Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2015  (Pročitano 75889 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Februar 2015
« Odgovor #220 poslato: 07. Februar 2015. u 15:15 »
Subota mi deluje dosta "suvo" za BG i pre očekujem neki "dodatak" padavina (sneg) u nedelju.

Sutra će biti uslova i za konvektivne a ponegde i stratiformske padavine u obliku snega.
U većem delu Srbije biće povoljnih uslova za pljuskove snega a kao što je već spomenuto u takvim situacijama je teško prognozirati količinu padavina -tu numerički modeli mnogo ne pomažu i verujem da će biti lokacija na kojima će pasti sasvim solidna količina snega (da popravi "ambijent", koji je npr. u BG blago rečeno grozan -sa izuzetkom najviših delova grada u kojima je temp. samo na kratko došla do +0.5C i potom se vratila minimalno ispod nule).

Treba napomenuti da će u severnoj "polovini" zemlje, a naročito na severu i severozapadu Vojvodine, biti jakog NNW vetra (sredinom dana povremeno sa udarima olujne jačine) pa će subjektivni osećaj temp. biti u baš "debelom" minusu  :zima

Mislim da bi bilo korisno da se postavi "update"-ovana prognoza na portal jer verovatno ima ljudi koji samo to prate (ne mislim na redovne, aktivne članove foruma) a ne i forum (gde su dati detalji u vezi prognoze za naredni period) a na portalu (bar za sada, 15.20h) stoji prognoza u kojoj se za nedelju navodi samo sledeće:
"U nedelju će doći do delimičnog razvedravanja u Vojvodini, dok će u centralnim i južnim krajevima i dalje biti oblačno, a maksimalne temperature će se kretati između 1 i 4 C." tj. nema napomena u vezi vetra i očekivanih, lokalnih padavina. Ne znam "na koga je red" da "rmba" vikendom  ;) tj. piše prognozu na portalu ali verujem da će moj komentar biti shvaćen kao potpuno dobronameran.

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #221 poslato: 07. Februar 2015. u 18:34 »
U svakom slucaju bi delovi gde bude pljuskova s snegom mogli da lepo prodju , srecno svima sutra sta da kazem drugo :)

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #222 poslato: 07. Februar 2015. u 20:14 »
Ја бих само додао да ћемо се можда још мало дружити са снежним падавинама и после сутрашњег дана. GFS све више форсира пролазак слбаије висуље преко Румуније, севера и запада Бугарске и јужних предела Србије. Врло слична ситуација као што се прогнозира и за сутра, само не знам да ли би и ово били пљускови снега, мени мало личи, али не знам тачно, зато то остављам вама искуснијима да боље анлизирате. Ево карти вечерашњег GFS-а:

Има још 4 дана до тада, па се то да још мало променити.

И да, слабе падавине се дају и 10. фебруара у западним и југозападним пределима, чисто да не прекачемо дане са прогнозом.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #223 poslato: 07. Februar 2015. u 22:43 »
Ne znam "na koga je red" da "rmba" vikendom  ;) tj. piše prognozu na portalu ali verujem da će moj komentar biti shvaćen kao potpuno dobronameran.
Na mene je red ;)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #224 poslato: 07. Februar 2015. u 23:50 »
 ^^
Oho-ho, administrator je "dežurni prognostičar"  ;) tokom vikenda -ako, ako, treba da daš pravi primer ostalima  :super: :D
Imaš u prognozama na forumu sve što ti treba, verujem da ćeš brzo ispisati svoje viđenje situacije.
U mom poslednjem postu sam spomenuo da osim uslova za konvektivne padavine (pljuskove snega) sutra ima uslova i za stratiformske padavine ("običan" sneg) i iako se modeli uglavnom drže samo konvektivnih padavina mislim da će mestimično biti i ovih "drugih" (naročito u prepodnevnim satima).

EDIT: upravo primetih da si novu prognozu postavio na portal  :super: , mislim da je dobro što si prethodnu prognozu (za nedelju) na portalu bitno korigovao -vredi spomenuti i vetar i padavine koje lokalno uopšte neće biti zanemarljive -naprotiv.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #225 poslato: 08. Februar 2015. u 00:34 »
Moje viđenje situacije da će sutra prijepodne biti prolaznog slabog snijega iz slojaste oblačnosti, uz ravnomjerno raspoređene padavine oko 1mm u većem dijelu zemlje. Sredinom dana nakratko dolazi do prestanka padavina i sunčanih intervala naročito u Vojvodini, što će popodne i uveče usloviti pljuskove snijega, a sa njima se nikad ne zna, ali generalno prednost ima južna polovina zemlje. Što se tiče Beograda, nadam se da će pasti makar simboličnih 1-2cm snijega, ali ne mogu da garantujem. Takođe se nadam makar jednom pljusku snijega popodne. Sutra je možda i poslednja šansa da se ova zima malo izvuče.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #226 poslato: 08. Februar 2015. u 07:13 »
Ja za danas po podne,u toku noci  i sutra ujutru nemam mnogo dilema...
Pljuskovi snega ipak nisu kao letnji pljuskovi,jer leti se stvarno ne zna,moze da se desi da u pozegi ili arilju istese oluja a i Ivanjici ni kap,ili na primer Sjenici obilan pljusak a u Iv nista.

Dok kod zimskih pljuskova Ivanjica pokupi dosta vise snega od okoline,pogotovu Arilja i Pozege,mnogo je predvidljivije,jer sam se dosta puta vracao iz pozege kada su bili pljuskovi i ulazio u drugi svet kada prodjem brdo(1100 MNV ) Malic i udjem u opstinu Ivanjica,odjedno oblaci pocnu da se istresaju iznad visokih Ivanjickih brda i Ivanjice...

Mada bi i generalno ceo jugozapad trebao dobro da prodje,tako da ja dosta ocekujem :D

Van mreže aca asceric

« Odgovor #227 poslato: 08. Februar 2015. u 09:22 »
Novi GFS totalno ublazio otopljenje od cetvrtka sad je temperatura na 5 , a od 15 izgleda uvodi ciklon , pratimo dalje samo da ne izbrise u sledecem izlazu :-X

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #228 poslato: 08. Februar 2015. u 09:44 »
Interesantno je da modeli polako uvode slab snijeg u ponedjeljak uveče i utorak, do sada su te padavine crtale zapadnije nad Bosnom i Hrvatskom, sad su pomjerene ka nama.
Što se tiče današnjeg dana, padavine su preživjele nekako na kartama. Za Beograd GFS daje oko 5mm, EC 3.5mm, a WRF-NMM 1.5mm. Uveče bi trebalo da bude najjači intenzitet.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže sale pn

« Odgovor #229 poslato: 08. Februar 2015. u 11:44 »
Modeli su jutros definitivno presudili i obrisali ledene dane. Doduse minus tokom celog dana moze se zadrzati samo sutra, a vec od utorka temeratura ide u plus, dovoljno da sneg koji padne brzo pocne da se topi. Utorak i sreda donose puno oblaka, kao sto sam vec juce rekao,  a na zapadu-jugozapadu zemlje ce biti novih sneznih padavina narocito u plnininskim krajevima.

Kako se sve brzo pormeni pred sam pocetak desavanja, u roku od 48h modeli promene pricu. Ne desava se ovo prvi put da nam bukvalno ispred nosa ukinu ledene dane.

Van mreže mikan74

• *
« Odgovor #230 poslato: 08. Februar 2015. u 11:55 »
Da, baš tako postadoše pusti snovi i ledeni dani i inverzija uz maglu i onolike padavine pre toga :lmao: ..... kada se sve sabere i oduzme bolje i da ništa nije padalo a i ovo već sada prolazno zahladjenje samo nam daje (nam je dalo) neku lažnu nadu i privid da zima i dalje traje ko bajagi .... pa gledam ovaj YR.no uveo za sledeći vikend i T do +10 ...ahhahahah koja sprdačina od zime ovo je da se  :bang: zaista .... ove godine zimu smo imali na kašičicu u dve epizode (početkom Januara na par dana i evo sada).

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #231 poslato: 08. Februar 2015. u 11:56 »
Po modelima mozda su ovo i poslednji dani zime,ledeni dani se polako ukidaju,i umesto 7-8 dana imaćemo 2 do 3 dana. Dan se vec produžio,i mislim iako sam uvek optimista sto se tiče  zime,da nam polako najhladnije godišnje doba izmiče... :)

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #232 poslato: 08. Februar 2015. u 12:35 »
Najzalosnije je to sto ce sutra uvece pasti novi sneg,sigurno par cm,a onda ce se odmah istopiti u utorak.
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #233 poslato: 08. Februar 2015. u 13:22 »
Ja za centralne krajeve vidim nov sneg u utorak i onda nakon toga cista inverzija kao suza.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže aca asceric

« Odgovor #234 poslato: 08. Februar 2015. u 13:28 »
Isto mislim da ce u utorak cak i sredu biti snega a da od srede postoji porast T ali da je dosta ublazeno poredeci sa pre nekoliko dana .

Van mreže Srbin

« Odgovor #235 poslato: 08. Februar 2015. u 14:14 »
EC u svom meteogramu za Ivanjicu daje oko 20 mm snega veceras u toku noci na ponedeljak i od ponedeljka uvece do srede ujutru

Tacnije 19.4 mm kada se sabere sto uz minus moze biti zaista lep sneg,samo da se ostvari  :D

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #236 poslato: 08. Februar 2015. u 15:53 »
Lepa je inverzija ali kad ima snega,kako nam ide ovaj bi mogao da se otopi u nizim delovima gde je vec pao,tako da ne bi ni inverzija bila dobra po nas,jer sam u pravu zbog poljoprivrede :-)

U ovom mesecu, poljoprivredne kulture su vec dobro uziljene i mislim da mogu bez problema da podnesu dosta nize temperature nego u decembru npr. Otprilike, sve iznad -10'C bi trebalo da podnesu bez ikakvih problema, za nize nisam siguran..

Problem prave podzemne vode koje "stoje" u poljima i neka zita ce se tesko izvuci... tako da je dobro sto na vidiku nema nikakvih obilnijih padavina ( Vojvodina ).
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže laky

« Odgovor #237 poslato: 09. Februar 2015. u 08:15 »
Jos jedan talas padavina stize vec u toku noci. Nema puno padavina svega nekoliko mm. Padavine donosi topli front sa zapada pa ce biti svega snega, susnezice, mozda na kratko ledene kise i ako padavine nastave u toku utorka i kise.
Veci deo padavina ce pasti u obliku snega jer temperatura na visini nece preci u plus, sve do utorka u toku dana kada ce u prizemnom sloju preci u blagi plus pa ce biti mesavina padavina.

Padavine ce prvo zahvatiti severozapad i zapad Srbije i brzo se prosiriti po ostalim predelima. Vetar ce donostiti topliji vazduh sa severozapada sto nije tako cesta pojava ali ipak radi se o toplom frontu.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #238 poslato: 09. Februar 2015. u 10:19 »
Kasnije veceras ocekujem jos malo snega u Vojvodini, a u drugom delu noci ce se to prosiriti juznije, zatim nas ocekuje uglavnom suvo i toplije vreme, jedino jos u sredu na zapadu Srbije ce biti mogucnosti za slab sneg. Sanse za inverziju postoje ali nesto nisam ubedjen u takav scenario.

Van mreže Srbin

« Odgovor #239 poslato: 09. Februar 2015. u 13:13 »
 ^^Ja po modelima mogu ocekivati vise snega u noci ponedeljak na utorak i u utorak,nego sto je palo sinoc u pljuskovima snega i to vise nego duplo

Jer 11 mm sneznih padavina na niskim temperaturama je preko 20 cm sneznog pokrivaca
Bez obzira na topli front na jugpzapadu temepratura ne bi trebala da prelazi 0 C
Bilo bi dobro da se ostvari obzirom da nakon ovoga ide duzi poeriod suvog vremena

Dakle nakon sutrasnjih sneznih padavina,na podruciju Ivanjice preovladace stabilno i suncano preme sa umerenim jutarnjim mrazevima i suncanim danima sa mogucom temperaturnom inverzijom ali bez magle... Nece biti tako izrazena inverzija ali ce definitivno biti hladnije u dolini Moravice nego na okolnim brdima

U Pozeskoj kotlini gotovo sigurno,nakon slabijih padavina koje nju ocekuju sutra, zagospodarice cuvena "pozeska magla" i jaka inverzija