GFS nije odustao od današnjih temperatura između 3°C i 8°C za vrijeme padavina u sjevernoj polovini zemlje, dok WRF-NMM i dalje crta snijeg večeras, čak i u Novom Sadu i Nišu koji su bili najkritičniji na meteogramima. A koji model će biti u pravu, najbolje govori trenutna situacija sa temperaturama koje su identične onima koje vidi WRF-NMM i 3-4°C niže od GFS-ovih. Stvarno ne znam što je to GFS toliko bio tvrdoglav ovoga puta, tradicionalno mi je najdraži model, ali ovo bi mogao da bude veliki kiks. Nije to stepen-dva, već 3-4°C za samo 24h.
Ono što bi moglo da donekle "izvuče" GFS je što je EC tek danas po prvi put nacrtao lijep snijeg u nedjelju, koji je GFS davao u svakom od svojih dosadašnjih izlaza. Mislim da ćemo od večeras pa nadalje uživati u pravom zimskom vremenu.
Evo i meteograma WRF-NMM-a koji je za Beograd jako sličan jučerašnjima:
A evo ga i GFS-ov meteogram prema kom bi temperatura bila oko 8°C za vrijeme početka padavina, zatim bi postepeno pala na 3°C, ali tad bi već padavine značajno oslabile, da bi kasnije uz slab snijeg u subotu ujutru temperatura pala do 1°C: