Autor Tema: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu  (Pročitano 2987 puta)

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« poslato: 06. Februar 2015. u 19:56 »
Mislim da bi mogla da se napravi mala reportaža sa finim slikicama BGa tokom padavina (a i nekim od večeras).
O tome da li je ovaj sneg bio očekivan ili ne, koji modeli su dobro predvideli početak ili količinu padavina a koji su "debelo" promašili temperaturu tokom najjačih padavina je već dosta napisano u aktuelnostima pa sada neću o tome.

Miloše, ti imaš odlične slike tokom današnjih (povremeno) veoma jakih padavina pa ih "ubaci" ovde ako te ne mrzi  ;),
a verujem da i drugi BG članovi žele da postave svoje slikice u ovu temu.

Za početak, postaviću slikice koje sam večeras nakon 19h "načinio" u šumi na Zvezdari (deo između okretnice 65-ice i opservatorije).
Taj deo grada je imao temperaturu oko -0.6C tokom snežnih padavina a i večeras je u blagom minusu (za razliku od npr. Vračara gde je temp. porasla iznad +1C) pa je ambijent baš zimski, sneg se ne topi i milina je prošetati se tuda.

Čim se siđe sa Zvezdare, tačnije već na njenom donjem delu, počinje bljuzgavica i intenzivno topljenje snega sa drveća pa je neprijatno za bilo kakvu šetnju.
Pre 2-3 sata dok je sneg još padao i niži delovi su izgledali bolje (naravno ne kao vrh Zvezdare) uz oko 5cm snega ali oko 19.30 od svega je ostala velika kaljuga...
Visina snega na travi je oko 10-11cm.



Pod teretom snega (na samom početku padavina, nakon ledenih zrnaca, sneg je bio mokar) neke grane su se savile do zemlje:





Žičana ograda se maltene pretvorila u "snežni zid":


« Poslednja izmena: 06. Februar 2015. u 20:09 Profiamater »

Van mreže Јоца

  • ***
  • Poruke: 3.105
  • Starost: 29
  • Lokacija: Београд - Церак
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #1 poslato: 06. Februar 2015. u 23:00 »
Прелепе слике профи, много жалим што температура није била нижа за само 1°C, била би права бајка. Код мене у крају по улици вода на све стране, по трави, крововима итд. је друга прича. Ево малог доприноса и од мене. Слике су од вечерас, око 20h.







Висина снега варира, негде од 5-8 цм. Чак и код мене на Цераку није свугде исто. Овде где сам сликао има више него на старом Цераку где нема много зелених површина, док на једној великој ливади у доњем делу насеља на старом Цераку има исто као на новом Цераку. Не знам да ли капирате шта са хтео да кажем :D.

Углавном, у малим баштицама до улице, поред зграда, има пар цм снега, док на великим зеленим површинама има мало више снега и скоро уопште није спао са дрвећа и металних предмета ( у истом насељу и на истој нмв.) :neznam:. Вероватно због микроклиме, тј. већих зелених површина и дрвећа.

Звучи много чудно, али стварно је тако, то може и Мики да потврди :).

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 23.012
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #2 poslato: 06. Februar 2015. u 23:52 »
Što se tiče centra Beograda, ovaj 6. februar definitivno neće ostati upamćen po nekoj zimskoj idili, niti je iko očekivao da će da napada veliki snijeg danas, modeli uglavnom nisu ostavljani mnogo prostora za nadu da može biti većeg sniježnog pokrivača zbog kritične temperature i toplog tla, ali je padanje jakog snijega bilo gotovo izvjesno.

Ova zima je, zajedno sa prethodnom, do sada bila najmanje sniježna od kad sam u Beogradu. Ipak, današnji dan je donio možda i jedan od najjačih snjegopada u prethodnih nekoliko godina, ako ne i najjači. Snijeg je padao puna dva sata nestvarnim intenzitetom.

Situacija se nije kretala kako smo očekivali. Padavine su poranile par sati u odnosu na modele. Počelo je kao kiša na 4°C oko 11h. Uz postepen pad temperature, kiša je sve više miješala sa ledenim zrncima, sve dok oko 13h nisu nakratko zalepršale krupne pahulje. Onda je došlo do neočekivanog prestanka padavina, i sledeća tura je polako stizala.

Oko 14h se crnilo ka jugu:





Djelovalo je kao nailazak ljetnje oluje:







Južni dijelovi grada nestaju u sniježnoj zavjesi:



Krenulo je malo prije 15h, ne baš tako naglo, kao umjeren stian snijeg:



Tačno u 15h uslijedio je epski intenzitet snijega:









Temperatura je brzo pala na+0.5°C, ali nije išla ispod toga za vrijeme padavina. Tlo je bilo prenatopljeno kišom i toplo, pa je formiranje i povećanje sniježnog pokrivača sporo išlo. Ipak se brzo zabijelilo uz takav intenzitet:







Oko 16h i dalje vrlo jak snijeg:





Izlazim da prošetam malo prije 17h, i dalje je padao umjeren do jak snijeg. Sve je bilo bijelo, ali na trotoarima neviđena bljuzgavica. Ipak, makar na slikama se stvorila kakva-takva idila, uz par cm snijega:











Sve to je trajalo samo 2 sata (u toku kojih je palo ~ 8mm padavina), već oko 17h je došlo do neprijatnog iznenađenja kad je snijeg naglo oslabio, jer su modeli davali padavine umjerenog intenziteta do ponoći i još slabog intenziteta do jutra.
Od toga nažalost nije bilo ništa. Snijeg je u nastavku večeri samo provijavao, temperatura je skočila na +1°C i došlo je do naglog topljenja i bljuzganizacije snijega, jednom riječju - tuga.

U ostatku zemlje ipak nije bila toliko loša situacija, temperature su niže i bilo je padavina pa ipak ima makar dekorativnog sniježnog pokrivača u 90% krajeva. U Beogradu je zimska idila ovog februara trajala 2 sata, i drago mi je što sam uspio da ih ovjekovječim slikama, kojima sam pomalo neskromno zadovoljan. :)


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 110.0mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže Zika

  • ***
  • Poruke: 4.625
  • Starost: 29
  • Lokacija: Melenci - Zrenjanin
  • student meteorologije u Novom Sadu
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #3 poslato: 07. Februar 2015. u 00:00 »
Mislim da cemo ovaj dan ipak svi zapamtiti, bio je zanimljiv u svakom slucaju... stvarno zastrasujuce deluje onaj intenzitet od ranog popodneva, zao mi je sto to nisam osetio uzivo.. a i prelepe su one slike povijenih grana punih snega

 :first:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.547
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #4 poslato: 07. Februar 2015. u 00:02 »
Прелепе слике профи, много жалим што температура није била нижа за само 1°C, била би права бајка.

Nemaš Joco za čim da žališ, samo pomisli kako je loše ispalo kod nas niže - npr. u centru grada ili na Novom Beogradu.  :)

Evo da prebacim ovde one slike koje sam "okačio" u aktuelnim, da imamo propraćen ovaj sneg (iz različitih delova grada) na jednom mestu:

















Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 28
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #5 poslato: 07. Februar 2015. u 13:17 »
 ^^ Super slike ljudi , opet smo propratili sneg onako kako dolikuje uz prelepe slike.  :super:
Звучи много чудно, али стварно је тако, то може и Мики да потврди :).
Da da , evo i par slika od sinoć kao dokaz: (fotke su mutne malo)









I ova od juče popodne kada je bio vrlo jak intezitet padavina:


Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.547
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #6 poslato: 07. Februar 2015. u 20:53 »
Evo par slika od danas popodne sa najvišeg dela Zvezdarske sume (240-250 m.n.v.), visina snežnog pokrivača je iznosila oko 11 cm.

Da se nadovežem na lepe fotke sa iste lokacije koje je “okačio” Profiamater, ali uz dnevnu atmosferu:









Potupno jedan drugi svet u odnosu na niže delove grada, gde snega ni nema.  :)

Iz mog dela grada se inače dosta lako stiže do tamo, jer linija 65 vozi do vrha Zvezdare (bio sam gore za oko 20-25 min vožnje basom, doduše nije bilo gužve u gradu jer je subota).

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #7 poslato: 07. Februar 2015. u 22:34 »
Kod vas je bar bila zimska idila sinoc, kratko ali slatko. :)  Lepe slike. :super:

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 23.012
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #8 poslato: 10. Februar 2015. u 13:52 »
Nadam se da se Profi neće ljutiti da dopunim reportažu fotkama od prethodnih dana iz Beograda. Još od decembra smo čekali na sledeći snijeg ove zime. Ipak, ni ovaj februar nas nije ispoštovao sa nekim 20+cm snijegom, kakve smo navikli da gledamo u periodu 2009-2012, ali ipak je povremeno bilo prave sniježne idile u gradu.

Što se tiče centra Beograda, par cm mokrog bljuzgavgo snijega, koji su pali u petak su se već sutradan istopili uz maksimalnu temperaturu od +1.8°C. Nedjelja je ipak bila snježnija. Slab, na momente umjeren snijeg je padao još u prijepodnevnim satima, palo je 1mm padavina, dovoljno da ponovo nakratko zabijeli:









Uveče konačno dolazi ono što se čekalo. Oko 20h stiže prvi pljusak snijega, temperatura pada na -1°C i konačno eto prave zimske idile i u centru:





Bila je to jedna od ljepših šetnji u poslednje vrijeme:











Nakon kratkotrajne pauze, nastavlja da pada umjeren snijeg sve do 23h otprilike:





Za ta tri sata je palo 3-5cm novog snijega od 2.5mm. Ujutru u 7h je izmjereno 3cm i to će nažalost biti najveći snijeg ovog februara u Beogradu. Divno sunčano jutro uz Tmin od -4.4°C:



Ipak, sunce je bukvalno progutalo snijeg tokom dana i pored temperature koja nije išla visoko, samo do +1°C. Popodne je bilo čak i cumulusa, kao u sred proljeća:



U 19h je izmjereno samo 1cm snijega, ali gotovo u isto vrijeme kad i sinoć krenuo je gust sitan snijeg. Uz temperaturu od -2°C i tih novih 1mm padavina su makar na kratko stvorili pravu zimsku atmosferu u gradu:







U meteorološkom krugu ne baš najviše snijega, tek 1-2cm:





Neki momci ispred zgrade su pisali nešto na arapskom u snijegu :)





Ujutru je izmjereno 2cm snijega, koji su se otopili već do 13h uz temperaturu od +2°C.

Profi i Srks su već kačili fotke iz Zvezdarske šume, gdje je još u petak i subotu bilo 10-ak cm snijega. Slična je situacija i sada tamo.

Pola sata pješke od mene, na nekih 100m većoj nadmorkoj visini potpuno drugačija slika. Rijetke su situacije kad su tolike razlike u visini snijega između dijelova grada, ali treba uzeti u obzir da je od petka palo oko 13mm padavina u obliku snijega. Za vrijeme padavina u petak, kao i tokom dana u subotu, nedjelju i ponedjeljak u centru je temperatura svakodnevno dostizala +1°C uz dosta sunca, pa se snijeg stalno topio. Na 100m većoj nadmorskoj visini sasvim je dovoljno da temperatura u prosjeku bude za 1°C niža i uz sleganje i malo topljenja, eto 11cm snijega koliko je jutros izmjereno na Košutnjaku.
U Zvezdarskoj šumi nije baš toliko, ali ima 5-10cm lijepog snijega, ni tragova od topljenja ili bljuzgavice. Pogled kroz moj prozor na cilj:









Bilo je tu i više nego dovoljno snijega za Sneška:







Pogled na centar:



Par minuta pješke odatle i 50-ak metara niže već potpuno drugačija slika, slična onoj koju gledam kroz prozor. Eto, koliko nijanse mogu da budu bitne.

Ima još do kraja zime, i nije isključeno da će biti još snijega, ali ovaj smo vala ispratili kao da je poslednji. :D


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 110.0mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.756
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #9 poslato: 10. Februar 2015. u 14:08 »
Super reportaza, svaka cast svima na slikama.

"Ujutru u 7h je izmjereno 3cm i to će nažalost biti najveći snijeg ovog februara u Beogradu."
E pa Milose, posteno ga ti izbaksuzira ovih dana, te ovo je poslednji sneg ove zime, te ovo ce biti najveci sneg ovog februara, ima jos vremena, nemojmo prerano odbacivati sanse za zimu :D
Jos jednom, sve cestitke na slikama! :)

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.547
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #10 poslato: 10. Februar 2015. u 16:05 »
Miloše, super propraćeno, i vrlo lepe fotke!  :super:

Pola sata pješke od mene, na nekih 100m većoj nadmorkoj visini potpuno drugačija slika. Rijetke su situacije kad su tolike razlike u visini snijega između dijelova grada, ali treba uzeti u obzir da je od petka palo oko 13mm padavina u obliku snijega.

I nisu baš retke u slučajevima kad je temperatura ~ 0°C.  :)  Ako se sećaš onog snega krajem novembra 2013. godine, čini mi se da je  na Vračaru izmereno 15cm snega (iako je bio dosta vlažan i težak, vodnjikav, pa nije stvarao onu pravu zimsku idilu), na Košutnjaku je bilo oko 20cm (napravio sam tada jednu reportažu sa Košutnjaka), a kod mene na NBG-u svega 4-5cm. Pa onda i onaj sneg krajem januara 2012. , kiša je prelazila u sneg i bila je slična situacija na kraju. Naravno, kad je siguran minus, onda svi delovi grada prođu slično sa snežnim pokrivačem,tu nema neke velike dileme. Zato ja ne volim kad modeli nacrtaju sneg u Beogradu na temperaturi 0°C, jer to po pravilu bude pozitivna nula na NBG-u, a negativna u višim delovima grada, odnosno taj ~ 1°C razlike se ispostavi kao presudan za formiranje (i povećanje) snežnog pokrivača.  :)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 23.012
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #11 poslato: 10. Februar 2015. u 17:53 »
Dobro si se prisjetio novembra 2013. godine, tada je na Vračaru u toku samo jedne noći palo 16cm teškog mokrog snijega na temperaturi između 0.0°C i 0.2°C. Sutradan je snijeg toliko loše izgledao, da čak nemam nijednu sliku od toga dana. A isto se sjećam da su članovi sa Novog Beograda javljali da je jedva i pao snijeg.

Prva granična situacija toga tipa koje se ja sjećam je moj prvi snijeg u Beogradu, još iz novembra 2008. Tada je 25. novembra tokom dana padala jaka kiša (19mm do 19h), koja je uveče taman oko 19h prešla u jak krupan i mokar snijeg koji se smjenjivao sa susnježicom povremeno. Do ponoći je palo punih 15mm padavina u obliku snijega na temperaturama između +0.3°C i +1°C na Vračaru. 26. novembra ujutru je zvanično izmjereno 6cm snijega. Moja tadašnja lokacija je bila na Paliluli, nekih 50-ak metara niže od trenutne i ujutru je snijega bilo možda za statistčkih 1cm:





Članovi foruma Sic i Ptprince iz Košutnjaka i Ceraka su tada javljali i 10-ak cm snijega i više. Ovo je fotka koju je tada 26. ujutru uslikao Ptrpince:



Tada sam se uvjerio koliko i 50-100mnv. mogu da znače u tim graničnim situacijama. Zato se slažem sa tobom da ne volim te snjegove koji padaju oko 0°C. Pravi snijeg pada na minusu, što deblji minus, to ljepši snijeg. :)


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 110.0mm
prosek (Vračar) - 58.6mm


Van mreže Јоца

  • ***
  • Poruke: 3.105
  • Starost: 29
  • Lokacija: Београд - Церак
Odg: 6.2.2015. - (ne)očekivani sneg u BGu
« Odgovor #12 poslato: 10. Februar 2015. u 18:29 »
Одлична допуна репортаже Милоше! Баш си се потрудио да све ове дане са снегом спојиш у ову репортажу, баш доста материјала. Ја на жалост нисам имао чиме да сликам снег ових дана, јер телефон којим ја сликам је био са сестром у школи >:( (иначе тел. је њен), мислим да имам 2 слике које ћу можда касније убацити.

Ја сам се у ту разлику у снежном покривачу одавно уверио, а када сам био млађи, доста млађи :) нешто сам мислио као, па да ја сам јужније, ближе Авали, па ту планина вуче хладноћу и више снега :rofl:. Мада мислим да има и мало истине у томе што сам јужније, јер нпр. када сте поменули тај снег од новембра 2013. Код мене је тада било око 20-25 цм. који се јако добро држао, и била је лепа идила пар дана, а са друге стране, на Белим Водама, код Микија, само скроз до краја на најнижем делу, а ту је висина готово иста као на НБг-у (око 80 мнв.) и било је око 10 цм мање него код мене (значи око 10-15 цм на тлу), али ипак више него на поменутом НБг-у, чак идентично као у Карађорђевом парку који има вишу нмв. за око 50-60 м. Тако да ја мислим да има мало везе и то што смо мало одаљени од градског језгра + мало микро климе, много више зелених површина, а превасходно нмв :D.