Моје мишљење је да не треба толико да обраћамо пажње на глобалне моделе, јер мислим да када је оваква ситуација, када интензитет падавина игра велику улогу у температури у нижим слојевима, они нису од велике користи за прогнозу на Т од 2м. А пример за то може бити и јучерашња ситуација. Јуче је у северној половини земље било суснежице и снега, а то ни један модел није видео, а камоли да мало забели на Палићу. А и данас су чини ми се мало ниже Т у већем дели земље, јел да?
Мислим да од тог фенирања не би требало да страхује Бг, док мало северније може бити мало проблема са Т у приземљу, али ако буде јаких падавина као што дају модели, то не ни требало да представља велики проблем да пробију пахуље.
А кад већ спомињете јануар 2012, ихх мени је била милина
. Имали смо језгро топлог ваздуха у Војводини, али тада је дувао ветар северног правца и увлачио топлији ваздух у Бг, и ту је било мало проблема са падавинама. Али само северни део Бг-а, тачније до Бановог брда (та слика ми је и дан данас остала у глави). На брду код општине уопште нема снега, а како се излази са Бановог брда и иде даље ка Жаркову и Цераку тако расте снежни покривач. Код мене је тог дана било око 10-ак цм, док га северније није било уопште, а најобилнијег снега је било код Рипња и око Барајева, сигурно једно 30-ак цм. Ако опет буде слична ситуација, мене баш брига, биће снега код мене ;D :joy: .
Тако да сам ја сада велики оптимиста и мислим да Бг неће имати већих проблема са тим топлим језгром (северније да, али не пуно). Само су нам потребне те обилније падавине, које и дају сви модели. Ово је само моје мишљење као аматера, а нама остаје само да испратимо тај петак и да видимо какво изненађење нам је приредила природа.
Узгред, само да додам. Баш ме занима какав би то био интензитет снега ако преснежи код најобилнијих падавина. :o Биле би то праве крпетине са неба.