbije je mnogo bolji pošto je ciklon 29. decembra stacioniran dosta južnije. Zanimljivo što je GFS para 06Z recimo idealan za Hrvatsku, a cela Srbija ostaje suva. Jako je rano da na osnovu svakog modela tipujemo količinu padavina za 29. decembra. Ne znamo još tačno koliko će padavina biti u petak i kako će biti raspoređene.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #145 poslato: 23. Decembar 2014. u 17:37 »
Ko je zimoljubac GFS 12z bolje da ne gleda.

Van mreže sale pn

« Odgovor #146 poslato: 23. Decembar 2014. u 17:43 »
Dosta bre vise sa tim tugaljivkama. Pa nije GFS jedini model, zar ocekujes da svaki izlaz bude skrojen po tvojoj meri. Mora malo i neki losiji izlaz da bude.
Prati i druge modele. pa ces videti koliko je razilazenje.

UKMO i u 12Z izlazu rastura koliko je dobar za ljubitelje snega i hladnoce.
« Poslednja izmena: 23. Decembar 2014. u 17:53 sale pn »

Van mreže Медо

« Odgovor #147 poslato: 23. Decembar 2014. u 18:13 »
Као што рече Сале,УКМО зимска бајка буквално,добар је и ГФС паралелац али треба споменути да би се по њему једно време налазили у топлом сектору циклона,видећемо шта ће рећи ЕЦ вечерас,али још смо релативно далеко од усаглашавања модела и самим тим тачне позиције циклона.

Van mreže Јоца

« Odgovor #148 poslato: 23. Decembar 2014. u 18:13 »
Као што сви већ рекоше, права зима од викенда по EC-u и још неким моделима, а UKMO разваљује :o.

GFS стварно не бих коментарисао, он се сам са собом не слаже, а не са другим моделима, већ 2-3 дана, иде један зимски излаз, а онда други излаз мање зимски, и тако у круг. Док се он не усагласи мислим да га није потребно превише коментарисати, може он још овако да тера.

Чекамо вечерашњи EC :pop:.

Едит: Дочекасмо га, све је супер, само што смо један дан (29. децембра) у топлом сектору циклона у овом излазу  :bang: . Надам се да ће се све то средити у даљем периоду, па да имамо праву зиму уз снег и ледена дане..
« Poslednja izmena: 23. Decembar 2014. u 19:39 Јоца »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #149 poslato: 23. Decembar 2014. u 19:49 »
GFS se necka pa necka.Mislim,ne cudi to za njega,da tupi svoju pricu i na kraju se prikloni EC-u i UKMO-u,ali smo svi "nervozni" u iscekivanju te prave zime pa jedva cekamo da se to desi.Da ponovim,to je znatno udaranje GFS-a i za prvi,a kamoli za drugi ciklon.

EC ostao identican za subotu,ali daje drugom ciklon malo "vise" mesta da se razmahne,pa smo 1 dan u toplom sektoru,iako je to pitanje kako bi se odrazilo na temperature u prizemlju jer bi bilo kosave.

UKMO i dalje rastura!

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Na mreži Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #150 poslato: 23. Decembar 2014. u 20:46 »
Predaleko ste otišli sa komentarima do 29-31. decembra, prvo da vidimo šta nam narednih par dana donose. Promjena je ušla u 72h. Prema WRF-NMM-u već u petak obilan snijeg na zapadu zemlje. Ali, to ne važi i za ostatak zemlje. Za subotu EC daje znatno manje padavina nego prethodni izlaz, ali i dalje tu ima lijepog snijega.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #151 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:03 »
Upravo sam i ja to spomenuo sinoc. Mnogo se ide naširoko. Treba ići korak po korak, a ne deset koraka unapred pa pet nazad. To govorim iz ličnog iskustva.

Što se tiče EC-a, on kod mene konstantno iz izlaza u izlaz povećava padavine. Sad su to već vrlo obilne za noć petak na subotu i subotu tokom čitavog dana. Iscrtalo sew tu oko 30mm od kojih čak 20mm u obliku čistog snega na temperaturi od 0C. Videćemo sta će bit, ali sam siguran da će biti 10cm snežnog pokrivača. U nedelju košava tako da za moj kraj ostaje minus preko dana..Za dalji period deluje lepo za doček, ali o tome od nedelje.

Biće super za mališane u mojoj firmi u subotu da pored paketića dobiju i sneg :)

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #152 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:05 »
Posmatrajući večerašnji izlaz EC modela, deluje ovo kao lep snegopad za predele južno od Beograda - što se tiče prvog ciklona 26-27. decembra.

Na slici je pozicija ciklona 27. decembra u 12 UTC, centar je negde kod Egejskog mora.

Količina padavina (i tačna pozicija ciklona) mogu još da variraju u toku narednih izlaza, ali za sada stvari ne deluju previše obećavajuće za Vojvodinu što se tiče snega.  A BG k'o BG, često je umeo da bude na granici jačih padavina, može da se desi da tako bude i ovog puta - tako da će možda nijanse odlučivati. Naravno, postoji mogućnost za "varijacije na temu" i u narednim izlazima, ali za sada mi stvari deluju tako...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #153 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:21 »
Koliko padavina i snega ucrta EC za petak/subotu.

Ako padne toliko,drugi ciklon me i ne zanima ???
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže sale pn

« Odgovor #154 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:29 »
Jao ovo izgleda savrseno, ali zaista savrseno. Kao sto kaze Kimi drugi ciklon nije ni bitan ako se formira solidan pokrivac od prvog ciklona. Mnogo su velike sanse da u Novu Godinu udjemo sa sneznim pokrivacem, to sam danas i objavio na fb stranici Paracin meteo.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #155 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:30 »
Koliko padavina i snega ucrta EC za petak/subotu.

ZERO, NULA ???

Van mreže Јоца

« Odgovor #156 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:34 »
Ако овако остане, онда ће и Бг добити обилне падавине од овог првог циклона (скоро све у снегу), тако да онда ни мене не занима пуно тај други циклон 8).
« Poslednja izmena: 23. Decembar 2014. u 21:45 Јоца »

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #157 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:35 »
Pojam sneg je do pre nedelju značio nešto nemoguće. Sada imamo dva ciklona i oba će nekim predelima doneti taj toliko čekani sneg. Po meni samo neka pada gde god padao i neka zahladni i smrzne onako iz sve snage. Lako ćemo posle kada se i zemljište i vazduh rashlade dobiti novu turu hladnoće i snega  :deda: :D

Van mreže ERCI

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #158 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:49 »
ZERO, NULA ???
Sto smo aktivni ,boze prema dobru  :D , dal se ovo nesto sprema ili ... ?  :D
Salu na stranu,Dejo nemoj mi to ZERO ,mozda zaluta koja pahulja  :) ,bilo je dana kad je u Subotici bilo i 20cm a kod mene sunce ,pa je red i na nas dole da zabeli .
E R C I

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #159 poslato: 23. Decembar 2014. u 21:56 »
Ufff, dole ce zabeleti :D aaa mi ovde gore da se molimo za makar malo snega, ja se ipak nadam snegu u noci izmedju petka i subote :)