Ja se baš bio zabrinuo što te nema na forumu odavno.
Da, ono sinoć je stvarno bila neshvatljiva ispala. Iskustvo u ovom slučaju nije značilo ništa, jer sam ranijih godina znao da čim se pojavi tako razvijena višećelijska oblačnost u istočnoj Bosni, da to ide do Beograda bez problema u jugozapadnoj struji. Sa te strane su i stizale najkonkretnije oluje koje su Beograd i okolina imali poslednjih godina. Nije morala da bude baš oluja, ali da nije bilo ni konkretnijeg pljuska uz bližu grmljavinu, to mi je bilo čudno.
Ali šta je bilo, bilo je, danas je već novi dan. Prema 00Z GFS izlazu, šanse su tu, doduše znatno manje nego juče (i po parametrima i po iskustvu sa strujanjima), ali postoje. CAPE i KI indeks bi tek u večernjim satima dostigli neke veće vrijednosti:
Ovo je prvi izlaz koji je ucrtao konkretnije padavine, jedna konvektivna bombica bi prešla baš ovuda, ali ne sumnjam da će biti južnije na kraju:
Šanse su tu još i sutra, uspostavljaju se sjeverozapadna strujanja, ali svi modeli daju solidne konvektivne padavine u sjevernoj polovini zemlje. Od srijede miriše na stabilizaciju, tako da ovaj jun nema još mnogo šansi da se izvuče. U prvoj polovini mjeseca bio je samo jedan dan sa grmljavinom, prosjek je oko 8.