Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2016  (Pročitano 156388 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Januar 2016
« Odgovor #760 poslato: 15. Januar 2016. u 00:50 »
... mi jos uvek ne znamo ni da li ce Beograd dobiti sneg za dva dana, a kamoli otopljenje za 7-10 dana.

Sa ovim se u potpunosti slazem, vidim da su skoro svi (dakle ne bas svi) na forumu u potpunosti "ukunili" bilo kakvu sansu da u Beogradu pada sneg u nedelju. Njihovi argumenti su kolicina padavina koju daju numericki modeli (a kolicina je uglavnom 0mm) i raspored pritiska u prizemlju. OK, to jesu donekle validni argumenti ali postoji i "druga strana medalje": gledajuci neke parametre na 700 i 500hPa i samo delimicno na 850hPa (a potpuno zanemarujuci podatke za nivo 2m i 1000hPa) postoje argumenti da ce padavina u BGu biti u nedelju tj. da ce biti nesto snega (pod ovim "nesto" ne mislim 25-30cm ali ne mislim ni na nemerljivu kolicinu padavina (0.0mm) ili zanemarljivu tipa 0.1-0.3mm/24h). Dakle nista jos nije sasvim sigurno kao sto je daleko od bilo kakve sigurnosti bilo kada je neki 06z GFS naprasno uveo obilne padavine za BG ali i delove Vojvodine i kada je forum "eksplodirao" od komentara u kojima su svi sabirali cm "sigurnog" snega. RHMZ-ov WRF veoma retko gledam i prakticno to vidim kada neko postavi na forum -po njemu, veceras videh da nema nikakve sanse za makar sasvim slab sneg u BGu ali to ne znaci da je taj WRF "nepogresiv kada prognoza udje u 72h" i da je sada sve sasvim jasno...
Dakle pripadam malom procentu onih koji misle da je ipak moguc (merljiv) sneg u BGu u nedelju (to ne znaci da ce tako i biti -vrlo slicnu prognozu sam napisao pre 3-4 dana i retko menjam misljenje na osnovu 2-3 izlaza modela koji ne daju padavine, ne zelim da takve izlaze nazivam "losim", iako je to uobicajeno na forumu, samo zato sto ne daju sneg za grad u kojem zivim; model ima "losu" prognozu ako se ispostavi da se prognoza vecinom ili u potpunosti nije ostvarila).

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #761 poslato: 15. Januar 2016. u 05:45 »
Неће ники да слуша српског сељака,а лепо сам дао кратку прогнозу која се остварује...а не! избацују се карте са свих страна само да призову што већи снег и зиму ал не мере како ви сањате него како мора да бидне  ::)

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #762 poslato: 15. Januar 2016. u 06:14 »
GFS odlozio otopljenje! Ovo je neverovatno kolike on oscilacije ima od izlaza do izlaza, ali nista jos ne verujem dok to ne potvrdi EC. :comeon:
Kada govorimo o snegu za vikend, GFS je produbio ciklon, tako da je izotaha 1010mb malo severnije! Ipak, raspored padavina se bitnije ne menja, te je opet granica jacih i slabijih padavina na Savi i Dunavu. Nadam se da ce u sledecem izlazu granica biti bar malo severnije! :laie:

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #763 poslato: 15. Januar 2016. u 06:17 »
@srdjan, nemoj da stavljaš žive slike koje se menjaju svakih 6 sati, poseti temu postavljanje slika na forum...

Drugo, nema potrebe za komentarisanjem svakog pojedinačnog izlaza...

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #764 poslato: 15. Januar 2016. u 06:20 »
Hvala Dejo na savetu.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #765 poslato: 15. Januar 2016. u 08:25 »
Mislim da ne treba više gledati modele za naredni vikend, treba se okrenuti radaru i to je to. Što se tiče narednih dana po svemu sudeći minusi su tu, a biće i uslova za padavine. Potencijala ima od ciklona u sredu-četvrtak.

Van mreže mikan74

• *
« Odgovor #766 poslato: 15. Januar 2016. u 08:59 »
Neki su spominjali neko otopljenje u III dekadi ali po danasnjem ECu toga nema na vidiku. Čak šta više EC crta u 192h+ satu i dalje ledaru po visini !  :comeon:
Evo gledam pa i ovi afrikaneri ima da osete čari Artika sa severa i Sibira sa istoka. Živeli !
« Poslednja izmena: 15. Januar 2016. u 09:40 mikan74 »

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #767 poslato: 15. Januar 2016. u 09:33 »
Nema nista od snega ko mene. Po wrf i yr.no padavine su jos malo juznije tako da cekamo mrazeve bez snega. Sumadija i jugoistok imace lep snezni vikend.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #768 poslato: 15. Januar 2016. u 09:52 »
Sa ovim se u potpunosti slazem, vidim da su skoro svi (dakle ne bas svi) na forumu u potpunosti "ukunili" bilo kakvu sansu da u Beogradu pada sneg u nedelju. Njihovi argumenti su kolicina padavina koju daju numericki modeli (a kolicina je uglavnom 0mm) i raspored pritiska u prizemlju. OK, to jesu donekle validni argumenti ali postoji i "druga strana medalje": gledajuci neke parametre na 700 i 500hPa i samo delimicno na 850hPa (a potpuno zanemarujuci podatke za nivo 2m i 1000hPa) postoje argumenti da ce padavina u BGu biti u nedelju tj. da ce biti nesto snega (pod ovim "nesto" ne mislim 25-30cm ali ne mislim ni na nemerljivu kolicinu padavina (0.0mm) ili zanemarljivu tipa 0.1-0.3mm/24h). Dakle nista jos nije sasvim sigurno kao sto je daleko od bilo kakve sigurnosti bilo kada je neki 06z GFS naprasno uveo obilne padavine za BG ali i delove Vojvodine i kada je forum "eksplodirao" od komentara u kojima su svi sabirali cm "sigurnog" snega. RHMZ-ov WRF veoma retko gledam i prakticno to vidim kada neko postavi na forum -po njemu, veceras videh da nema nikakve sanse za makar sasvim slab sneg u BGu ali to ne znaci da je taj WRF "nepogresiv kada prognoza udje u 72h" i da je sada sve sasvim jasno...
Dakle pripadam malom procentu onih koji misle da je ipak moguc (merljiv) sneg u BGu u nedelju (to ne znaci da ce tako i biti -vrlo slicnu prognozu sam napisao pre 3-4 dana i retko menjam misljenje na osnovu 2-3 izlaza modela koji ne daju padavine, ne zelim da takve izlaze nazivam "losim", iako je to uobicajeno na forumu, samo zato sto ne daju sneg za grad u kojem zivim; model ima "losu" prognozu ako se ispostavi da se prognoza vecinom ili u potpunosti nije ostvarila).

Nisi jedini i ja sam gotovo siguran da će u nedelju biti snežnih padavina u Beogradu. Možda padavine dobace čak i do Novog Sada.
Takođe se može uočiti da se zakuvava novi ciklon posle 20. januara. Crtali su ga povremeno EC, povremeno GFS, a sada se čak i usaglasili, tako da je verovatnoća za tako nešto dosta porasla. Što se tiče otopljenja daleko od toga da je to sigurno.

E sada par stvari sa kojim se ne slažem:
- Magična granica Save i Dunava za padavine apsolutno ne postoji. To je običan mit.  :)
- Nije samo GFS promenljiv, promenljivi su svi modeli niske rezolucije za period više od 3, 4 dana. To je tako uvek bilo i biće dok numerički modeli bitno ne napreduju. 
- Južni krajevi prolaze bolje sa snegom od severa. Bogami znam ja par zima u prethodnih 10god, gde je Fruška Gora imala konstanto više snega od Kopaonika, a bogami i situaciju kada je Vojvodina bila zatrpana, a predeli južnije od Beograda dosta siromašni snegom. Evo odmah sam iskopao jedan primer. Možda nije baš dobar pošto je par dana nakon toga i jug dobio dobar sneg, ali recimo onda. Nije bilo baš ni davno.
ZR pola metra merio.  :O http://prntscr.com/9qbxag

Ili prošle zime kada je sa snegom najbolje prošao Sombor. http://prntscr.com/9qbz06
« Poslednja izmena: 15. Januar 2016. u 10:10 Joe »

Van mreže sumadinac

« Odgovor #769 poslato: 15. Januar 2016. u 10:43 »

Preko 20 mm cistog snega za Ub i okolinu po Crnogorskom WRF

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #770 poslato: 15. Januar 2016. u 11:07 »
Jel ovo GFS 06z Vraća sneg za Beograd i Vojvodinu?

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #771 poslato: 15. Januar 2016. u 11:12 »
06Z i 18Z ne uzimaju visinska merenja za asimilaciju pa nisu bas pouzdani,hajde da tako posmatramo stvari.Vise verujem 00Z i 12Z.
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #772 poslato: 15. Januar 2016. u 11:24 »
Sta nam rade modeli ovo vise nije humano,gore od svakog triler filma.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #773 poslato: 15. Januar 2016. u 11:30 »
Verovatno ce i biti nesto snega u Banatu, Sremu pa i ovde kod mene u juznoj Backoj, i u  Beogradu svakako, ne pisem to zbog ovog GFS-ovog izlaza nego zbog toga sto u vecini slucajeva kada su slicne situacije tako bude, i onda nasi clanovi juznije pisu o lepom snegopadu, i kace slike sa prilicno mnogo snega a mi odavde se radujemo kad vidimo da pahulje pocnu da prolecu i kad padavine dovoljno ojacaju da se nakupi neki cm snega  :D

Vrlo verovatno da ce i sad biti tako, a sudeci po ovom GFS-ovom izlazu severozapad Vojvodine bi ostao suv, ali ako bi se nesto slicno ostvarilo bilo bi potrebno jako malo da svuda u Vojvodini bude bar statisticki cm snega  ::)  verovatno ce samo radar moci da nam "kaze" preciznije onda kad padavine pocnu  :D
Modele GFS - Carte prévisions

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #774 poslato: 15. Januar 2016. u 12:25 »
Miloš nije rekao da skroz ignorišemo GFS06Z nego samo da je manje ozbiljan izlaz od 00Z i 12Z.  :)

Današnji ciklon može malo ispomerati celu situaciju. Nebi to bilo ništa novo. Često ako modeli malo pogreše trenutnu vremensku situaciju (recimo nešto u vezi trenutnog ciklona), automatski se menjaju ulazni podaci za novi izlaz. Što se tiče GFS-a, videćemo kada izađe 12Z da li je ovo novi trend ili samo još jedan loš izlaz. Uostalom zato se i rade različite preturbacije, pa je često dobro osim glavnog gledati i ensemble.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #775 poslato: 15. Januar 2016. u 12:35 »
Naravno da ne treba ignorisati nijedan izlaz. Ali svakako će mnogo više značiti izlazi od 12UTC koji će uzeti u obzir današnja visinska mjerenja.

Tako je Joe, današnji ciklon i njegovo ponašanje jesu razlog ovakve neodlučnosti modela. Pomjeranje aktuelnog ciklona za 10km može da rezultuje pomjeranjem ciklona u nedjelju za 100km. Nisu modeli svemoćni, oni samo računaju buduće stanje na osnovu trenutnog uz pomoć mnogo komplikovanih jednačina. A u situaciji sa ovako izraženom dinamikom atmosfere i talasnim kretanjima nije im lako, i treba ih kriviti kako god da ispadne na kraju.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #776 poslato: 15. Januar 2016. u 12:53 »
Sada pogledah GFS06Z ensemble sa koordinatama Novog Sada i mogu vam reći da se vidi trend uvođenja padavina.  :laie:
Ako je glavni esnemble pre dva dana kada je crtao padavine bio najbogatiji, sada ima dosta ensemlba koji su bogatiji padavinama od njega. Brežuljak proseka porastao!
Prosek količine padavina praktično ekvivalentan vrednostima glavnog.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #777 poslato: 15. Januar 2016. u 13:22 »
Ova ugruba karta GFS-a zaista daje ukupno brdo snega :

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže bodzi

• *
« Odgovor #778 poslato: 15. Januar 2016. u 13:29 »
Ova ugruba karta GFS-a zaista daje ukupno brdo snega :

Koliko je realno ovekivati da se ovo ostvari ?

Послато са GT-I9060 уз помоћ Тапатока

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #779 poslato: 15. Januar 2016. u 13:33 »
Па и није толико реално, али да сачекамо вечерашње излазе, још увек модели јако неодлучни...