Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2016  (Pročitano 156386 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Januar 2016
« Odgovor #680 poslato: 14. Januar 2016. u 08:32 »
Da, po GFS00Z granica padavina je dosta južnije nego 3. januara. Za Vojvodinu i prosek presušio. E sad i dalje ja još nisam siguran da je to konačan položaj i dubina ciklona. Dosta zavisi i da li su petak dobro predvideli modeli, a ima i dalje pretubacija koje se vrlo dobro drže oblinih padavina u Vojvodini.
E sad sobzirom da su se GFS i EC uskladili (novi EC). Mislim da su jako male šanse da se nešto promeni. Nisam još video konkretno padavina koliko donosi, ali mi deluje da EC neće nacrtati ni provejavanja u Vojvodini.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #681 poslato: 14. Januar 2016. u 09:17 »
EC 00z daje oko 9mm padavina u obliku snega. Kako se sve odvija nije ni to loše, daj šta daš.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #682 poslato: 14. Januar 2016. u 09:25 »
Da se ispravim. EC ipak daje nešto malo snega Banatu, južnoj Bačkoj i Sremu i nije 3-5cm ni malo kada imamo debeli minus. Ipak je velika razlika između 0 i 3mm padavina u ovakvoj situaciji.
Ovo po količini snega ipak veoma podseća na padavine 3. januara.

Ono što je karakteristika ovog izlaza EC-a je da glavni crta zapadno strujanje i otopljenje za nedelju dana. Kada sam spominjao to famozno otopljenje u tom terminu pre dva dana ljudi su me umalo razapeli na forumu...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #683 poslato: 14. Januar 2016. u 09:29 »
Za visinu u cm x 2.54:

Gde si skinuo ovu kartu?

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #684 poslato: 14. Januar 2016. u 09:44 »
 ^^
@Zec, ako se ne varam to je karta sa sajta WeatherBELL, ali izgleda da nije dostupna bez registracije?

Izvinjavam se za off.

Da, sa tog je sajta. Ja nisam registrovan, sve me mrzi. Administrator stranice Severe Weather Europe kači karte sa tog sajta akumulacije snega i padavina, kao i stanje sa geopotencijalom kad god je nešto zanimljivo.

@Zec, hvala!

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #685 poslato: 14. Januar 2016. u 09:45 »
Pošto imam vremena na pretek gledao sam pažljivo i pretumbacije GFS-a i ima tu dobrih padavina i za severnu polovinu zemlje. sad nije to veliki broj pretumbacija koliko sam ja uspeo da prebrojim nekih sedam pretumbacija su malo izdašnije sa padavinama za BG i Vojvodinu. Takodje ima i dosta potencijala i za nastavak ledenih dana. Ipak smatram da ce glavni presuditi i da 5-10 cm mi veći sneg nećemo videti. EC je uveo to otopljenje ali se taj AC već u sledećem terminu uzdiže severnije pokušavajući da napravi kakav takav blok i samim tim ponovo se spušta hladniji vazduh na Balkan.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #686 poslato: 14. Januar 2016. u 09:51 »
Kakva granica kod mene ljudi moji, bukvalno par kilometara severnije bice tri puta manje snega. Vrlo lako moze da se desi da ostanemo i mi bez padavina. :ufff:

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #687 poslato: 14. Januar 2016. u 10:19 »
Kako samo nemamo srece sa snegom mi severnije :cry:ostaje nam jos februar

Van mreže bodzi

• *
Januar 2016
« Odgovor #688 poslato: 14. Januar 2016. u 10:37 »
Moze li neko da mi kazr koliko se snega ocekuje u predelima gde ce padati ?

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #689 poslato: 14. Januar 2016. u 10:53 »
GFS06Z, kasni formiranje ciklona, pomereno sve još više na jugoistok. E ovo će sada biti zanimljiv izlaz. Ciklon još plići i još dalje od Srbije. Granica padavina se pomera još južnije, a verovanto će i bitno smanjiti količinu padavina svuda gde se crtao obilan sneg u prethodnim izlazima. Još jedan veoma čudan 06Z izgleda. Ali ne treba ga uzeti ozbiljno. Videćemo koliko će to biti usamljen izlaz. Kao što juče nisam pao u euforiju posle 6z, tako neću ni sada u depresiju. 

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #690 poslato: 14. Januar 2016. u 10:54 »
GFS 06z još siromašniji sa padavinama. Ko zna na šta će sve ovo da izađe.

Van mreže Bart

« Odgovor #691 poslato: 14. Januar 2016. u 11:00 »
Moze li neko da mi kazr koliko se snega ocekuje u predelima gde ce padati ?
Kod tebe u Arilje mozda i najvise, ne bi trebao da prodjes bez 30cm...

A juce bas lepo izgledao EC sa jos snega cini mi se za celu zemlju ali ipak  daleko je to otopljenje sto daje Ec, tek u 8 ili 9 danu njegove prognoze pa mozda bude jos promena, da sacekamo ipak jos koji dan, a do tada imamo mi juznije nekoliko lepih dana na snegu, ne bi trebalo da bude nekih znacajnijih promena, nadam se da i vi severnije dobijete nesto... Evo kako bi Nis trebao da prodje za vikend i ponedeljak sto se tice snega, malo mi se ne svidja ovaj pocetak sa temperaturom ali nadam se promeni i nizoj ako ne u sledecim izlazima onda bar u toku padavina...

Ja ovaj gfs 6z ne shvatam ozbiljno iz razloga koje je juce Milos objasnio... Ali ako i sledeci izlaz bude ovakav  :fight:

Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #692 poslato: 14. Januar 2016. u 11:15 »
Toplo vam savetujem da ne gledate GFS 6Z! :facepalm:
Ovo je blaga katastrofa i to ne samo za Beograd i Vojvodinu, vec cela zemlja dobija znatno manje padavina!
Edit: Pogledajte samo koliko je izotaha 1010mb juznije postavljana! :ranting:
Bice jos promena, nadam se na bolje(mislim da je GFS u ovom izlazu malo preterao :fight:), ali je sve manje vremena!

Van mreže Nikola994

• *
  • Starost: 30
« Odgovor #693 poslato: 14. Januar 2016. u 11:35 »
Ono sto je juce bilo na modelima bilo bi lepo ali eto GFS 00Z uprska sve svega 18 mm i to vecina kao kisa u petak,ne nadam se snegu na podruciju Bg a kamoli u Vojvodini,mozda modeli malo poprave to ali cisto sumnjam,moracemo mi severnije da sacekamo drugi ciklon ako nas i on ne izda.Steta,ovi juznije cestitam,uzivajte,ako nista ovde zadovoljan sam i time.  :morning:

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #694 poslato: 14. Januar 2016. u 11:39 »
Ja se samo nadam da ce dok traju ovi ledeni dani pred nama biti uslova da se formira neki ciklon i za nas severnije...:)
E da...pravi dokaz da modeli nisu baš normalni je taj da se do juče za ovaj feont u petak padavine kod mene crtale tek u petak od sredine dana...jutros se sve preokrenulo..samo 24h pre padavina modeli fo podne vide i prestanak padavina a počele bi već oko ponoći...;)

Van mreže Bart

« Odgovor #695 poslato: 14. Januar 2016. u 11:58 »
Jeste da mu bas ja ne verujem ali aj da okacim ovu "zanimljivu" sliku... 
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Darko Vr/Sc

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #696 poslato: 14. Januar 2016. u 12:10 »
Jeste zanimljiva sika oko 30 cm kod mene, jutrosnji yr.no ne odustaje od obilnog snega u Surdulici do ponedeljka uvece daje od 50 do 60 mm
nadam se da ce i GFS da se vrati u normalu  :D, jer je lepo to Milos juce objasnio da ne kopiram vise... :)
RHMZ- sutra za Pristinu prognozira susnezicu, dok je u predhodnim izlazima davao suvo vreme uz mogucu kisu...:)

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #697 poslato: 14. Januar 2016. u 12:53 »
Kakve su sanse da u Backoj nocas i sutra pre podne bude i pahulja?
Koliko vidim temp je na visini povoljna i za to..:)

Van mreže zoltann

« Odgovor #698 poslato: 14. Januar 2016. u 12:58 »
 :confused: :facepalm:

Van mreže sale pn

« Odgovor #699 poslato: 14. Januar 2016. u 13:10 »
Moramo da sacekamo vecerasnje izlaze koji ce nam malo vise razjasniti situaciju, posebno tu mislim na nas WRF-NMM, jutros je on nalik EC-u i vidi dobar sneg juzno i istocno od Kragujevca, zapravo do termina do kojeg je izasao a to je 17.01. 00UTC.

Trenutno je GFS usamljen a ovo je tek prvi ovakav izlaz,, mada su mu i ensambli losiji, ali to nista ne znaci, sve moze da se vrati na staro u sledecem izlazu.