Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2014  (Pročitano 119491 puta)

Van mreže sale pn

Odg: Decembar 2014
« Odgovor #300 poslato: 25. Decembar 2014. u 22:18 »
Jel moze neko da mi kaze na osnovu kog ovo modela weather2umbrella izradjuje prognozu? Ja sam siguran da bi se ovo svima nama dopalo, ali ovo je skroz nerealno. Po ovoj karti bi centralna i juzna Srbija dobila i do 40-50cm snega: Nigde logike :o

I jos da dodam da je vecerasnj EC skroz nerealan za moj kraj. Po njemu sneg kod mene krece u nedelju ujutru uz jaku kosavu a to uopste ne pije vodu. a drugo jos je povecao kolicinu padavina pa sada daje oko 30mm.  Ostali modeli WRF-NMM i GFS su skoro pa  suvi u nedelju tokom dana.

Van mreže Nikola994

• *
  • Starost: 30
« Odgovor #301 poslato: 25. Decembar 2014. u 22:22 »
Da Miki,bolje da je obrnuto,da T bude oko 0 ili malo ispod a da ima vise snega,nego ovako hladno sl.nedelje :) Ali sta je tu je,jos ce se to korigovati,smanjivati,povecavati,videcemo,ali ne ocekujem nista posebno,valjda iz iskustva xD :)

Van mreže Nicisy

• *
« Odgovor #302 poslato: 25. Decembar 2014. u 22:35 »

Van mreže Josip

• **
« Odgovor #303 poslato: 25. Decembar 2014. u 22:36 »
NMM model, visine snijega dana 28.12. u 12 sati. Trpačina na zapadu zemlje, prema istoku skromnije. Ipak ima šanse da se ova tamnoplava boja do ponedjeljka ujutro proširi duž Posavine, bar do slova ´Zu´, ´Sb´ je zahvaćen  :D

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #304 poslato: 25. Decembar 2014. u 22:47 »
 ^^

Moglo bi da se proširi i do NS, nebi mu ništa falilo.  :D

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #305 poslato: 25. Decembar 2014. u 22:50 »
Moze neko da mi kaze za Sabac kakva je situacija od nedelje, cisto onako amaterski ako nista jer sve se to jos menja... :)
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #306 poslato: 25. Decembar 2014. u 23:00 »
ajd vi profesionalci nemojte da filozofirate, nego jos 24h i palite radare, ciklon ce se se smestiti gde mu je volja, hladnoca je tu, sve je po propisu, mozda svi ovi modeli podbace posto je sve bilo neusaglaseno, ja cu reci otvoreno i optimisticki jos +5cm snega na sve ove vase karte.... :kafa:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #307 poslato: 25. Decembar 2014. u 23:08 »
I novi GFS potrvđuje vrlo jak intenzitet padavina u obliku snega u nedelju u Vojvodini. Međutim taman kada se padavine prošire na celu Srbiju ciklon neverovatno brzo preskoči do Crnog mora i vrlo brzo padavine prestaju na severu dok se južnije od Beograda održavaju još neko vreme. Nije mi najjasniji taj preskok. Kao da se formira sekundarka koja usisa ciklon, nahrani se i naraste. To je glavni razlog zašto će Srbija dobiti dosta skromnije količine snega od ostalih bivših Jugoslovenskih republika izgleda.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #308 poslato: 25. Decembar 2014. u 23:11 »
Moze neko da mi kaze za Sabac kakva je situacija od nedelje, cisto onako amaterski ako nista jer sve se to jos menja... :)

Imaš toliko karata koje prikazuju visinu snežnog porkivača na osnovu različitih modela, malo prelistaj forum. Evo okačiću i posle ovog izlaza GFS-a prognozirane visine snežnog pokrivača

Van mreže mareeram

« Odgovor #309 poslato: 25. Decembar 2014. u 23:12 »
I novi GFS potrvđuje vrlo jak intenzitet padavina u obliku snega u nedelju u Vojvodini. Međutim taman kada se padavine prošire na celu Srbiju ciklon neverovatno brzo preskoči do Crnog mora i vrlo brzo padavine prestaju na severu dok se južnije od Beograda održavaju još neko vreme. Nije mi najjasniji taj preskok. Kao da se formira sekundarka koja usisa ciklon, nahrani se i naraste. To je glavni razlog zašto će Srbija dobiti dosta skromnije količine snega od ostalih bivših Jugoslovenskih republika izgleda.

A Bugarska??

Reci mi please, sad sam se nacisto pogubio, ova sit. je konfuzna.. :-\

Van mreže ivanb

• *
« Odgovor #310 poslato: 26. Decembar 2014. u 03:02 »
U mom kraju očekujem oko 20cm snega do kraja godine, mada može da bude i razočarenja i oduševljenja. Izgleda i da naredne nedelje predstoji ubedljivo najhladnija novogodišnja noć kod mene otkad znam za sebe jer i EC i GFS prognoziraju oko -20C.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #311 poslato: 26. Decembar 2014. u 08:17 »
GFS 00Z novi malo produžio padavine i povećao količinu za veći deo Srbije južnije od Beograda. Ono što je najveća novina je Sicilijanski ciklon koji se deli na dva manja sekundarna i donosi nove slabe padavine Srbiji poslednjeg dana godine i prvog dana nove godine.

2. januara visina snežnog pokrivača u Srbiji deluje zaista impresivno sada. Sada i ja imam preko 20cm snežnog porkivača.

No da se vratimo na ciklon u nedelju. GFS i dalje crta negde oko 15mm padavina od tog ciklona.

EC opet smanjio na 5mm ,a ne vidi ni mogućnost padavina 31. decembra i 1. januara.

I dalje stojim pri tome da ce neko da se obruka žestoko.

Inače WRF mi crta 16mm padavina do ponedeljka u 1 ujutru što je već GFS-ova količina padavina. Videćemo šta će se izroditi.

Inače WRF u tom terminu gotovo u celoj Srbiji vidi već preko 10cm snežnog pokrivača. Samo na jugoistoku bi moglo biti kiše u početku.

« Poslednja izmena: 26. Decembar 2014. u 08:42 Joe »

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #312 poslato: 26. Decembar 2014. u 08:30 »
 Joe kod tebe je yr.no stvarno smanjio padavine na 5 mmu u Novom Sadu,a kod mene i Odzacima i kod Ciklona u Vrbasu povecao na oko 20 mm,a mi smo malo severnije od tebe,ja nekih 45 km vazdusnom linijom.Ogromna razlika,zaminljivo
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #313 poslato: 26. Decembar 2014. u 08:33 »
Ono sto je simptomatichno je da GFS 00 pocheo pomerati ciklon na zapad, nesto sto je vech EC video

Dosta je uvechao padavine za moj kraj ali sa tim i temperaturu, tako da je mogucha i kisha kod mene, se zavisi od mikroklime, dali che biti dovolno inverzije da u najmanju ruku poravnja 850mb T sa tlom i tako uspe ili ne da izdrzi nalet klilna...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #314 poslato: 26. Decembar 2014. u 08:33 »
WRF-NMM uvek voli da pretera sa otopljenjem u ovakvim situacijama.Najtopliji je od svih.

Padavinski isto najbogatiji dokle je izasao,ali tu se slazem sa njim.Ako ovakav ciklon ne donese konkretniji sneg nece nijedan drugi.

Ne ocekujem takodje ovu padavinski rupu koja se crta za prvi deo nedelje juznije.Mislim da ce padavine ipak prolaziti u nekoj meri.

A na jugu,jugozapadu i delu centralne Srbije ocekujem veoma jake padavine u nedelju uvece i u noci.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #315 poslato: 26. Decembar 2014. u 08:46 »
Umeren do jak sneg u gotovo celoj Srbiji u nedelju uveče na negativnim temperaturama.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #316 poslato: 26. Decembar 2014. u 09:19 »
Pravo mi je zadovoljstvo da okačim WRF-NMM za Beograd  :D

Već do 0 UTC 29. decembra može da se sabere 20ak mm! Biće u toku (dana) nedelje određenog otopljenja po visini, ali mislim da neće u toj meri da bi (u nekom periodu) tip padavina bio doveden u pitanje, tj. ne bi trebalo da pada ništa drugo osim čistog snega. :zima1
« Poslednja izmena: 26. Decembar 2014. u 09:30 Srks »

Van mreže Geodeta

• *
  • Starost: 26
« Odgovor #317 poslato: 26. Decembar 2014. u 09:49 »
ECMWF je u poslednjem izlazu povecao padavine za Beograd , tako da bi tu bilo do 25 cm,a temperaturu spustio , tako da za razliku od jucerasnjeg izlaza posle ovog snega daje konstantan minus, cak do -20 C u jednom trenutku :-[

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #318 poslato: 26. Decembar 2014. u 10:08 »
Za Novi Sad povećao padavine sa 5mm na 23mm čistog snega na minusu.   :-[

Još sledeći GFS da izađe i biću dosta sigurniji koliko će snega pasti. Izgleda da nas u nedelju očekuje strašna vejavica.

Preključe je crtano preko 30mm, juče su modeli prepolovili padavine. Danas je opet trend povećavanja padavina. Ali konačno GFS i EC dosta slični. Naravno kako sam i očekivao EC se priklonio GFS-u.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #319 poslato: 26. Decembar 2014. u 10:20 »
Bas tako Joe, EC je juce imao los dan kada je prognozirao kolicinu padavina. Sada je to i kod mene oko 21mm cistog snega, GFS nije nista menjao oko 17mm. U svakom slucaju bice to lep snegopad.

Modelima je bilo tesko u ovakvoj situaciji, ja i sad tvrdim da ce biti iznenadjenja sto se visine snega tice. Jos nije sigurno kojom ce se putanjom ciklon kretati i gde ce biti u ponedeljak, dobar deo Srbije tada moze profitirati.

Evo sad za neke delove Bugarske  crta temperatura u plusu po visini a juce na kartama su ti delovi bili zatrpani snegom, razlog je promena pravca i jacine ciklona, produbio se i uvukao topao vazduh. To nekim delovima nase zemlje moze da donese jos vise snega.