Vidim da se u sredstvima javnog informisanja poslednjih dana stalno ponavlja fraza "ledeni dani" a konkretno za Beograd danas na nekoj TV stanici videh prezenterku/voditeljku ili kako god (promoterku sopstvenog izgleda , sa željom da je neko primeti i možda postavi na bolje radno mesto) koja maltene paničnim glasom kaže kako će poslednji dan decembra i prvih nekoliko u januaru biti "ledeni dani u prestonici".
Naravno da znam šta se podrazumeva pod terminom "ledeni dan" u meteorologiji ali ne mislim da je situacija takva da treba da se drami oko "ledenih dana u BGu" jer je pitanje da li će uopšte u četvrtak i petak (pa možda i subotu) temp. ostati ispod nule -postojaće bitan vertikalni gradijent temp. i nije nemoguće da temp. ipak bude iznad 0.0C ali i ako temp. tokom dana ostane u minusu to svakako neće biti uz Tmax npr. -10C i Tmin -16C pa da se onda to "panično" najavljuje (npr. Tmax od -1C nije valjda nešto što zimi predstavlja bilo šta čudno).
Uzgred, deluje mi da bi u BGu 3. januar mogao da bude "najsigurniji" (mada u prognozi vremena ne postoji ništa sigurno, naročito za 5 dana unapred) za Tmax ispod nule a ne 31.12. i 1.1. o kojima se toliko priča (iako me većina jutrošnjih modela, a ni prognoza RHMZa "ne podržava" u ovoj proceni jer se baš za 3.1. daje prva pozitivna temp. u BGu).
Izgleda da će vreme uglavnom biti u skladu sa prethodno napisanim (što se tiče BGa ali i generalno), od toliko najavljivanih "ledenih dana u prestonici" sa naglaskom da će poslednji dan u godini bili "leden" (na nekim TV stanicama prognoza je bila čitana takvim glasom kao da će maksimalna temp. u Beogradu biti -10C) danas imamo Tmax u blagom plusu (sutra slično ili malo niže a u subotu malo toplije tj. bez "ledenog" dana) a i u mestima gde je bilo -10 ili -11C sada je malkice iznad nule (npr. u Ćupriji, nakon jutrošnjih -11C).
Uvek podržavam aktivnost mladih članova zaljubljenih u meteorologiju i odlično je što takvih ima na ovom forumu a dobronameran savet
jednom od njih koji će u dogledno vreme biti prafi profesionalac a ne "profiamater" kao ja je:
gledanje tačke rose koju prognoziraju modeli nije "garancija" da će maks. temp. sigurno ostati ispod nule (ako se vidi da je Tdew drastično ispod nule), modeli često greše u proceni Tdew a osim toga u ovakvim situacijama postoji izražen vertikalni gradijent temperature pa npr. za BG nije ništa čudno da Tmax bude +1C uz T850 -10 ili -11C (uz GPHT preko 152dm).
Očekujući hladnu nedelju i poned. sa padavinama (ne računajući 1-2cm 22.11. u BGu nije bilo snega, a i mnoge planine u regionu su siromašne snegom -svakako da 5-10cm snega na nekim visokim planinama ne predstavlja "pravi zimski ambijent"),
pozdrav svim zaljubljenicima u meterologiju i sve najbolje u 2016. godini!!!