Što se tiče Beograda (Vračar) najniži stanični pritisak je bio 958hPa tj. sveden na nivo mora to je bilo ~974hPa.
Spomenuo sam najniži prit. vazduha za BG pre 6 dana tj. pre nego što je o tome dosta počelo da se piše "u medijima" (da iskoristim popularan izraz) a u delu u kojem sam rekao da mislim da je to bilo tokom 80-ih sam pogrešio: u pitanju je bio decembar 1976.
Ovog popodneva najniži pritisak je, nezvanično, bio 961.6hPa (stanični, za WMO lokaciju 13274 na Vračaru) tj. sveden na nivo mora to je bilo 976.9hPa.
Zaista su izuzetno retke situacije kada je pritisak (sveden na nivo mora) ispod 980hPa.
Da smo na Islandu to bi bio "sasvim običan dan"
Prema AMS-Vračar u nastavku popodneva i večeras pritisak se minimalno menjao (u BGu je uglavnom bio oko 977hPa tj. oko 2-3hPa manje nego što se vidi na karti HAMWeather za 18.05h po kojoj je BG negde na 980hPa -ipak je ta karta za celu Evropu i svakako ne može da bude baš sasvim precizna za sve lokacije) i u 19.00 zabeležena je najniža vrednost od 961.3hPa (ili mbar) tj. svedeno na nivo mora to je
976.6hPa. Verovatno će se pritisak još samo minimalno spustiti pa će ovih današnjih
~976hPa biti među danima sa najnižim pritiskom (od kada se uredno beleže zvanični podaci za Beograd).
Vredi spomenuti da je danas "nivo" 850hPa bio na visini nižoj od 1200m -to se zaista veoma retko dešava u našem regionu.
Što se tiče vetra, u Vršcu su udari jugoistočnog vetra dostigli brzinu od
133km/h ali ako to za Vršac i nije nešto previše neobično svakako se nešto slično ne može reći za Valjevo i Sjenicu (kao što je Kimi već spomenuo) gde je "jugovina" bila neobično jaka sa udarima vetra brzine 80km/h.
U Beogradu udari vetra (na Vračaru, svakako ima i specifičnih lokacija sa malo jačim vetrom), do večeras, nisu bili preko 21m/s (76km/h).