Mislim da je moj prethodni post prikladniji za ovu temu (iako se spominju prognoze nekih meteo-kuća).
Iako ne volim da prognoziram "kada će konačno pasti sneg" mislim da su šanse za sneg u Beogradu (i mnogim drugim predelima Srbije) veće nego što se to najavljuje u nekim "zvaničnim" prognozama.
Vidim da "referentna ustanova sa punom odgovornošću za izradu i prezentovanje prognoze vremena" tj. RHMZ za nedelju najavljuje "
У недељу умерено облачно,
суво и мало топлије." a potom "
у понедељак местимично са кишом,
на планинама са снегом"
tj. u aktuelnom operativnom hidrometeorološkom biltenu se uopšte ne spominje mogućnost bilo kakvih padavina u nedelju a za ponedeljak se sneg "daje" samo za planine.
Sličnu prognozu daje i W2U, konkretno za Beograd: "
U nedelju suvo i sunčano, sa veoma hladnim jutrom i mrazom. Tokom noći novo naoblačenje, pa će
u ponedeljak biti oblačno i
malo toplije sa kišom. Duvaće jak jugoistočni vetar, povremeno i sa olujnim udarima."
Videćemo šta će stvarno biti, kao što sam napisao u drugoj temi -mislim da postoje realne šanse da "sivi" Beograd ipak bude beo u ponedeljak (ako ne i malkice ranije, jer su pahulje moguće pre ponedeljka) a još "lepši" od utorka, uz niske temperature (pa bi sneg pod nogama "škripao") ali situacija je takva da nije nemoguće da se delimično ostvare prethodno spomenute prognoze. Subota će biti dosta hladna ali posle veoma toplih dana u decembru i "red je" da dođu hladniji dani pa konačno i sneg...