GFS je dostupan u više verzija, originalan je GFS 13 km, a ja sam ga pronašao samo za celu Evropu, bez zuma za naše područje.
Hej, ti si jedan od malobrojnih članova koji ima "dubinu" u svojim analizama i drago mi je da pratiš razne numeričke modele i da svoje analize deliš na forumu.
Mali savet što se tiče GFSa:
ukoliko ne želiš da zavisiš od raznoraznih sajtova sa manje ili više preciznim "meteo-kartama" možeš sam da skidaš GFS u željenoj rezoluciji i da ga "otvoriš" i pogledaš parametre za lokacije koje te zanimaju. GFS koji ti spominješ (~13km horiz.rez. na ekvatoru) je u rezoluciji 0.25x0.25 i GRIB2 formatu. Možeš da ga skineš sa NCEP/NOAA FTPa (
napomena -fajlovi su dosta veliki). "Otvaraš" ga npr. sa wgrib2 koji možeš da download-uješ i koristiš ali možeš i da "izbilduješ" sopstveni wgrib2 jer za neki ozbiljan rad dostupna verzija wgrib2 povremeno nije dovoljna (sve informacije o wgrib2 možeš da nađeš npr. na NOAA sajtu).
U 0.25x0.25 rezoluciji je Semi-Langragian projekcija, za razliku od 0.5x0.5 verzije gde je Ojlerova (Eulerian) ali to ti čak nije mnogo bitno jer wgrib2 završava posao. Naravno, u svakom trosatnom *.grb2 fajlu imas podatke samo za "tačkice" na svakih 0.25 stepeni a za sve lokacije van tih tačkica neophodna je interpolacija -možeš i to da nadješ kao "gotov proizvod" gde se uzimaju podaci od najbliže dostupne tačke ali moj savet je da radiš interpolaciju između četiri tačke (to možeš sam da ubaciš u svoju verziju wgrib2).
Za sve spomenuto nije dovoljno samo znanje meteorologije, mnogo više je potrebno programiranje (ali pravo znanje, ne neko znanje tipa "išao sam na kurs 2 meseca i sada sam odličan programer i hoću platu 2000EUR/mesečno") a znanje meteorologije dolazi do izražaja tek kada se svi ogromni fajlovi skinu, otpakuju i kada se dobrom interpolacijom dođe do vrednosti za sve neophodne parametre (mnogi parametri i nivoi iz GFSa zaista nisu neophodni za izradu kvalitetne prognoze) za željene lokacije -tada je potrebno znati kako na najbolji način iskoristiti sve te podatke.
Spomenuo sam velicinu fajlova -kompletni trosatni fajlovi su veliki ali nije neophodno da se skidaju svi parametri i nivoi.
Rezolucija 0.5x0.5 je oko 65-68mb po terminu -kada se to pomnozi sa npr. 64 za prva 192 sata prognoze dobije se velika cifra, pa još ko želi da skida i arhivira svaki run (dakle 4 puta dnevno) i da npr. ima arhivu od par godina (a to je neophodno za bilo kakav ozbiljan rad u vezi analize modela) to zahteva ozbiljne resurse...
Za rezoluciju 0.25 su fajlovi drastično veći (logično) -oko 210-215mb po terminu pa samo za jedan run to bude malo preko 17gb tj. za četiri dnevna run-a 0-240h oko 70gb tj. mesećno malo iznad 2tb. Ponoviću da za bar 90% korisnika nije neophodno skidati sve podatke, ali postoji i onih 10% koji to redovno rade -skidaju i arhiviraju sve...
Pretpostavljam da je moj post dosadan većini članova ali možda će nekome ipak biti koristan.