Aj neka mi neko objasni kako je moguće da na 850mb bude -10, a na 2m +2. Iskreno ne znam da li sam to ikada video?
Te situacije nisu retke kada postoji veliki vertikalni gradijent temperature, naročito uz pojačan vetar:
nemam sada vremena da "iskopam" neke primere kada je bilo baš kako ti spominješ tj. oko -10 ili -11C na 850hPa a u prizemlju je temperatura bila iznad nule (
ali u pitanju uglavnom nisu bili dani sa potpuno oblačnim vremenom a naročito ne sa bitnim padavinama -obično su dani sa sunčanim intervalima i mogućim veoma kratkotrajnim pljuskovima snega tokom kojih temp. kratkotrajno, značajno opadne).
Doduše trenutno nisam video da GFS daje +2C u danu sa -10C na 850hPa -
u nedelju daje +2C ali uz -8C na 850hPa a u ponedeljak daje oko -2C uz -10C na 850hPa. (ako samo dobro video,
priznajem da sam na brzinu pogledao gotove mape umesto da sam otvorim GFS grb2 fajl i vidim raw model data kako obicno radim).
Prema ovome što GFS18z "vidi" sasvim je realno očekivati sneg u BGu i NSu uz temp. ipak ispod nule ali bez detaljne analize i nekih drugih modela svakako ne mogu da tvrdim da je sneg u nedelju "100% siguran".
@Joe:
Joe, davno sam ti "obećao" sneg za 6. februar ali vreme je izgleda rešilo da me "zezne" ali verujem da prihvataš sneg (da sada ne "ureknem", jer EC je uglavnom suv tj. daje jedva 1mm za NS) i sa dan-dva zakašnjenja
Svakako da ima uticaja i visina na kojoj se "nalazi" nivo 850hPa, u nedelju je Geop.height oko 1380m a u pon. 1420m (područje od BGa do NSa) a uz veći GPHT i pojačan vetar razlika između T850hPa i T2m (za mesta na npr. 100mnv) može da bude još drastičnija: bilo je situacija sa -14C na 850hPa i 0C u prizemlju (izrazito veliki vertikalni gradijent temperature).
Nije ista situacija ali verujem da je mnogima sasvim logično da je npr. u proleće (da ne uzmem leto i najduže dane krajem juna) uz +10C na 850hPa i jugozapadni vetar temperatura u zapadnoj Srbiji +25C (leti je u sličnoj situaciji razlika između T850hPa i T2m u mestima ispod 200mnv i po 17 stepeni C) ali nekako se za zimu (sa kratkim danima, mada februar više nije "prekratak" što se toga tiče) smatra da uz -10C na 850hPa temp. u prizemlju "mora" da bude negativna.