Sa ovim se u potpunosti slazem, vidim da su skoro svi (dakle ne bas svi) na forumu u potpunosti "ukunili" bilo kakvu sansu da u Beogradu pada sneg u nedelju. Njihovi argumenti su kolicina padavina koju daju numericki modeli (a kolicina je uglavnom 0mm) i raspored pritiska u prizemlju. OK, to jesu donekle validni argumenti ali postoji i "druga strana medalje": gledajuci neke parametre na 700 i 500hPa i samo delimicno na 850hPa (a potpuno zanemarujuci podatke za nivo 2m i 1000hPa) postoje argumenti da ce padavina u BGu biti u nedelju tj. da ce biti nesto snega (pod ovim "nesto" ne mislim 25-30cm ali ne mislim ni na nemerljivu kolicinu padavina (0.0mm) ili zanemarljivu tipa 0.1-0.3mm/24h). Dakle nista jos nije sasvim sigurno kao sto je daleko od bilo kakve sigurnosti bilo kada je neki 06z GFS naprasno uveo obilne padavine za BG ali i delove Vojvodine i kada je forum "eksplodirao" od komentara u kojima su svi sabirali cm "sigurnog" snega. RHMZ-ov WRF veoma retko gledam i prakticno to vidim kada neko postavi na forum -po njemu, veceras videh da nema nikakve sanse za makar sasvim slab sneg u BGu ali to ne znaci da je taj WRF "nepogresiv kada prognoza udje u 72h" i da je sada sve sasvim jasno...
Dakle pripadam malom procentu onih koji misle da je ipak moguc (merljiv) sneg u BGu u nedelju (to ne znaci da ce tako i biti -vrlo slicnu prognozu sam napisao pre 3-4 dana i retko menjam misljenje na osnovu 2-3 izlaza modela koji ne daju padavine, ne zelim da takve izlaze nazivam "losim", iako je to uobicajeno na forumu, samo zato sto ne daju sneg za grad u kojem zivim; model ima "losu" prognozu ako se ispostavi da se prognoza vecinom ili u potpunosti nije ostvarila).
Nisi jedini i ja sam gotovo siguran da će u nedelju biti snežnih padavina u Beogradu. Možda padavine dobace čak i do Novog Sada.
Takođe se može uočiti da se zakuvava novi ciklon posle 20. januara. Crtali su ga povremeno EC, povremeno GFS, a sada se čak i usaglasili, tako da je verovatnoća za tako nešto dosta porasla. Što se tiče otopljenja daleko od toga da je to sigurno.
E sada par stvari sa kojim se ne slažem:
- Magična granica Save i Dunava za padavine apsolutno ne postoji. To je običan mit.
- Nije samo GFS promenljiv, promenljivi su svi modeli niske rezolucije za period više od 3, 4 dana. To je tako uvek bilo i biće dok numerički modeli bitno ne napreduju.
- Južni krajevi prolaze bolje sa snegom od severa. Bogami znam ja par zima u prethodnih 10god, gde je Fruška Gora imala konstanto više snega od Kopaonika, a bogami i situaciju kada je Vojvodina bila zatrpana, a predeli južnije od Beograda dosta siromašni snegom. Evo odmah sam iskopao jedan primer. Možda nije baš dobar pošto je par dana nakon toga i jug dobio dobar sneg, ali recimo onda. Nije bilo baš ni davno.
ZR pola metra merio.
http://prntscr.com/9qbxagIli prošle zime kada je sa snegom najbolje prošao Sombor.
http://prntscr.com/9qbz06