Jednostavno retki su cikloni sa ovom postavkom koji nama donose vece padavine, retki.
Srednji Jadran i u nekim situacijama juzni Jadran i to je to.
Sto bi rekao kolega Gabesz, nema nama snega dok juznije od Nisa ne pada kisa...
Meni je zao sto ne moze da se pogodi ciklon koji ce celoj zemlji doneti obilniji sneg,ali jednostavno klima Srbije je takva...
Ja se secam jedne zime pre dosta godina kada je u Ivanjici lila kisa i kisa kao luda,bilo je i izlivanja reka dok je za to vreme Vojvodina bila zatrpana snegom svuda po Vojvodini 40tak cm snega pa i vise,sto je za Vojvodinu stvarno obilan sneg, i stalno su bili izvestaji sa tv-a kako danima pada sneg i kako je minus u Vojvodini ,dok istovremeno juzni krajevi a mozda i centralni(ne secam se dobro) bili u debelom plusu...
E sada klima Srbije je takva da su cesce situacije kada centralni i juzni krajevi dobijaju obilnije snegove od vojvodine,cesce se povoljnije postavljaju cikloni za juznije krajeve o tome dovoljno govore godisnji proseci,raspored padavina,broj dana sa sneznim pokrivacem, sa padanjem snega itd
Realno je da je jugozapad Srbije najpovoljnije mesto za zivot jednog zimoljupca u Srbiji(jedan bas takav je imao srece
verovatno sam jedini zimoljubac u Ivanjici ) ali ovih poslednjih , 5,6 godina, nema prave zime, bez obzira na neke vece snegove,nije to to ,nisu to prave zime na koje sam ja u Ivanjici(koja je poznata po velikim snegovima) navikao kao klinac,ali sta je tu je
I da, nije pitanje da li ce,nego kada ce se postaviti ciklon tako da Vojvodina profitira u odnosu ostatak zemlje...
Videcemo da li moze doneti ovaj raspored ciklona,u kombinaciji sa mikroklimom Iv jos jedan ogroman sneg ovde,u ovakvim situacijama Ivanjica zna da primi vise padavina od prognoza i daleko vise od okoline.Jednom smo vec zajedno isprtili kako se u Ivanjici za dan formira pokrivac od 1m 100 cm
YR.NO. Ivanjica
E sad sve je ovo jos daleko,videli smo kako malo pomeranje polozaja ciklona jug-istok ,ili mlalo na sever-zapad drasticno uticu na kolicinu padavina,tako da dok ne udje u dan do pocetka padavina ili u radarske slike ne mozemo mnogo toga znati, a nadati se i prognozirati uvek moze