Pa može naravno
, ali mislim da bi ti bilo dosta lakše da samo iskoristiš link koji sam postavio. Tu ubaciš temperaturu, nadmorsku visinu i izmeren pritisak i dobiješ konačnu vrednost bez da sam izračunavaš.
Primer:
Izračunati pritisak na nivou mora ako je pritisak izmeren na stanici P=995hPa, temperatura vazduha -8°C a nadmorska visina stanice h=250m.Pre nego što se uopšte i upustimo u svet jednačina koje opisuju atmosferu, moramo znati osnovne fizičke veličine i jedinice kao i konstante.
P,Po-atmosferski pritisak,pritisak na nivou mora =Pascal [1Pa=1N/m^2 ]
*Mi ćemo u zadatku koristiti hektopaskale [1hPa=100,000Pa] koji su nam i dati u zadatku. (995hPa)
t-temperatura vazduha u celzijusima [°C]
T-temperatura vazduha u kelvinima [°C±273.16K]
*Da bi smo izrazili temperaturu vazduha u kelvinima (pošto nam je data u celzijusima) samo ćemo od 273.16 oduzeti 8 jer je 0°C jednako 273.16K pa je -8°C u kelvinima 265.16.
h- nadmorska visina stanice [m]
g-ubrzanje zemljine teže [9.81 m/s²]
* Ovu vrednost uvek upisujemo pod g, jer je to usvojena srednja vrednost ubrzanja zemljine teže.
R-univerzalna gasna konstanta suvog vazduha [287.04J kg^(-1) K^(-1)]
* I ovu vrednost uvek upisujemo kao R jer je to izvedena konstanta.
ρ- gustina vazduha [kg/m3]
* Gustina nam neće biti potrebna u ovom primeru jer je iz jednačine stanja suvog vazduha predstavljamo kao odnos pritiska, univerzalne gasne konstante i temperature.
Na početku ćemo samo matematički izvesti barometarsku visinsku formulu krenuvši od jednačine hidrostatike i jednačine stanja za suvi vazduh. Ovi koraci ti nisu potrebni ali ću ih napisati da vidiš kako se na kraju dobija rezultat.
Kao što vidiš, na kraju smo dobili formulu koji sam sinoć napisao, te u nju sad možemo slobodno ubaciti naše vrednosti.
Znači samo se prvo nađe proizvod
g i
h, pa proizvod
R i
T pa se nađe količnik ta dva. Nakon toga, pritisneš dugme
E tj.
e^x na kalkulatoru od ove vrednosti količnika koju si dobio (0.032222..itd) i dobićeš (1.0327) što potom pomnožiš sa atmosferskim pritiskom (995) te na kraju dobiješ konačan rezultat - 1027hPa.