Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2015  (Pročitano 62048 puta)

Van mreže ivkeBgd

• **
Odg: Septembar 2015
« Odgovor #120 poslato: 16. Septembar 2015. u 15:18 »
Bice toplo oko 30C sa svezim nocima i jutrima, ali da bude preko 35C o tome nema ni govara.
temperatura ce i kod mene gotovo sigurno otici preko 35C, GFS daje do 38C u nekim mestima. Za veci deo Vojvodine se crta vruc jugozapadni vetar.
GFS je još jednom pokazao da je tata-mata za dalji period  :sunce

Van mreže sale pn

« Odgovor #121 poslato: 16. Septembar 2015. u 21:03 »
 ^^ To sto sam ja napisao bilo je pre skoro nedelju dana, i tada sam davao minimalnu sansu da ce se tako visoke temperature ostvariti.

Malo je reci da ova promena od nedelje savrseno izgleda. Odlican polozaj ciklona, u nedelju ce biti na severu Italije i vrlo brzo ce se kretati ka Jadranu gde ce svojim centrom biti u ponedeljak, u tome se slazu svi modeli.

GFS ensambli, padavina koliko hoces:

Polozaj ciklona u ponedeljak:

« Poslednja izmena: 16. Septembar 2015. u 22:51 sale pn »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #122 poslato: 16. Septembar 2015. u 23:32 »
Sve je tu jasno i po EC-ovim ensemblima,srednjak takođe u 120-om satu daje centar od oko 1005Hpa nešto južnije od nas.UKMO identičan,kao i GFS,što je kolega Sale iznad okačio.

Dolazi pravi jesenji ciklon,pa će dakle i vreme na početku kalendarske jeseni biti u skladu sa dolazećim godišnjim dobom ;)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #123 poslato: 17. Septembar 2015. u 05:33 »
Danas je u Beogradu 56. dan sa Tmax≥30.0C ove godine.
Što se tiče Tmax≥35.0C tu je veoma interesantna situacija (pisao sam o tome krajem avgusta):
do sada smo u Beogradu (ove godine) imali 23 dana sa Tmax≥35.0C (ako nisam pogrešio) ali to najverovatnije nije i "konačan" broj za ovu godinu jer naredna dva dana imaju potencijal da "pomognu"  ;) da se broj vrelih dana poveća.
Dosadašnji rekord (za BG-Vračar, WMO 13274) sa brojem dana u kojima je maks. temperatura bila ≥35.0C je 24 iz 2012. godine...
Da, više puta smo poredii ovo ljeto sa ljetom 2012. Po mnogim temperaturnim statističkim parametrima su veoma ujednačena.

http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=2517.125
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=2517.150

Kad je u pitanju broj dana sa Tmax≥35°C u Beogradu, trebalo da ovo ljeto bude makar izjednačeno sa ljetom 2012, jer po mom mišljenju petak gotovo sigurno ide preko 35°C. Sutra će nijanse odlučiti, moja procjena je da će Tmax biti oko 35°C, jer će još uvijek biti košave da koliko-toliko hladi. U petak prestaje košava, i mislim da nema te sile koja bi spriječila temperaturu da ode preko 35°C.

Već u subotu za nijansu svježije uz Tmax oko 30°C, a nedjelja nam donosi konkretnije zahlađenje i moguće nestabilnosti, u koje prilično sumnjam za sada.
Mene ovo leto više podseća na leto 2011-e kada su takodje bile veoma visoke temperature koje su se produžile na septembar. Znači nije nas snašao scenario iz 2009-e kada se leto završilo 5-og septembra (u subotu), ali nas sada može snaći scenario da se završi kao 2011-e 19-og septembra. Miriše na takav scenario. Jun je ove godine isto kao i 2011-e bio bez tropskih dana, ali sa nekoliko dana sa nešto iznad 30C. Imali smo tada jul sa dve trećine letnjih i tropskih dana, a bilo je par dana nešto ispod proseka uz obilne padavine. Potom je avgust gotovo prošao bez kapi kiše i bez ijednog dana sa grmljavinom u Valjevu (osim 4-og i 15-og uz samo udaljeno sevanje). Tada je Avgust imao dvadesetak tropskih i letnjih dana koji su se produžili na septembar i potrajali su do 19-og popodne kada je došlo do naoblačenja sa slabom i umerenom kišom, a tek ponegde je bilo pljuskova sa grmljavinom. Ove godine je jul prošao gotovo bez kapi kiše sa tropskim temperaturama. Avgust je takodje većinom bio sa tropskim temperaturama, ali je imao pauzu od nedelju dana sa nešto nižim temperaturama uz padavine. Leto 2012-e je bilo mnogo duže i trajalo je od kraja maja do početka oktobra. Tada je i jun bio sa tropskim temperaturama, a o julu i avgustu ne treba ni trošiti reči jer sam ubedjen da se svi dobro sećamo tog leta. U drugoj polovini treće dekade septembra je usledio tropski talas koji je zadnja dva dana meseca doneo tropske temperature preko 35C. Prva dva dana oktobra je takodje bilo toplo, ali nestabilno uz pljuskove sa grmljavinom. 1-og oktobra je na jugu bilo još tropskih temperatura, ali je 2-og oktobra došlo do zahladjenja uz jake nestabilnosti i superćeliju koja je protutnjala izmedju Valjeva i Šapca, tj. negde oko Koceljeve. Nakon toga nije više bilo tropskih temperatura, već u granicama i malo iznad granice proseka. Znači, ovo leto mene više podseća na leto 2011-e, nego leto 2012-e. Padavine koje se crtaju posle 20-og septembra su veoma slične u istom periodu 2011-e. Da li sam u pravu?

Van mreže Darko Vr/Sc

• **
  • Starost: 26
« Odgovor #124 poslato: 17. Septembar 2015. u 07:05 »
Kada smo kod datuma prosle godine isto, na samom startu jeseni,  front je prosao 22. septembra, i doslo je do zahladjenja koje je bilo dosta izrazenije od ovoga i tada je pao i prvi sneg na Kopaoniku, Goliji i Babinom zubu ( i na ostalim planinama iznad 1500 mnv.), a bilo je i obilnijih padavina uz dosta akcije cak je uz sneg bilo i grmljavine  :)

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #125 poslato: 17. Septembar 2015. u 09:06 »

Van mreže Bart

« Odgovor #126 poslato: 17. Septembar 2015. u 10:51 »
Bolje u nedelju prolazi zapadnijij deo zemlje...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #127 poslato: 17. Septembar 2015. u 11:59 »
Iako se većina nas još kod prodora poslednjeg hladnog fronta bila oprostila sa nestabilnostima za ovu godinu, sve su veće šanse da ipak nije gotovo.
O ovim vrućinama smo već dovoljno rekli, pa i o zahlađenju od nedjelje, ali nestabilnosti smo slabo pominjali. Ovo što se crta za nedjelju nije uopšte naivno, i polako ulazi u 72h. CAPE po GFS-ovim kartama ide i do 1000 J/kg, strujanje južno/jugozapadno uz umjereno smicanje, a padavine obilne gotovo u svakom izlazu i GFS-a i EC-a. Mnogo toga će zavisiti od tajminga prolaska fronta, kog baš dosta šetaju modeli, ali najvjerovatnije bi to bilo u popodnevnim satima u nedjelju.

Do tada dva paklena dana i subota koja donosi blagi pad temperature i nešto destabilizacije i predfrontalne nestabilnosti ponegdje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže roki

« Odgovor #128 poslato: 17. Septembar 2015. u 14:08 »
Po BiH bi bilo dobrih oluja prema modelu sto je Bart postavio..

Van mreže Bart

« Odgovor #129 poslato: 17. Septembar 2015. u 14:28 »
 ^^ I dobre kisetine pre svega... A po gfs-u mi se cini da bi CAPE bio najveci u Srbiji oko Valjeva,Loznice itd... Zanimljivo danas je tamo i najtoplije i mozda padne rekord tmax ove godine u Srbiji bogami za mene neocekivano...
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Bart

« Odgovor #130 poslato: 17. Septembar 2015. u 21:32 »
Lepo ovo izgleda nema sta ali ovaj meteogram ubacujem da vidite tempeaturu u ponedeljak i utorak...
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #131 poslato: 17. Septembar 2015. u 22:19 »
Ja bih rekao da je u ovoj situaciji GFS pobednik EC daje dosta nize T .

Van mreže Bart

« Odgovor #132 poslato: 18. Septembar 2015. u 08:02 »
Zadnji izlaz gfs-a bas oslabio padavine tj uslove za konvektivne padavine....videcemo da li ce da promeni, dobro i dalje zapadna srbija i predeo oko Kopaonika dobro prolazi ali ostali a narocito ovaj moj deo bas slabo, da se ogradim da sve moze da se promeni i da su konvektivne padavine nepredvidive...
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže roki

« Odgovor #133 poslato: 18. Septembar 2015. u 10:20 »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #134 poslato: 18. Septembar 2015. u 10:36 »
Kolegi Bartu sigurno neće promaći "potopan" meteogram za Niš našeg WRF-NMM-a,sa 40-ak litara u jednom 3-satnom terminu. ;)

WRF-ARW:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

« Odgovor #135 poslato: 18. Septembar 2015. u 11:24 »
Pa kolega Kimi u pravu si da nece :) ovo mora da se ispostuje i objavi na forum, stvarno lepo i nadoknadilo bi susu ovog leta sto je bila e sad postoji opasnost od poplava, to je lose i ne bi voleo da bude ali bilo bi meteoroloski veoma zanimljivo da se ovo ostvari...
Evo naseg wrf-a

Dok italijanski model je mnogo slabiji za moj kraj, ali eto da i njega izbacim da se vidi...

Do 25.09. 385.7mm

Van mreže zec

« Odgovor #136 poslato: 18. Septembar 2015. u 11:42 »
Bart, neće biti nikakvih poplava, 30, 40, 50 mm uvek padne negde pri konvektivnim razvojima, samo što ovaj WRF-NMM sa RHMZ ne može da skine situaciju, kao ni GFS i ostali modeli zbog niske rezoluzolucije. Uostalom, teško je naći i originalnu verziju modela na internetu. Recimo, GFS je dostupan u više verzija, originalan je GFS 13 km, a ja sam ga pronašao samo za celu Evropu, bez zuma za naše područje. ARW i NMM sa Meteoadriatic.com imaju problem sa prognoziranjem frontalnih padavina što se dublje zalazi u kopno, ali zato nemaju problem da napumpaju CAPE preko 5000 J/kg kada uslova za to nema.
Italijanski WRFovi su najbolji modeli, nama dostupni, a koji obuhvataju naše područje, uzimaju u obzir dosta efekata i pri konvektivnim, i pri slojastim padavinama.
« Poslednja izmena: 18. Septembar 2015. u 11:52 zec »

Van mreže Bart

« Odgovor #137 poslato: 18. Septembar 2015. u 11:50 »
Pa mogu da budu poplave na nekom lokalnom nivou moze npr u gradu da neki delovi budu poplavljeni jer ne mogu slivnici da prime svu vodu sa asfalta ali to nije nista katastrofalno... Italijanski su i meni se cini najbolji, ti si mi dao link za ovaj i jos jedan i tu uvek prvo pogledam...
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže sale pn

« Odgovor #138 poslato: 18. Septembar 2015. u 12:39 »
Kako su samo modeli ubrazli prelazak ovog ciklona i njegov centar vec u ponedeljak prebacili u Egejsko more dovoljno da brzo napusti nase krajeve. Nego dobro, ne mogu da verujem da se uvek tako sve pokvari. Ostaje dakle samo nedelja kao zanimljiv dan za pracenje, svi modeli lokalno daju obilne padavine. 

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #139 poslato: 18. Septembar 2015. u 12:45 »
GFS je dostupan u više verzija, originalan je GFS 13 km, a ja sam ga pronašao samo za celu Evropu, bez zuma za naše područje.

Hej, ti si jedan od malobrojnih članova koji ima "dubinu" u svojim analizama i drago mi je da pratiš razne numeričke modele i da svoje analize deliš na forumu.

Mali savet što se tiče GFSa:
ukoliko ne želiš da zavisiš od raznoraznih sajtova sa manje ili više preciznim "meteo-kartama" možeš sam da skidaš GFS u željenoj rezoluciji i da ga "otvoriš" i pogledaš parametre za lokacije koje te zanimaju. GFS koji ti spominješ (~13km horiz.rez. na ekvatoru) je u rezoluciji 0.25x0.25 i GRIB2 formatu. Možeš da ga skineš sa NCEP/NOAA FTPa (napomena -fajlovi su dosta veliki). "Otvaraš" ga npr. sa wgrib2 koji možeš da download-uješ i koristiš ali možeš i da "izbilduješ" sopstveni wgrib2 jer za neki ozbiljan rad dostupna verzija wgrib2 povremeno nije dovoljna (sve informacije o wgrib2 možeš da nađeš npr. na NOAA sajtu).
U 0.25x0.25 rezoluciji je Semi-Langragian projekcija, za razliku od 0.5x0.5 verzije gde je Ojlerova (Eulerian) ali to ti čak nije mnogo bitno jer wgrib2 završava posao. Naravno, u svakom trosatnom *.grb2 fajlu imas podatke samo za "tačkice" na svakih 0.25 stepeni a za sve lokacije van tih tačkica neophodna je interpolacija -možeš i to da nadješ kao "gotov proizvod" gde se uzimaju podaci od najbliže dostupne tačke ali moj savet je da radiš interpolaciju između četiri tačke (to možeš sam da ubaciš u svoju verziju wgrib2).

Za sve spomenuto nije dovoljno samo znanje meteorologije, mnogo više je potrebno programiranje (ali pravo znanje, ne neko znanje tipa "išao sam na kurs 2 meseca i sada sam odličan programer i hoću platu 2000EUR/mesečno") a znanje meteorologije dolazi do izražaja tek kada se svi ogromni fajlovi skinu, otpakuju i kada se dobrom interpolacijom dođe do vrednosti za sve neophodne parametre (mnogi parametri i nivoi iz GFSa zaista nisu neophodni za izradu kvalitetne prognoze) za željene lokacije -tada je potrebno znati kako na najbolji način iskoristiti sve te podatke.

Spomenuo sam velicinu fajlova -kompletni trosatni fajlovi su veliki ali nije neophodno da se skidaju svi parametri i nivoi.
Rezolucija 0.5x0.5 je oko 65-68mb po terminu -kada se to pomnozi sa npr. 64 za prva 192 sata prognoze dobije se velika cifra, pa još ko želi da skida i arhivira svaki run (dakle 4 puta dnevno) i da npr. ima arhivu od par godina (a to je neophodno za bilo kakav ozbiljan rad u vezi analize modela) to zahteva ozbiljne resurse...
Za rezoluciju 0.25 su fajlovi drastično veći (logično) -oko 210-215mb po terminu pa samo za jedan run to bude malo preko 17gb tj. za četiri dnevna run-a 0-240h oko 70gb tj. mesećno malo iznad 2tb. Ponoviću da za bar 90% korisnika nije neophodno skidati sve podatke, ali postoji i onih 10% koji to redovno rade -skidaju i arhiviraju sve...

Pretpostavljam da je moj post dosadan većini članova ali možda će nekome ipak biti koristan.
« Poslednja izmena: 18. Septembar 2015. u 13:10 Profiamater »