Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2014  (Pročitano 119611 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Decembar 2014
« Odgovor #380 poslato: 27. Decembar 2014. u 09:07 »
Ljudi modeli su prilično složni da će centralni i istočni delovi Srbije dobiti 30-40 cm snežnog pokrivača. U najboljoj poziciji je Timočka krajina jer u nedelju sigurno neće imati problema sa temperaturom. Jug Srbije će tu imati najduže problem skoro sve do nedelje uveče.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #381 poslato: 27. Decembar 2014. u 09:08 »
Jutros modeli za moj kraj crtaju zatrpavanje u noći između nedelje i ponedeljka na negativnoj temperaturi.

WRF-NMM oko 40mm
GFS          oko  30mm
EC            oko 25mm

Verujem da će pasti dosta veliki sneg, ali mislim da ga je WRF malo preterao za tvoj kraj. EC i GFS mi deluju realnije.

Inače ne znam da li ste primetili tri stvari vezane za ovaj ciklon, na koje možda nismo dovoljno obraćali pažnju zbog euforije.

1. Temperature na 2m su poprilično kritične u nedelju za predele južnije od Vojvodine i to je crtalo 90% izlaza modela, ali imam utisak da smo to malko zanemarili. Južni vetar će ipak probiti i doneti malo otopljenje pred padavine. Međutim intenzitet padavina bi vrlo brzo trebao da spusti temperaturu. Ne treba se iznenaditi ako ponegde na jugu krene prvo kiša koja kasnije prelazi u sneg.

2. Govorio sam o padavinskoj rupi na potezu Novi Sad, Bačka Planka, Vrbas u nedelju posle podne koja je veoma čudna i nelogična bila. Niko nije obraćao pažnju na to sem nas koji smo bili u toj rupi.  :) Ipak smo kolega ciklon i ja bili u pravu da je ta rupa nelogična. Ta maligna padavinska rupa se proširila na celu Vojvodinu, čak do Beograda. Nažalost sada je to mnogo realnije jer u celom košavskom području nema padavina što je i logično ako dune košava. Verovatno će neki topliji, suvlji sloj vazduha da naiđe po visni pa će prestati padavine. To je ona situacija kada imamo odraze na radaru, a nema padavina. Nemojte se iznanaditi ako se to desi. Naravno ovo se odnosi na sever Srbije.

3. GFS crta dosta često u ovakvim situacijama znatno veću količinu padavina južnije od Beograda. Međutim takođe dosta često to koriguje do početka padavina. Nikada ne bude baš tolika razlika. Mislim da će ili povećati padavine severu ili smanjiti jugu. Mislim da je druga opcija realnija, ali nije isključena ni prva.

Van mreže nele-niš

« Odgovor #382 poslato: 27. Decembar 2014. u 09:10 »
Kod mene wrf povećao količinu padavina ali u početku i dalje crta kišu, gfs nešto smanjio padavine
tako da su došli na isto...

Po svemu sudeći očekujem oko 20cm snega do ponedeljka ujutro.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #383 poslato: 27. Decembar 2014. u 09:13 »
Naravno moje prethodne konstatacije se ne odnose na istok Srbije koji ima zasebnu klimu. Kako kaže kolega Boce istok Srbije nikako nebi trebalo da ima problema sa temperaturom, a i ona razlika sever, jug u količini padavina se na njih ne odnosi. Tamo zaista očekujem najobilniji sneg. Na istoku ume da padne i 20-30cm snega više nego na severi i to nije čudno. 

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #384 poslato: 27. Decembar 2014. u 09:16 »
Sto se Beograda tice GFS je malo povecao padavine, WRF smanjio a EC drzi kao i juce oko 25mm sto je odlicno. Ocekujem da se ovo sto crta EC i ostvari. Mislim da Beograd moze dobaciti i do 30 cm da budem malo optimistican.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #385 poslato: 27. Decembar 2014. u 09:19 »
Koliko ja vidim, imaćemo dva talasa padavina, jedan koji će prepodne zahvatiti Vojvodinu i tu može biti lepog umerenog snega, međutim ovaj talas će brzo oslabiti dajući poslepodne verovatno samo slabe padavine, a moguće i prestanak.

Drugi talas padavina dolazi tek tokom večeri sa juga i zahvatiće veći deo Srbije, pa najviše padavina treba očekivati u centralnim i istočnim predelima. Ovaj talas padavina će verovatno ići do linije Novi Sad-Zrenjanin. Ovaj drugi talas je znatno prostraniji i doneće obilnije padavine, samo što ćete morati sačekati veče, mada je to i dobro kada temperatura malo opadne i budu dobri uslovi za snežne padavine.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #386 poslato: 27. Decembar 2014. u 09:26 »
Beograd će zakačiti oba talasa što je Dejo pomenuo, s tim što od ovog prvog ne očekujem puno padavina, tek 2-3cm snijega u nedjelju ujutru uz jaku košavu. Pitanje je i da li će to malo što padne opstati do uveče s obzirom da će sredinom dana temperatura otići u plus dok ne bude padavina. Onda uveče kreće zatrpavanje, jednostavno moralo bi.
Zanimljivo je koliko se situacija sa padavinama preokrenula od sinoć, kada su EC i WRF-NMM davali oko 30mm, a GFS oko 10mm.
Jutros je ovakva situacija konkretno za Beograd:
GFS ~ 20mm
EC ~ 19mm
WRF-NMM ~ 22mm
Što se odlično uklapa u onu moju procjenu od sinoć:

Istina obično bude negdje na sredini, što bi značilo da je u Beogradu najrealnije očekivati 20-ak mm padavina, pa i otprilike toliko cm snijega.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže sale pn

« Odgovor #387 poslato: 27. Decembar 2014. u 09:56 »
Jao kakvi modeli jutros za moj kraj. :o  :jupi:

EC povecao kolicinu padavina, WRF-NMM takodje povecao, a GFS ostao na istu kolicinu od sinoc. Ali najbrutalniji je WRF-NMM, po njemu bi umerene do jake padavine trajale  sve do ponedeljka uvece.

Sve u svemu lopate su spremne, baterije za aparat danas idu na punjenje, pa ce biti sigurno slika narednih dana.

Van mreže zlyu

• *
Одг: Decembar 2014
« Odgovor #388 poslato: 27. Decembar 2014. u 10:26 »
>:(Možda off ali mi na severu severu istoku možemo se nadati snegu ili kiši po nekom običaju >:(ili neka suva ledara :-\

Послато са Telenor_Smart користећи Тапаток 2

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #389 poslato: 27. Decembar 2014. u 10:27 »
Kod mene nista novo, GFS i EC daju dosta snega >20cm

Tu osobeno prednjachi GFS po chijim kartama u Skopje bi trebalo da bude izmedju 30-40cm, koja glupost!!

WRF ne daje ni 5mm a kako on uvek pogodi (to se pokazalo i juche) ja bih bio zadovoljan i sa 5cm snega, ali mislim da ni to nechemo dobiti, biche uzasan suv stud narednih dana, najgore moguche scenario.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #390 poslato: 27. Decembar 2014. u 10:33 »
Da se vratim na Vojvodinu 2012, malo sam proucijo taj snegopad. Kako se to desilo? Pa ima u postovima ovde na forumu i bas je bila slicna situvacija, recimo te godine kad je sneg u Bg pao 35 cm a kod mene u juznom banati 38 dok je u Negotinu bilo 44cm dan pre snega ista situvacij kosava olujna a uvece sneg, temparatura celog dana na nuli pade do 17h ,pade 9 cm snega a preko noci 29 cm haos . Znaci i tada se raspravljalo isto ovako i kad je osvanuo 3 dan svi zadovoljni sneg: u backoj 10 do 15 cm, u sremu 15 do 20, juzni banat od 30 do 38cm, Beograd 35, timocka i negotinska krajina od 40 do 50 cm. Optimista sam i mislim da ce i sad biti slican scenarijo jel ciklon je cak i bolje pozicijoniran od te godine. I jos nesto! te godine je na jugu i istoku padala kisa pre podne tek uvece sneg, nema sta isto se desava i sada ,burna rasprava mediji najavljuju male kolicine isto kao onda sneg je te godine i duze se zadrzo. :D
« Poslednja izmena: 27. Decembar 2014. u 10:48 Radan »
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #391 poslato: 27. Decembar 2014. u 10:49 »
Evo profila temperatura od 850Hpa do 975Hpa.Za sutra,cak iako kosava spasi stvar u samom prizemlju,gore malo iznad bice plus.

Ipak,u tom periodu se i ne daju skoro padavine.

Nakon 18h sve je reseno.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #392 poslato: 27. Decembar 2014. u 11:05 »
Setimo se i situacije iz prve dekade februara 2010. kada je padao jak sneg uz veoma jaku hladnu kosavu, tada je temperatura bila u plusu i na visini i na 2m na pocetku padavina ali je padao veoma jak sneg nosem jakom kosavom, prizor je bio neverovatan. Dakle, sve je moguce, modeli su tada najavljivali kisu i ledenu kisu na pocetku padavina, meteo alarm nije izdavao nikakva upozorenja, takva situacija nije bila ocekivana ali eto, desilo se. Zbog toga i govorim da sa ovolikim ciklonom i njegovom putanjom koja je skoro pa idealna mozemo ocekivati dosta padavina, te padavinske rupe zbog kosave koje su sada "izvesne" , mogu vrlo brzo da se popune, a da to modeli i ne predvide, ne bi bio prvi put, tako da, cekamo sutrasnji dan.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #393 poslato: 27. Decembar 2014. u 11:06 »
Dani su kratki i to treba napomenuti, verujem da će opstati taj sneg od pre podne  :deda:

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #394 poslato: 27. Decembar 2014. u 11:41 »
Da li mi neko može dati link tog GFS meteograma,  i reći mi koje koordinate da kucam za Sombor? :)
Hvala unapred

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #395 poslato: 27. Decembar 2014. u 11:47 »
Ja se ne secam da nam je neki ciklon zadao ovoliko muka oko prognoze. EC jutros los za moj kraj, opet smanjio padavine a razlog verovatno vetar koji smo vec spominjali Joe i ja.
GFS ih je povecao za neka 3-4mm i daje oko 16mm padavina.

Ne mogu da poverujem da ciklon od 995hPa kako ga vidi GFS u blizini obala Crne Gore daje tako slabe padavine Vojvodini u noci izmedju nedelje i ponedeljka. I to u jugozapadnom strujanju koje nama bas odgovara.

Evo gde Italijani u svojoj prognozi predvidjaju ciklon u ponedeljak. Tu ga nijedan model ne postavlja.

@Somborac evo ti link http://ready.arl.noaa.gov/READYcmet.php a koordinate Sombora nadji na Guglu. Ako ti nesto ne bude jasno  pitaj u pp.

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #396 poslato: 27. Decembar 2014. u 11:57 »
I opet ista prica po GFS samo 10 cm,stvarno ne razumem kako tako jak  ciklon moze da donese samo 10 cm snega  :oboze:

Van mreže ERCI

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #397 poslato: 27. Decembar 2014. u 12:08 »
Modeli smanjuju padavine za moj kraj konstantno , mada ne verujem da moze pasti od ovako jakog ciklona i ovakvog razvoja situacije manje od 20cm al videcemo :)
E R C I

Van mreže Josip

• **
« Odgovor #398 poslato: 27. Decembar 2014. u 13:08 »
Dakle, dosta modela vidi sljedeću situaciju sa padanjem snijega kod mene. Snijeg bi počeo u noći na nedjelju, padao bi nedjelju prijepodne da bi od sredine dana prestao pa sve do večernjih sati kad bi opet počeo no nebi dugo padao. Unatoč tome što je meteorolog na lokalnom radiju rekao kako se očekuje 10 -20 cm snijega, po meni će ovo ipak bit ispod 10 cm. Jedino ARW model ne vidi nešto snijega na kopnu. Gledajuć ovo s pozitivnije strane, moglo je bit i gore  ???
Meteoalarm za sutra. Sve oko mene gori, samo ja...  :lmao:  :nelupaj:

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #399 poslato: 27. Decembar 2014. u 13:41 »
WRF смањио падавине за Бг, тако да су се сва 3 модела (EC, GFS и WRF) нашла на некој средини од 20-ак мм, што је одлично.
Мада, ако се погледају карте WRF-а, јасно се види да ће Бг по ко зна који пут бити граница јачих падавина, ( осим у колико се нешто не деси, па вечерашњи излаз још мало јужније постави јаче падавине) тако да, Бг врло лако може да пребаци 20 цм и догура до 25, а о каквом се циклону ради, усудио бих се да кажем и до 30 цм.

Најбоље ћемо знати све ово када почну падавине и док будемо пратили радар и наше форумаше који буду извештавали из крејева де најпре почне други талас снега, а знам да ће бити изненађења (позитивног) што се тиче висине снежног покривача у понедељак.