Vrlo izražena inverzija ove noći je uslovila u Sjenici -19.3°C, dok u isto vreme Babin Zub i Crni vrh imaju prolećne temperature od 7°C
U Knjaževcu jutros Tmin=-4.5°C
Ipak po meni a mislim i vecini,nije tu presudna inverzija,vec neverovatna,kao sto svi znamo, temperaturna mikroklima SJenickog kraja (pesterske visoravni) + inverzija.Ali pre svega mikroklima jer stvarno dok su nad teritorijom Srbije prolecne temperature, u Sjenici se temperatura kretala od -19,3 C do maximalnih(za sada) u 13h -7 ,kao da nije u Srbiji
tako niske temperature u vecem delu Srbije nisu merene ni za vreme ledenog talasa krajem decembra...
Na primer(Ko je bio na Zlatiboru) zna da je onaj urbaniji deo,zajedno sa okolinom prakticno visoravan,i da je na nizoj nmv od okolnih vrhova pa se na Zlatiboru takodje javlja inverzija(kao primer temperatura u 13h uz suncano vreme Zlatibor. +3 ,kraljevo +6,kopaonik + 9 , mnogi gradovi srbije preko +10 C ,dakle na Zlatiboru,visoravnom delu na 1100 mnv "Drzi inverzija")
Zlatibor,visoravniji deo, jugozapadna Srbija 1000-1100 mnv tmin - 8 C
Sjenica,visoravan, jugozapadna Srbija 1000-1100 mnv tmin - 19 C
Neverovatna razlika
Uocljiva posledica temperaturne inverzije u kotlini sa najmanje suncanih sati u bivsoj jugoslavii i kimijevom kraju :
Pozega,kotlina,centralna Srbija Tmin -8 C
Novo selo(Kimijev kraj),kotlina,centralna Srbija Tmin -8 C
Dakle inverzija je uradila svoje do - 8 C a ostalo -19( ili 11 C nize) vezano za "Srpski sibir" je posledica neverovatanog ornografskog efekta i uticaja te cudne mikroklime koja se odrazava u temperaturi i fascinira( barem mene
)
Pesterska visoravan i Sjenica gotovo ogradjena "Ivanjickim lepoticama
" "Golijom i Javorom" ,Jadovnikom i Zlatarom u celoj evropi je poznata po svojoj mikriklimi
Izvinjavam se na off-u