I dalje slab snijeg u Beogradu, teško da će pojačavati, a temperatura je zablokirala na +0.6°C. Ništa od sniježnog pokrivača ovoga puta, čeka se sledeća prilika. Istina da ova situacija nije mnogo obećavala, ali nadu je davao WRF-NMM koji se po ko zna koji put obrukao.
Hej, bar si ti iskusan i svoje prognoze verovatno ne baziraš na jednom modelu tako da svakako nije iznenađenje što je do sada palo oko 1.5mm -to je čak i više
nego što je npr. davao ECMWF (a bilo je i nekoliko GFS run-ova koji su bili izrazito škrti sa padavinama).
U ovakvim situacijama radarske slike malo znače i ja svakako ne bih definitivno "otpisao" da će se u većem delu Beograda makar malo zabeleti krovovi i kola a ponegde i parkovi (u višim delovima BGa sigurno ima makar malog snežnog pokrivača -verujem da će neko od mladih članova iz južnih/jugozapadnih naselja BGa to potvrditi; trenutno sam na "dosta niskom nivou" i ovde snega nema ni na kolima ali biće ga uskoro) -ima dovoljno vlage po svim visinama da se snežne padavine :zima1 još malo nastave a samim tim i da se temp. još malkice spusti (npr. Vračar sa "zablokiranih" 0.6C na 0.2C, ako je to neka uteha).
Naravno, za sve ljubitelje snega (a svakako tu i sebe ubrajam) ovo što pada ili će još padati je "mučenje" a ne nešto što liči na "pravi" januarski sneg ali generalno mislim da je malo ko mogao da večeras očekuje "pravi zimski ambijent" u BGu.
Znam da voliš sneg i shvatam da te ne raduje što je u večernjim satima bilo mnogo manje padavina od onoga što je "davao" WRF (nisam gledao jučerašnji i jutrošnji WRF, ali iz nekih poruka na forumu vidim da je tu bilo bitnih padavina "u najavi").
U ovoj situaciji ne bih rekao ni "A jedan stepen (poziv) menja sve"
već je i pola stepena niža temp. veoma značajna -kao što je već i spomenuto, pa je velika razlika između npr. +0.6C (koje spominješ, ali spustiće se i to malkice- već u ovom satu) i 0.1C (do kojih se "može stići" uz eventualni nastavak snega) a da ne spominjem -0.5 ili -0.6C u višim delovima grada (ali opet da spomenem da je simboličan snežni pokrivač u nekim delovima grada sigurno nedovoljna "uteha" za prave "snegoljupce").
A što se tiče, od strane nekih članova foruma, toliko spominjanog WRF modela:
WRF nije neko "čudo" od modela koje bi uvek trebalo uzimati kao najpouzdanije za procenu padavina (a naročito temperatura u ovakvim situacijama).
Postoji "mali milion" različitih WRF-ova a WRF-NMM koji je javno dostupan na sajtu RHMZa ima svoje dobre i loše strane. Priznajem da ga ne pratim često (da nema ovog foruma verovatno ga ne bih ni pratio i moguće je da ne bih previše propustio) i verujem da ima članova foruma koji mnogo bolje znaju koliko je ovaj model pouzdan (možda ipak ima više dobrih nego loših strana) ali moje mišljenje je da na tom WRF-NMM-u treba još da se radi.
Svakako sam viđao "WRF-ove" sa dosta lošim kvalitetom, za koje bi RHMZ-ov WRF-NMM bio za klasu bolji -lako je "skinuti" WRF, malo je teže "nakačiti" ga na bočne granične uslove ECMWFa (nije lako doći do EC-a, ali svakako mogu da se koriste i drugi modeli) ali najteže je sve "naštimati" da se dobije dosta pouzdan output za 0-72h.
Često se ovde piše kako je RHMZ-ov WRF-NMM visokorezolucijski model i valjda se zato očekuje da on bude drastično bolji od globalnih modela -kao da su globalni modeli baš mnogo lošije rezolucije:
WRF-NMM na sajtu RHMZa ima horizontalnu rezoluciju 10km (izvinjavam se ako grešim, neka neko koriguje ako ima potrebe), a nov globalni GFS (do skoro označavan kao "PARA") ima rezoluciju 13km (doduše ne primećujem neko bitno poboljšanje u odnosu na prethodnu verziju GFSa (25km) a ECMWF "radi" na 16km.
Dakle jeste hor.rezolucija WRFa bolja ali nije to baš prevelika razlika da bi se maltene "zanemarilo" šta tzv. globalni modeli predviđaju.