Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2014  (Pročitano 119490 puta)

Van mreže Liki

• Starost: 32
Odg: Decembar 2014
« Odgovor #320 poslato: 26. Decembar 2014. u 10:21 »
D li se to glavnica padavine crtaju tek u popodnevnim satima ? kakvo bi to veče i noć bila, ludilo  ???

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #321 poslato: 26. Decembar 2014. u 11:05 »
Evo ide novi GFS izlaz, tendencija "produbljavanja" se nastavlja, mi "tonemo" sve vishe i vishe u kishu...

Pochichemo sa snegom, okrenuche na kishu i zavrshicemo sa slabim snegom

Chestitam svim severniije!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #322 poslato: 26. Decembar 2014. u 11:15 »
Za moj kraj GFS manje više isti već dva dana.  Jedino mi nije jasna padavinska rupa na potezu Novi Sad, Bačka Palanka, Vrbas u nedelju posle podne. Videćemo da li će se to ponavljati. Deluje mi i da WRF vidi nešto slično, ali nije to ništa strašno. Verovatno će naredni izlazi tu rupu popuniti jer nije logična uopšte (ravnica, brisan prostor, svuda okolo padavina). EC ne vidi prekid padavina u nedelju.

Najzanimljiviji deo novog GFS-a je što i dalje vidi visulju koja severu Srbije donosi nove padavine noć 30. na 31. decembar.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #323 poslato: 26. Decembar 2014. u 12:09 »
Danas bas to sve lepo izgleda i nemam nista protiv da ovako stanje ostane, pogotovo mi se dopada sto GFS daje nesto padavina 30/31. Sve se slazem sa sto su prethodnici napisali i ocekujem u Beogradu dvadeset centimetara a ne bih se iznenadio da bude i vise. Smena mi pada u nedelju bas kad su najjace padavine u Beogradu imacu pune ruke posla ali nece mi biti zao.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #324 poslato: 26. Decembar 2014. u 12:36 »
Evo zanimljivih karata sa crometeo foruma. Obratiti pažnju na Crnu Goru.  :-[ :oboze:

Ukupna količina padavina do ponedeljka u 1 ujutru

Visina snežnog pokrivača do ponedeljka u 1 ujutru

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #325 poslato: 26. Decembar 2014. u 13:00 »
Da, ovo moze biti situacija kad ce visoki djelovi Orjena i Lovcena dobiti od metar do 2 metra snijega u toku jednog dana. Nadam se da ce neko bit na Orjenu da to zabiljezi. Ciklon je prilicno dubok, al klin ne bi trebalo da ugrozi tako visoke djelove planine... vidjecemo.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #326 poslato: 26. Decembar 2014. u 13:02 »
Kad sam pogledao detaljnije prognoze za nedjelju (za Crnu Goru), odlučih da ipak odložim put. Neka hvala, ne želim da ostanem zatrpan u vozu u nekoj nedođiji (2012. je kod Kolašina tri dana stajao voz zatrpan u smetovima sa preko 50 putnika). Na ovoj karti što je Joe okačio ima preko metar snijega u Kolašinu! Što nije nemoguće, tamo metar snijega padne svake druge-treće zime. Tako da ću biti ovdje sa vama da ispratim ono najzanimljivije, nedjelju i ponedjeljak. :)
Izvinjavam se za offtopic, nemam ništa da dodam vezano za prognozu što već niste napisali.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Nikola994

• *
  • Starost: 30
« Odgovor #327 poslato: 26. Decembar 2014. u 13:14 »
Zasto rhmz za Beograd u ponedeljak najavljuje promenjivo oblacno vreme,hoce li biti suvo u ponedeljak bez padavina?Mozete sami pogledati,a za nedelju za Bg daju tek manji snezni pokrivac,bas su ne odgovorni :-)

Van mreže Josip

• **
« Odgovor #328 poslato: 26. Decembar 2014. u 13:17 »
GFS još gori od jučerašnjeg, a WRF i NMM modele ne smijem ni gledat jer ću se šlagirat. Ako skupim 10 cm od ovoga bit će dobro, mada po meni bit će negdje 5-10 cm. Zapad zemlje, klasično, zatrpan, na našem forumu već vlada euforija. Šta reći, nije loš pokrivač, ali moglo bi i bolje  :(
Jedino što na tim modelima pratim je vjetar. Bura će pokazat svoje čari  ;D

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #329 poslato: 26. Decembar 2014. u 16:16 »
Da li mi neko može reći koliko otprilike snega mogu da očekujem ja u Somboru? :)

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #330 poslato: 26. Decembar 2014. u 17:32 »
Treba napomenuti da će sem snega i veoma hladnog vremena , i vetar biti u nekim trenucima jak pa bi došlo i do snežnih nanosa i moguće mećave.

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #331 poslato: 26. Decembar 2014. u 17:43 »
GFS opet vratio 10 cm snega za moj kraj i Vojvodinu.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #332 poslato: 26. Decembar 2014. u 17:54 »
Mršav je sa padavinama GFS, poslednji izlaz daje najmanje padavina za Beograd i Vojvodinu od svih dosadašnjih. WRF-NMM će reći dosta toga večeras, on je najprecizniji model u ovakvim situacijama. Jutrošnji je crtao pravo zatrpavanje, vidjećemo hoće li večerašnji to ponoviti.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže nele-niš

« Odgovor #333 poslato: 26. Decembar 2014. u 17:58 »
Za moj kraj dosad najviše padavina, samo od nedelje uveče do ponedeljka ujutro preko 20mm.

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #334 poslato: 26. Decembar 2014. u 17:59 »
Mršav je sa padavinama GFS, poslednji izlaz daje najmanje padavina za Beograd i Vojvodinu od svih dosadašnjih. WRF-NMM će reći dosta toga večeras, on je najprecizniji model u ovakvim situacijama. Jutrošnji je crtao pravo zatrpavanje, vidjećemo hoće li večerašnji to ponoviti.
Kad tacno izlazi to i gde mogu videti.Izvinjavam se na off.
« Poslednja izmena: 26. Decembar 2014. u 18:11 Milosh »

Van mreže Milosh

• Moderator

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #336 poslato: 26. Decembar 2014. u 18:27 »
Tako to ide. Sever najbolje prolazi kada Niš dobija kišu, a kako kiša pređe u sneg u Nišu tako prestaju padavine u Vojvodini. Kako je model popravio situaciju za Niš, tako je sever Srbije presušio. Nijanse su u pitanju, ali i dalje GFS daje preko 10cm snežnog pokrivača za Bačku.
Kao što kaže Miloš sada se treba skoncentrisati na modele visoke rezolucije pošto je do početka padavina ostalo manje od 48 sati.
Prethodni izlaz je davao pravo zatrpavanje, ali je prethodni izlaz za to vreme davao kišu u Nišu.  ???

Van mreže Josip

• **
« Odgovor #337 poslato: 26. Decembar 2014. u 18:42 »
Uh, kakvi će ovo bit udari bure  :selam:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #338 poslato: 26. Decembar 2014. u 19:52 »
Evo zasto GFS daje skoro 10mm manje padavina za sever nego sto je to bio slucj prethodnih dana. Mada kako je krenuo bajkovito sa onih 30mm znao sam da nesto mora do kraja da uprska.

Pogledajte polozaj ciklona u terminu nedelja 18Z. Da nema drugih karata i parametera skoro svi bi zakljucili da je ovo idealan polozaj ciklona za citavu zemlju pa tako i za sever. Ali..

Padavinska karta kaze nesto drugo, ne znam iz kojih razloga stoji ova rupetina iznad severa. Po meni malo verovatan scenario.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #339 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:04 »
Iz ovog ciklona bogami pade u , jugozapadnoj vise nego sto se predvidelo a nocas ce celu noc padati na jugoistoku i istoku kao i ponegde u centralnim krajevima. Primera kako kaze Kimi na Kopaoniku ga vec ima oko 15cm a i Babin zub vec 10cm a planirano 8 a na kopu oko 9 cm na zubu ,znaci ovaj ciklon je doneo i donece fin snezni pokrivac ovim krajevima Srbije , sto sam nabrojo. E sto se tice ovog ciklona 28 kad bi pogresijo i doneo vise snega u , juznom banatu, i Vjvodini al za sever zemlje sve manje padavina za Vojvodinu tek od 3 do 9 cm.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека