Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2014  (Pročitano 119616 puta)

Van mreže Nikola994

• *
  • Starost: 30
Odg: Decembar 2014
« Odgovor #340 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:07 »
Mislim da ima jos vremena da se stvari promene,tj da se padavine za Vojvodinu i Beograd povecaju,posto su modeli stalno menjali mozda opet...sta misle iskusniji clanovi foruma dali je to moguce ?  :) :) :)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #341 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:10 »
Evo zasto GFS daje skoro 10mm manje padavina za sever nego sto je to bio slucj prethodnih dana. Mada kako je krenuo bajkovito sa onih 30mm znao sam da nesto mora do kraja da uprska.

Pogledajte polozaj ciklona u terminu nedelja 18Z. Da nema drugih karata i parametera skoro svi bi zakljucili da je ovo idealan polozaj ciklona za citavu zemlju pa tako i za sever. Ali..

Ne znam meni je to jako sumnjivo. Ako ovakav ciklon ne daje padavine, onda nijedan neće.  :kafa: Po logici u ovom trenutku najobilnije padavine bi trebao da ima sever Srbije. Jugoistok, jugoazapadni vetar, sever, severoistočni, sudar toplog i hladnog sektora ciklona tu negde oko Beograda... Nešto tu ne valja.  :deda:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #342 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:17 »
Možda je ovo objašnjenje. Obrati pažnju na vetar. Padavine prestaju u delu dana kada košava pojača. To još može da ima logike.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #343 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:19 »
EC-00z je za Beograd davao oko 26mm padavina do ponedeljka u 13h (veoma intenzivne padavine su davane za nedelju uveče) uz veoma brzo "preletanja" ciklona preko naših krajeva dalje na istok-severoistok -to je velika količina u mm, uz temp. ispod nule i zemljište (površinski sloj, već na 10cm dubine je dosta toplo) koje bi se pre nedeljnih padavina ohladilo bio bi to veliki sneg (gledajući taj "izlaz" ECMWF-a).

Nov EC-12z ima još više vlage na visini (i to tek od nedelje kasno popodne, pre toga je vlaga mnogo manja) pa bi teoretski (ne znači da nije i "praktično" moguće) moglo da bude čak 30mm padavina, što se Beograda tiče -najjače padavine su u nedelju kasno uveče i u drugom delu noći između ned. i ponedeljka kada košavu (istočni-jugoistočni vetar) "zamenjuje" severoistočni i severni vetar. Podaci za vlagu i vetar po visinama su dosta bitni i ma šta pokazao parametar "količina padavina" ovo ukazuje da su veoma značajne padavine moguće.

GFS-12z se značajno razlikuje i konkretno za Beograd daje mnogo manje padavina.

Videćemo šta će stvarno biti, kao što sam napisao u drugoj temi -mislim da postoje realne šanse da "sivi" Beograd ipak bude beo u ponedeljak (ako ne i malkice ranije, jer su pahulje moguće pre ponedeljka) a još "lepši" od utorka, uz niske temperature (pa bi sneg pod nogama "škripao").

Van mreže nele-niš

« Odgovor #344 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:20 »
Wrf opet vrlo čudan za moj kraj, ispade da više padavina daje od ovog ciklona nego u Nedelju na Ponedeljak,
kad daje kišu na plusu tek kasnije u Ponedeljak tokom dana T ide u minus uz padavine koje su znatno manje
nego kod ostalih modela.

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #345 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:26 »
WRF поново потврдио велики снег у Београду, само нема оног јаког налета снега са почетком падавина као у претходним излазима. По овом излазу не гине 30-ак цм за Бг, мада може бити још снега, јер WRF не види иза 72h, a делује као да би могло бити још који мм иза тог термина.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #346 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:35 »
Možda je ovo objašnjenje. Obrati pažnju na vetar. Padavine prestaju u delu dana kada košava pojača. To još može da ima logike.

Dok sam ziv necu zaboraviti 13.02.2010. i najvece razocarenje od kad pratim modele a uzrok je bio iste prirode kao sto pokazuje meteogram koji si okacio.
Kosava koja je osusila vazduh i jednostavno padavina nije bilo a ocekivao sam preko 20cm snega tog dana.
Plasio sam se ove situacije i sad a i svaki put kada vidim taj glupi vetar za vreme padavina.
EC 12Z je za dobar deo zemlje povecao temperaturu za nedelju sto moze biti ozbiljan problem.

Eto, iznenadjenjima nikada kraja...
Cekajmo nedelju i pratimo radar, ovde vise modeli ne pomazu.

EDIT: Posle vecerasnjeg WRF-a Vojvodina definitivno najlosije prolazi, ocekujem 10-ak cm snega.

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #347 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:37 »
RHMZ kaze za nedelju do 30cm snega a ponegde i vise, i najavljene su vejavice, to je receno u  drugom dnevniku RTS a izjavila je, njeno velicanstvo biljana vranjes, e pa svaka rec nek joj se pozlati, valjalo bi dobar pokrivac s obzirom na najavljene mrazeve :kafa:

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #348 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:38 »
Momci mnogo vam hvala za ove karte dali ste mi bar kakvu takvu nadu, ja sam svez na forumu al od kad pratim samo pomocu njega se orjetisem jel zvanicni meteroloski centri grese vec celu godinu ovu a i pre sam primetijo al Meteroloski Forim je uvek tacan kao i njegovi meterolozi uvek pogode  :D
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže nele-niš

« Odgovor #349 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:46 »
Moguće da u početku ciklon povuče topao vazduh na jugoistok zemlje a tu je i košava koja može da umeša prste,
ono što je dobro da se najviše padavina očekuje tokom noći nedelja na ponedeljak kada bi T trebalo da bude ispod nule a i vetar bi okrenuo na severozapadne smerove. Ipak neverujem u ovaj wrf-ov scenario.

Van mreže sale pn

« Odgovor #350 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:51 »
Kakav snegopad predvidja WRF-NMM u centralnim krajevima zemlje. Na meteorogramu za Kragujevac skoro 40mm sve u obliku cistog snega. :o :o :o

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #351 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:52 »
RHMZ kaze za nedelju do 30cm snega a ponegde i vise, i najavljene su vejavice, to je receno u  drugom dnevniku RTS a izjavila je, njeno velicanstvo biljana vranjes, e pa svaka rec nek joj se pozlati, valjalo bi dobar pokrivac s obzirom na najavljene mrazeve :kafa:
moram da se izvinim i dopunim svoju izjavu. sada sam procitao zvanicno upozorenje na sajtu RHMZ, gde stoji od 10-30cm, a ponegde i vise snega, predhodna izjava je bila malo euforicna.. :popcorn:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #352 poslato: 26. Decembar 2014. u 20:55 »
Kod mene po novom WRF-u oko 20cm. Ja više nego zadovoljan.  :) Mada je intenzitet više nego neverovatan. Retko kada padne za jedno popodne i veče više od 10 cm, a ne 20.  :o Za Beograd, zapadnu i centralnu Srbiju nemam reči. Ovo će biti zanimljivo pratiti.  :o
« Poslednja izmena: 26. Decembar 2014. u 21:39 Joe »

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #353 poslato: 26. Decembar 2014. u 21:04 »
Kod mene"nema zime" 20-25 cm je sigurno,a ne bih se zacudio i da prebaci. :)

Van mreže Aleksa

« Odgovor #354 poslato: 26. Decembar 2014. u 21:14 »
GFS i EC su slozni sto se tice temperature. Sredinom dana bice u blagom plusu, ali nece biti mnogo padavina. Uvece i tokom noci, siguran minus i po njima oko 15mm snega.

Van mreže ssoney

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #355 poslato: 26. Decembar 2014. u 21:25 »
Kod mene od ovog ciklona nista. Ceka se nedelja kada prema WRF-u ocekujem oko 10 cm snega. Bio bih vrlo zadovoljan i sa tim padavinama.

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #356 poslato: 26. Decembar 2014. u 21:37 »
Kako je krenulo bicu zadovoljan i sa 5 cm snega ..... :D :D
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #357 poslato: 26. Decembar 2014. u 21:54 »
Ja i dalje tvrdim da ce u Vrscu da padne 20cm ako ne i vise zivi bili pa videli.... ;)

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #358 poslato: 26. Decembar 2014. u 21:54 »
Uh napeto ovih dana.. ??? Suma sumarum prosek svih modela visoko i niskorezolucijskih, putanja, dubina ciklona, pa cak i ta kosava, itd.po meni daju 15cm snega u NS bez da razmisljam. E sad kod ovakvih ciklona iznenadjenja su moguca, pa bi sve preko te cifre bilo lepo iznenadjenje, a sve ispod bilo bi dodatno iskustvo pri analiziranju sledecih slicnih situacija.  ;)

Lep period za zimoljupce predstoji, tacnije za neke je vec poceo.  :)

Koliko vidim nad nama ostaje visulja koja ce delovati na vreme i narednih dana, pa slabijih padavina ponegde ( sa visuljama se nikada ne zna ) moze biti i u utorak i sredu, mozda i cetvrtak.

Ostalo je sutra da se opustim uz kupovinu sala, kape i rukavica pa prekosutra uzivam, kako valja. Srecno svima koji sneg vole, i uzivajte.

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #359 poslato: 26. Decembar 2014. u 21:59 »
Ја сам презадовољан излазима што се тиче Београда и мог родног краја, у недељу вече прави шоу,то је оно што смо сви чекали, немам још представу колико би снега могло нападати,поготово што ће снег падати на негативним температурама,па од једног mm може и направити и  2 cm белог покривача.  :)