Već je dosta kasno, pa ću se sutra kad ustanem pozabaviti uslovima koji su vladali danas u Ilinoju.
Tmax su išle do 33C, vlaga je bila ogromna, uz solidno smicanje očekivao se eksplozivan SC razvoj. Postojala je zabrinutost zbog tornada, ali nijedan nije prijavljen.
Za bazu biram Po Po (Paw Paw), nalazi se između tri autoputa, pa se odatle može brzo stići na sve četri strane. Ovoga puta sam imao i dosta sreće, da mi oblak bukne pred nosem.
Kada sam video da je nešto ozbiljno na vidiku, prolazim, ispod tada još uvek slabašnog razvoja i idem u Peru. Počinje da se stvara wall, bilo je tu finih pokušaja, ali se tornado nije spustio. Policija je tada prijavila pojavu funnela (policajci su trenirani da osmatraju opasne pojave).
Oblak je za kratko vreme od prvog pojavljivanja na radaru poprimio SC karakteristike.
Oblak se premeštao u NW struji, pratim ga sa bezbedne daljine, ovde već daje krupan grad u Otavi
Kod Marseja dostiže visinu od 20 km, grad dostiže veličinu teniske loptice, a obučeni osmatrači ponovo prijavljuju funnel.
Zelenkasta boja oblaka.
Wall u daljini
75 dbz, to mu je bila i najjača refleksija
Idem dalje ka Dvajtu i Kankakiju, SC sve lepša i lepša
Kako odmiče dalje ka JI, formacije se polako gube i slabi. Dosta kola parkirano pored puta, ljudi posmatraju i slikaju.
Animacija
Visiina oblaka, animacija.
Odlučujem da pođem na severozapad u munjolov.
Višećelijska oblačnost ka Kvad Sitiju
Moj cilj je jak razvoj koji se spušta iz Viskonsina
Iz ovog jakog razvoja nijedna munja nije udarila u zemlju, ali je zato bljeskalo iz nakovnja ko blesavo.
Kako je prilazio tako je slabio, pa je došlo vreme da se krene kući.
Video tog ludog sevanja:
..........
Video iz Marseja (nije moj), zanimljivo da su sirene svirale, iako zvaničnog upozorenja na tornado (tornado warning) nije bilo:
Sutra kačim karte i sondaže :-*