Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2015 - II dekada  (Pročitano 35874 puta)

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
Odg: Septembar 2015 - II dekada
« Odgovor #260 poslato: 20. Septembar 2015. u 22:46 »
Hladnije T 18 C .

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #261 poslato: 20. Septembar 2015. u 22:53 »
Izbegao sam vrucinu u Srbiji jer sam trenutno na Rodosu gde sam do danas imao lepo vreme, sa dnevnim temperaturama oko 30C uz pojacan vetar koji je ovde normalna pojava.
Danas oblacno a kisa je padala u toku popodneva, e sada ono sto me brine je utorak jer se za Rodos prognozira oko 60mm kako predvidja EC.
Ostaje nada da ce se nesto promeniti iako ima bas malo vremena...

Van mreže teletabis89

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #262 poslato: 21. Septembar 2015. u 00:20 »
Vjetar ponegdje na Jadranu pošteno puše:

Maksimalne brzine jučer (m/s):

Minimalne i maksimalne dnevne temperature, oborine, animacije radara i ostalo

http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3656.0

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #263 poslato: 21. Septembar 2015. u 00:39 »
U Beogradu je danas uglavnom bilo zanemarljivih padavina -na Vračaru 0.0mm (pojedini loši dekoderi su ispisali 0.9mm ali to svakako nije tačno i u SYNOPu je ispravno navedeno 0.0mm) a na aerodromu u Surčinu je bilo 0.7mm i to tokom prepodnevnih sati.

Popravljena je greska u synop-u , ipak zvanicno 0 mm u Beogradu:
To sto je mala prsnula kisica tokom dana nije dovoljno da udje u synop podatke.

U vezi tabele sa "Ogimeta" koju je Darko postavio i u vezi komentara "popravljena je greška u synop-u" i tumačenja da mala kišica "nije dovoljna da uđe u SYNOP podatke"
:
u samom SYNOP izveštaju za BG-Vračar nije postojala greška i lepo je bilo navedeno 0.0mm -kao što sam i naveo u svom prethodnom postu i to se SVAKAKO razlikuje od situacije kada uopšte nije bilo bilo padavina (tada ne postoji grupa 6 u kojoj pise 69902 za količinu padavina za prethodnih 12 sati). Članovi koji su ovde bar 6-7 godina i koji povremeno vole da ostave "stručan komentar" bi mogli da prvo pokušaju da nauče nešto o SYNOP depeši pre nego što daju komentar. I jedna kap kiše koju osmatrač primeti, ulazi u SYNOP i to tako što utiče na dve grupe: količinu padavina koja mora da se upiše kao 0.0 u grupi 6 ali utiče i na grupu 7 (wwW1W2) u kojoj mora da se navede da je bilo padavina u prethodnom peruiodu (nebitno da li je u pitanju start. i konv. vrsta) a u današnjem danu imamo tu situaciju u 15UTC (70262) -ne bih više trošio vreme na objašnjenja koja sam već dao (i koja postoje u arhivi ovog meteo-foruma) pa je zato moj post kraći i bez još nekih detalja u vezi grupe 6 i 7.
Uzgred, "Ogimet" je daleko od bilo kakvog zvaničnog i merodavnog mesta za pouzdane i verifikovane podatke a i samo "odricanje od odgovornosti" je navedeno na dnu sajta:

DISCLAIMER: The information in these pages must be taken as merely informative. The authors are not responsible about errors, delays or failures in the data or when interpreting the data. No any critical mission should use this data.

Ovim završavam svoj komentar u vezi 1000 puta spominjanog Ogimeta kao i pojašnjenja nekih brojki iz Synopa (forum je edukativnog karaktera pa ko želi da nešto nauči to može pregledajući bogatu arhivu).