Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2015  (Pročitano 75894 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Februar 2015
« Odgovor #180 poslato: 05. Februar 2015. u 22:27 »
Neko ce sigurno imati taj toplotni balon.A ko ?Pa po meni najverovatnije istok Banata,jer je tim Karpatima i najblizi.

Sta ce od svega ovoga biti jedva cekam sa vidim...
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #181 poslato: 05. Februar 2015. u 22:30 »
Pasce najmanje 5 cm snega na zapadu Backe,jeste malo ali zabelece se sigurno.Najmanje 5 cm snega,od 5 mm padavina na 0C do subote ujutru.
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #182 poslato: 05. Februar 2015. u 22:32 »
Ovaj meteogram se slaže sa GFS-om iako nema veze sa istim.

Evo još jedne nelogičnosti. Novi Sad će u 16h sutra po WRF-u biti u sektoru sa najhladnijim vazduhom po visini.

Na 2m u isto vreme, pa recimo da je identična situacija kao u BG-u i Subotici.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #183 poslato: 05. Februar 2015. u 22:36 »
Jedno je sigurno da ce sutra biti interesantno za pracenje. Mislim da ce Beograd dobiti sneg sutra noc jer dezuram sutra a do sad sve padavine u obliku snega su bile u mojoj smeni. Tako Beogradjani ne brini te. Joe lepo se provedi u Sapcu to je moj rodni grad.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #184 poslato: 05. Februar 2015. u 22:40 »
Joe mnogo konfuzna situacija, ali konfuzna je samo zato sto obracamo paznju samo na WRF-NMM, jedino taj model "fenira" Vojvodinu u ovoj meri a u isto vreme Vrscu daje skoro sve padavine u obliku snega, a istu temperaturu na 2m kao i za Novi Sad i Mosorin ovde kod mene, na ovoj karti koju si okacio, tako da, nesto tu brljavi, sve vise sam ubedjen da cemo imati i mi sneg.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #185 poslato: 05. Februar 2015. u 22:50 »
Poslednji GFS je generalno snizio temperature za još 0.5°C u prosjeku, ali i dalje drži to toplotno ostrvo na potezu Vršac-Beograd-Novi Sad. Ovo je temperatura na kojoj ne može da pada snijeg:

Što se tiče padavina, modeli su jako usaglašeni u 15-20mm od sutra u 12UTC do subote u 06UTC. Oko temperatura se značajno razlikuju:
WRF-NMM: 0-2°C (15-ak cm snijega)
EC: 1-3°C (par cm snijega)
GFS: 3-5°C (bez sniježnog pokrivača)

Moje konačno mišljenje na osnovu svega je da će se Beograd zabijeliti sutra uveče, makar simbolično.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #186 poslato: 05. Februar 2015. u 23:08 »
WRF-NMM je za Beograd stvarno "odrešio kesu" što bi se reklo. Početak padavina oko podneva uz kišu i košavu koja bi uz postepeno zahlađivanje prešla lagano u susnežicu i sneg. Nakon u noći između petka i subote sneg uz uspostavljanje istočnog/severoistočnog strujanja. Dajem prednost WRF-u pa ćemo videti...  ???

Položaj ciklona i strujanje vetra prema GFS-u sutra:

Van mreže mikan74

• *
« Odgovor #187 poslato: 05. Februar 2015. u 23:13 »
Za istok Srbije se crta sneg za sutra popodne/uvece a meteogrami kazu sledece:

Koliko ce zaista pasti, ce vidimo.
Drzim palceve za sve forumase da i se zabeli u celoj Srbiji ! :super:

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #188 poslato: 05. Februar 2015. u 23:13 »
nisam navijac ali, opet ponavljam, da, kad je zimski scenario u pitanju,uvek mi je u glavi GFS, jer samo njega pratim tokom zime... :popcorn: :popcorn:

Van mreže darko-obrenovac(okolina)

• *
  • Okolina Obrenovca- 175 m.n.v
« Odgovor #189 poslato: 05. Februar 2015. u 23:35 »
Ljudi, moze li mi neko napisati koliko ce snega od prilike pasti u Obrenovcu i okolini? Ja sam na 175 m.n.v.  :D

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #190 poslato: 05. Februar 2015. u 23:50 »
Naravno treba biti svestan da sneg može padati i na +3 stepena ako je intezitet dovoljno jak, ali do formiranja snežnog pokrivača neće doći sigurno. Pre neki dan je GFS crtao 3 stepena višu temperaturu nego što je bila. Nadam se da će to ponoviti, ali GFS ume jako dobro da pogodi temperature na 2m u ovakvim situacijama.

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #191 poslato: 06. Februar 2015. u 07:26 »
И долази тренутак последење шансе за моделе ГФС :  ЕЦ: ВРФ НММ. За 8 сати природа пресуђује.
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #192 poslato: 06. Februar 2015. u 07:57 »
Definitivno priroda presudjuje @ Sneg
Ulazimo polako u aktuelno i videćemo ko ce od modela najbolje predvideti :) Sva tri modela se razlikuju i samim tim ce biti jos interesantnije.. Od onog toplog balona( dokle ce se protegnuti) inteziteta padavina,uticaja strujanja,vetra....Bas ce biti zanimljivo vec tamo oko 14,15h u kom pravcu ce se situacija odvijati :)
Off- Post u skladu  sa nekom kladzom hehehe, jos samo fale kvote za sneg xD                           

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #193 poslato: 06. Februar 2015. u 08:36 »
GFS nije odustao od današnjih temperatura između 3°C i 8°C za vrijeme padavina u sjevernoj polovini zemlje, dok WRF-NMM i dalje crta snijeg večeras, čak i u Novom Sadu i Nišu koji su bili najkritičniji na meteogramima. A koji model će biti u pravu, najbolje govori trenutna situacija sa temperaturama koje su identične onima koje vidi WRF-NMM i 3-4°C niže od GFS-ovih. Stvarno ne znam što je to GFS toliko bio tvrdoglav ovoga puta, tradicionalno mi je najdraži model, ali ovo bi mogao da bude veliki kiks. Nije to stepen-dva, već 3-4°C za samo 24h.
Ono što bi moglo da donekle "izvuče" GFS je što je EC tek danas po prvi put nacrtao lijep snijeg u nedjelju, koji je GFS davao u svakom od svojih dosadašnjih izlaza. Mislim da ćemo od večeras pa nadalje uživati u pravom zimskom vremenu.
Evo i meteograma WRF-NMM-a koji je za Beograd jako sličan jučerašnjima:

A evo ga i GFS-ov meteogram prema kom bi temperatura bila oko 8°C za vrijeme početka padavina, zatim bi postepeno pala na 3°C, ali tad bi već padavine značajno oslabile, da bi kasnije uz slab snijeg u subotu ujutru temperatura pala do 1°C:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #194 poslato: 06. Februar 2015. u 08:46 »
 ^^

Ja sam gotovo siguran da temp neće ići do +7 u NS-u kako kaže GFS.
Mada što se tiče Novog Sada jutros je najbolje pogodio GFS temperaturu. Omašio je samo za 1 stepen.

EDIT:
Ispravka:
Ubedljivo najbolju situaciju po pitanju snega crta crnogorski WRF-NMM

On je pogodio temperaturu u stepen tačno, a crta preko 10cm snega.  :o

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #195 poslato: 06. Februar 2015. u 08:53 »
Neko ce sigurno imati taj toplotni balon.A ko ?Pa po meni najverovatnije istok Banata,jer je tim Karpatima i najblizi.
Ovde je svaka kap kiše problem i padavine uopšte! Zaista je prezasićena zemlja i stanje na njivama je zabrinjavajuće.
Nadam se da će se ostvariti GFS-ov scenario od nekoliko ledenih dana nakon ovih padavina. Ono, bilo bi lepo da ti ledeni dani budu bar pod simboličnim snežnim pokrivačem. :)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #196 poslato: 06. Februar 2015. u 09:02 »
I ja sam siguran da temperatura neće ići tako visoko kako neki modeli daju, pogotovo WRF-NMM koji daje 8 stepeni. Nema šanse da pređe 3.0. Po modelima ovde tek uveče treba očekivati padavine, a to bi bio sneg, ako bude padavina ranije, biće to slaba susnežica, a posle 16h su svi uslovi za sneg.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #197 poslato: 06. Februar 2015. u 09:03 »
Šta da vam kažem društvo osim da vam poželim sreće sa temperaturam po svim slojevima kako biste dobili sneg.  :selam:
Na sreću kod mene je situacija prilično jasna i treba očekivati sneg možda i bez kišnog početka.
I dalje ne očekujem u Knjaževcu više od 10cm ali nije da nebih voleo da nisam u pravu.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #198 poslato: 06. Februar 2015. u 09:05 »
Auu kada bi Dejo dao link ka tome što si okačio bio bih ti veoma zahvalan.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #199 poslato: 06. Februar 2015. u 09:19 »
Auu kada bi Dejo dao link ka tome što si okačio bio bih ti veoma zahvalan.

Za Novi Sad nemam konkretno taj link, samo alternativu na osnovu GFS-a.

http://www.windguru.cz/int/index.php?sc=199349&sty=m_spot

Ideš na pregled 2D i biraš temperaturu po visinama.

Za Suboticu i Kikindu mogu ostaviti ovaj link

http://meteor38.elte.hu/wrf/tmp/index.html

-> Tropospheric data, pa se može uvećati određeni grafik klikom na isti, nisu isti podaci kao kod GFS-a.