Neverovatan visinski ciklon. Pravi košmar za meteorologe. Nikako ne može da mu se proceni putanja na duže od dva dana ili čak jednog dana. Pre par dana je delovalo da ćemo u ovo vreme imati toplotni talas, pa umereno toplo vreme, pa temperature malo ispod proseka, pa se na kraju ispostavilo da imamo temperature znatno ispod proseka za mesec jun koje priliče novembru. Morao sam peć da uključim
Potpuno se slažem i ako se pogledaju prognoze za dva dana unapred (počev od npr. nedelje) lako će se videti da su prognoze (generalno, ne mislim samo na RHMZ-ove, Meteos-ove, ove na forumu...) bile dosta loše i nepouzdane (dakle ne mislim na prognozu "danas za sutra" već na onu za 2 dana unapred -što je takođe kratkoročna prognoza).
Dovoljno je pogledati samo prognoze za Beograd, počev od nedelje-ponedeljka.
U utorak je Tmax bila iznad 30C što uglavnom nije bilo u prognozama ali to je i najmanji problem, potom je u sredu tokom celog dana bilo oko 14C (maks. temp. je zabeležena u 8h ujutru) tj. bitno ispod očekivanog uz kišu (12mm od 8-20h) koja je počela već ujutru tj. kiša "nije slušala" prognoze koje su "videle" kišu uglavnom u drugom delu dana (zahlađenje jeste bilo očekivano ali su prognoze davale oko 20C za BG sredinom dana), potom je u četvrtak nakon prijatnog prvog dela dana (21C) bilo veoma sveže i kišovito u popodnevnim satima i u 15 i 16h je zabeleženo samo 15C, danas je ponovo hladno i kišovito uz 15C (i jutros i sada u 15h) a kao što reče Stefan pre samo nekoliko dana se očekivalo znatno drugačije vreme.
Dakle, za one koji misle da je uvek lako dati pouzdanu prognozu za 2-3 dana unapred (da ne spominjem duži period) ovo je dovoljan pokazatelj koliko je to tačno. Srećom takvih na ovom forumu nema puno ali ih na nekim drugim "lokacijama" ima i previše (uz neizbežne komentare "meteorolozi pojma nemaju"). Naravno, ima perioda kada je relativno lako dati pouzdanu prognozu i za 7-8 dana unapred (za naše područje).
Za one koji su pre svega 3-4 dana najavili da posle silnih "ispala" (uzgred, ne znam zašto se često koristi ta reč kada ne padne očekivana kiša a naročito kada ne bude konvektivnih razvoja i pljuskova) ne bi bilo čudno da do kraja juna ne bude kiše -vreme je kazalo svoje
Mislim da je u nekim situacijama poželjno da se bude oprezan (mesec jun nikada nije lak za prognozu vremena -lični stav) i da neko eventualno trenutno nezadovoljstvo što nema "interesantnog vremena" i/ili što nema bitnih padavina ne treba da se pretvori u uverenje da ni do kraja meseca neće biti kiše i slično.
Nadam se da moj komentar niko neće shvatiti pogrešno -kao što se već dešavalo pa sam iz tog razloga postao manje aktivan na forumu jer mi se čini da ovde pojedinci vole samo komentare u kojima se forum hvali (a to sam puno puta činio i na forumu ali i u "privatnom životu" -uključujući i reklamiranje SerbianMeteo u WMO u Ženevi) a vrlo su osetljivi ako se napiše nešto slično ovome što upravo činim.
Tokom svih ovih godina na forumu, više puta sam rekao da se u frazi "prognoza vremena" obrati pažnja na reč "PROGNOZA" -jer sve što mi ovde pišemo (u temi "Prognoze") svakako nisu tvrđenja da će vreme biti ... nego prognoza ili naše očekivanje.Dakle, ako je mogao RHMZ kao "referentna ustanova koja je jedina ovlašćena..." da ima dosta nepouzdane prognoze u poslednjih 5-6 dana onda nije čudno što su i ostale prognoze za 2 dana unapred bile generalno loše. Isto važi i za automatske prognoze -makar ih ja redovno pratim (
od 15-16 različitih automatskih prognoza, samo su dve :!: bile dobre za BG za period +48 do 72h).
On topic: realno je očekivati da nas sutra Sunce ugreje (u većem delu Srbije, ne svuda) ali i to će izgleda biti kratkotrajno
Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije a naročito amaterima koji su veoma aktivni na ovom forumu i koji povremeno ostavljaju veoma kvalitetne postove.