Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2015/2016  (Pročitano 166869 puta)

Van mreže December_m

• *
Odg: Zima 2015/2016
« Odgovor #340 poslato: 01. Februar 2016. u 11:27 »
Kakva zima...brrrr, ovo je stvarno zalosno

Van mreže tachion

• *
« Odgovor #341 poslato: 01. Februar 2016. u 13:17 »
pre nekoliko meseci ovako:
http://www.24sata.rs/prognoza/19273

- Prema svim pokazateljima, zima ove godine neće biti surova, ali će biti nešto hladnija nego prošle godine - smatra Todovović, stručnjak iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

a danas ovako:
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/pakleni-februar-evo-zbog-cega-nas-usred-zime-ocekuju-prolecne-temperature/h4bmzy2
- Poveremeno se dogodi da u ovom periodu temperature budu iznad proseka - rekao je Todorović i dodao da ove zime, čini se, osim na planinama, više nećemo imati snega.

mozda je jos rano podvuci crtu, ali cini mi se da mu je najava bila pogresna, ako vec tvrdi da je sa snegom gotovo za ovu zimu. pitanje za iskusnije clanove, koji imaju validnu statistku u rukama (prosečne temperature, padavine, ukljucujuci i visinu sneznog pokrivaca), ako je moguce:
da li je ova zima hladnija nego prošla?

meni se čini da je apsolutno ista, dakle, blaga. ne znam precizan info, pa pitam.

btw, sneg u nizim predelima za prvu dekadu februara je otpisan, lagano.  :confused:
The temperature is always perfect.
The Zen masters

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #342 poslato: 01. Februar 2016. u 17:22 »
U Nišu su decembar 2014 i decembar 2015 bili za 0.8C topliji od proseka. Januar 2015 i februar 2015 su bili za 1.4C i 1.0C topliji od proseka, što znači da će ova zima verovatno ispasti toplija od prošle zbog februara, ali uvek postoji šansa ( makar teoretska ) da u drugoj polovini dođe do zahlađenja pa da ispadne prosečan februar  ;) Nemoguće je dati preciznu prognozu za celo jedno godišnje doba i stvarno je nezahvalno zahtevati od bilo koga da to uradi. Statistički je bilo najverovatnije da ova zima bude zaista hladnija od prethodnih pa otud takva prognoza. Inače, visina i broj dana sa snežnim pokrivačem nisu nikakav pokazatelj kakva je bila zima što se temperature tiče.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #343 poslato: 01. Februar 2016. u 17:55 »
uvek postoji šansa (makar teoretska) da u drugoj polovini dođe do zahlađenja pa da ispadne prosečan februar 
Ako prvih 10 dana bude kao sto se sada najavljuje a izgleda da ce biti, ne postoji nikakva sansa da bude prosecan februar.

Inače, visina i broj dana sa snežnim pokrivačem nisu nikakav pokazatelj kakva je bila zima što se temperature tiče.
Teoretski je mozda tako, prakticno je nesto sasvim drugo.
Te dve stvari su direktno povezane(visina nije), broj dana sa pokrivacem je uslovljen temperaturom i te dve stvari se ne mogu razdvojiti.
Temperatura nije uslovljena sneznim pokrivacem(u nekim slucajevima jeste) ali za nasu zemlju bi bilo pravo cudo da imamo zimski mesec hladniji od proseka a da nemamo veliki broj dana sa sneznim pokrivacem.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #344 poslato: 01. Februar 2016. u 18:00 »
Ako prvih 10 dana bude kao sto se sada najavljuje a izgleda da ce biti, ne postoji nikakva sansa da bude prosecan februar.

Kolega, itekako postoji, nego mi se čini da nam je ponestalo optimizma, pa ne verujemo u mogućnost da npr. druga polovina februara može da nam donese pravu zimu, duboke minuse i sneg.  :grin:

Za ovaj deo priče o povezanosti temperature i broja dana sa snežnim pokrivačem evo jednog grafika (radi se o zimama u BG-u):

Postoji dosta visoka (negativna) korelacija između broja dana sa snežnim pokrivačem u BG-u i temperature. Naravno, što je zima hladnija - to više dana sa snegom na tlu, jer se mnogo manje topi.

« Poslednja izmena: 01. Februar 2016. u 18:31 Srks »

Van mreže ciklon

« Odgovor #345 poslato: 01. Februar 2016. u 18:14 »
 ^^
Nije meni ponestalo optimizma ja sam samo realan. A pesimista nije nista drugo nego optimista sa iskustvom.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #346 poslato: 01. Februar 2016. u 18:26 »
^^
Nije meni ponestalo optimizma ja sam samo realan. A pesimista nije nista drugo nego optimista sa iskustvom.

Ne znam, ali meni bi bilo realno da nakon tri uzastopna snegom siromasna februara, dođe jedan drugačiji.  8)  Makar deo februara da bude pravi zimski i bogat snegom.

Van mreže Bart

« Odgovor #347 poslato: 01. Februar 2016. u 18:35 »
Nekako kad pogledam modele ne vidim sansu za neku ozbiljniju zimu i sneg... Znam da vise od 10 dana ne vredi komentarisati ali ni u ovih 10 dana se ne stvaraju uslovi za dolazak one  prave zime posle 10. februara, ako nesto neko zna vise neka objavi... Citam ovaj tekst sto je tachion objavio i nedeljko kaze male sanse za sneg u nizim predelima, zahladjenje verovatno slabije sredinom meseca pa opet toplije... S obzirom da on kaze, treba verovati.... Secam se i onaj tekst sto je Marko objavio i rekao da ce februar zavisiti od kraja januara ako bude hladan i februar ce biti hladan, s obzirom da nije bio slucaj to je jos jedan argument ali sve ovo ne mora nista da znaci i ostaje nam da pratimo i da se nadamo...
Ne bi valjao topao februar zbog voca a i zbog ljudi,  zima je da bude hladno....
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #348 poslato: 01. Februar 2016. u 21:05 »
Decembar 2011 je bio 1.8C topliji od proseka, a bilo je do 17.12. 10 dana sa Tmax>10C i 4 dana sa Tmax>15C. Prosek za februar je 1.7C viši od proseka za decembar. Ako prva polovina februara bude slična kao i prva polovina dec '11 uz slično zahlađenje u drugoj polovini može da ispadne prosečan februar. Naravno, male su šanse jer je ipak druga polovina prosečno toplija od prve, ali nije nemoguće. Decembar ove zime je bio 0.8C topliji od proseka, što ga čini manje-više prosečnim decembrom (ispravite me ako grešim, ali u svakom slučaju odstupanje nije veliko) a nismo imali ni dan sa snežnim pokrivačem. Ako neko gleda snežni pokrivač za decembar može da pomisli da je bio ko zna koliko topao. Kontam da su povezane te dve stvari, ali ne može na osnovu samo jedne da se sa sigurnošću zna nešto o drugoj.

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #349 poslato: 02. Februar 2016. u 13:24 »
Kako stvari stoje nema nista od snega u februaru,cak ni mokrog snega od par dana.Ni na vidiku nije i sigurno nece pasti,bar na severu zemlje ceo mesec.Kise ce biti dosta,ali od snega ni s.Debakl od zime na severu zemlje.Treba to prihvatiti i bez napada zbog ovog posta. :morning:
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #350 poslato: 02. Februar 2016. u 13:28 »
Baš čovek nema za šta da se uhvati kad je povratak zime u pitanju. Dokle god dobacuju karte zonalno strujanje je veoma aktivno. NAO indekas takodje ne uliva nadu, konstantno je u plusu. Ako neko prati da li može da kaže da li je i dalje aktuelno zagrevanje stratosfere i  kidanje polarnog vortexa krajem prve dekade februara?

Van mreže Podrinjac

• *
  • Starost: 32
« Odgovor #351 poslato: 02. Februar 2016. u 17:45 »
Šta ste zapeli oko zagrijavanja statosfere? Zagrijavanje ne znači automatski hladnoću kod nas.
Uživajmo u ovim priljjetnim danima. Bolje je +15C, nego suvih -10C. Kad nije do sada bilo zime, ne mora ni od sad.
Ali vi južnije ste imalii solidnu zimu, tako da nemate razloga tugovati. A mi koji smo ostali uskraćeni toga ostaje da se nadamo iducoj zimi.
Zima 2015/16. - 1.5/5
Zima 2016/17. - 3.0/5
Zima 2017/18. - 1.0/5
Zima 2018/19. - 3.0/5

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #352 poslato: 02. Februar 2016. u 17:56 »
Zna se kome ide korist od zagrevanja ovog u stratosferi... Uplaših se za njih, ali ipak njihovo vreme dolazi  :worthy:

Chicago:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže zec

« Odgovor #353 poslato: 02. Februar 2016. u 19:44 »
Pa dobro, kod njih su ledeni prodori znatno učestaliji nego kod nas. Prosečna T850 hPa za Beograd u februaru je stepen-dva ispod nule, a kod njih oko - 10°C (Čikago). Evropa je direktno izložena ciklonima sa Atlantika, pa dobar deo južne Evrope bude u toplom strujanju. Američki kontinent nema te probleme, pogotovo istočni deo Amerike. Naravno da i tamo ima toplih prodora sa juga, ali veća je šansa da ih zatrpa sneg nego da imaju dugotrajnu monotoniju. Kod nas je veća šansa da se bude topli prodor.

Van mreže Nikola994

• *
  • Starost: 30
« Odgovor #354 poslato: 03. Februar 2016. u 17:50 »
Nista izgleda od ove zime,moze se reci da februar polako gasi nadu,neko zahladjenje se nazire tamo oko 15 al ne dovoljno da da sneg...nista...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #355 poslato: 04. Februar 2016. u 09:17 »
Ja bih rekao da postoje dobre šanse da druga polovina februara bude hladnija od proseka i da se uspostavi malo stabilnije severno strujanje.
Mislim da zima još nije završila svoju priču.
Daleko smo mi još od proleća.

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #356 poslato: 04. Februar 2016. u 16:44 »
Мудро збориш госн администратор,и ја имам слично мишљење,мислим да може да буде још један зимски трзај крајем месеца, 4 до 5 дана ладноће али не неке велике и то је то.Ја то онако крајње аматерски,по боловима у костима  :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #357 poslato: 04. Februar 2016. u 18:21 »
Ono što je sve izvesnije je da barem u prvoj polovini februara povratka prave zime nema. Dokle god dopiru karte globalnih modela preovladava zonalno strujanje i jaka ciklonska aktivnost na zapadu i sjeveru Evrope. Biće tu s vremena na vrijeme i kratkotrajnih upada hladnijeg vazduha nalik ovom trenutnom, ali sve bi to bilo prolazno.
Ono što za sada ne uliva nadu za snjegoljupce u drugoj polovini februara je što bi hladnoća sa istoka i sjeveroistoka kontinenta bila potisnuta daleko u Sibir i morale bi da se dogode neke značajne promjene u prognozi sinoptičke situacije da tako i ne bude. Sa druge strane, nad Severnom Amerikom zime u narednom periodu neće faliti. Tek sada vidimo koliko ona priča sa El Ninjom ne pije vodu. Mnogo toga je nagovještavalo da bi ova zima mogla biti blaža u Americi, a jača u Evropi što se na kraju nije ostvarilo.
Kako god, ova zima je makar imala dva konkretnija prodora u januaru, za razliku od prošle i pretprošle zime koje su imale po jedan. Januar nije donio u cijeloj zemlji radosti snjegoljupcima, ali je bio jedan od najzanimljivijih u poslednje vrijeme, o tome najbolje govori broj ispisanih poruka na forumu. Logično je bilo da nakon takvog januara dođe nešto mirniji februar. A ako već nema snijega na vidiku, bolje ova "toplo - hladno ciklonska" varijanta, nego ona "hladno - anticiklonska" varijanta od decembra.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #358 poslato: 04. Februar 2016. u 22:22 »
 ^^
Meni je vec neko vreme jasno da je ovoj zimi dosao kraj, neki dan su kolege pisale da nije bas tako i da ima sanse za zimu ali to su po meni samo nerealna ocekivanja.
Kad kazem zima mislim na sneg i ledene dane u trajanju od bar sedam dana a za takvo nesto nema nagovestaja ne samo u Srbiji nego i u nekim delovima Evrope gde je zima znatno jaca i duza nego kod nas.
Eventualni hladni prodori uz sneg se mogu ocekivati jer je tek pocetak februara a toga zna da bude i krajem marta ali to ne zadovoljava pravog zimoljupca.

Jos jedna u nizu veoma losih zima...

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #359 poslato: 04. Februar 2016. u 22:29 »
 ^^ Slazem se... Kao optimista po pitanju zime,ipak bih se slozio sa tvojim postom.. Zime nema ni  u 300om  satu",vikend zime" nisu zadovoljavajuce,kratkotrajni udari su moguci naravno :)