Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2016  (Pročitano 156576 puta)

Van mreže ssoney

• **
  • Starost: 45
Odg: Januar 2016
« Odgovor #780 poslato: 15. Januar 2016. u 14:10 »
Prema WRF-u sto se tice Vrsca, ne crta se nikakav sneg preko vikenda i narednih par dana, ovo kise sto padne danas i nesto malo sutra, uglavnom to je to prema ovom modelu za sada, a sta ce zaista biti videcemo...

Na mreži ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #781 poslato: 15. Januar 2016. u 15:18 »
Ovo su granicne situacije za BG, a ja bi rekao za tok Save i Dunava.
Mala pomeranja daju totalno drugaciju kolicinu padavina tj. snega.
Oni juznije ne bi trebalo da brinu pitanje je samo koliki ce biti snezni pokrivac, 20-30-35. Ovoga puta necu napisati 40cm a kod prethodnog sneznog ciklona sam i to stavio u opciju i bio potpuno u pravu.
Mi severnije takodje nemamo sta da brinemo, 5-10cm i to bi bilo veliko iznenadjenje za mene jer mislim da je 5cm maksimum.
Jednostavno retki su cikloni sa ovom postavkom koji nama donose vece padavine, retki.
Ne odstupam ni malo od ove prognoze koju sam u sredu napisao. Jedino bih korigovao to da u mom delu zemlje(severozapad) nece biti ni 5cm snega, mislim da ga nece bito uopste.

Nikako se ne bih slozio sa kolegom Joe, sto se tice granice Sava-Dunav.
Ona itekako postoji, naravno oblaci ne poznaju granice niti su programirani da daju padavine po drzavama ili regijama ali taj termin Sava-Dunav je izuzetno pogodan za "granicu" padavina u pojedinim slucajevima narocito kada ciklon ima juzniju putanju.
I mnogo puta se desava da juznije od te granice pada obilniji sneg a severnije to bude dosta slabije(ili ne bude) ali i situacija kada je temperatura u sigurnom minusu svernije od te granice a juznije probija plus pa cesto pada kisa.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #782 poslato: 15. Januar 2016. u 15:34 »
Granica Sava-Dunav je bila izrazena u ciklonu 03.01og Nisam do tad obracao paznju na taj detalj,a vrlo je moguce da opet bude slicna situacija.. Od tog ciklona su padavine bile i severnije ali znatno slabije nego sa druge strane reke.. Bg je imao 13cm,moje mesto 25,Sopot koji je jos malo juznije 30cm sto je i bilo na sajtu Rhmz-a..
Grocka je na samoj obali Dunava,ja sam 2km od centra i cak se i tu pravila razlika od tog ciklona  ::)
Ne kazu za dzabe stari mestani ovog kraja da Dunav "vuce" nekad sa one a u ovom slucaju sa ove strane..

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #783 poslato: 15. Januar 2016. u 15:39 »
Ne odstupam ni malo od ove prognoze koju sam u sredu napisao. Jedino bih korigovao to da u mom delu zemlje(severozapad) nece biti ni 5cm snega, mislim da ga nece bito uopste.

Nikako se ne bih slozio sa kolegom Joe, sto se tice granice Sava-Dunav.
Ona itekako postoji, naravno oblaci ne poznaju granice niti su programirani da daju padavine po drzavama ili regijama ali taj termin Sava-Dunav je izuzetno pogodan za "granicu" padavina u pojedinim slucajevima narocito kada ciklon ima juzniju putanju.
I mnogo puta se desava da juznije od te granice pada obilniji sneg a severnije to bude dosta slabije(ili ne bude) ali i situacija kada je temperatura u sigurnom minusu svernije od te granice a juznije probija plus pa cesto pada kisa.

^^

Ja bih rekao da je granica padavina često baš okolina Novog Sada što je dosta severnije od Save recimo. Kažem granica padavina, a ne granica obilnih padavina. Termin obilne padavine može da tumači ko kako hoće, za nekog je jedno, za drugog je drugo. Obilnije padavine dobiju delovi Beograda južno od Save i Dunava često i  zato što su na većoj nadmorskoj visini. I u Novom Sadu mogu da kažem da je često granica padavina Dunav zato što Sremska Kamen ica i Fruška Gora dobiju dosta više snega. Al ajde neću da pametujem pošto sam dosta subjektivan po tom pitanju. Primetio sam da dosta članova vidi svoje mesto na samoj granici padavina, pa možemo pretpostaviti da sam i ja dosta subjektivan.  :)

I 3. januara granica padavina je bila nekih 40km severno od Novog Sada. Lično išao do Bačkog Petrovca pa do Beograda 4. januara. Snega je bilo i u Bačkom Petrovcu ali vidno manje nego u NS. Nisam išao dalje na sever, ali mislim da sam nastavio da bi nestalo snega.

Uostalom i sam si zaključio da oblaci ne znaju za reke. Za planine već znaju sigurno.

Van mreže bodzi

• *
Januar 2016
« Odgovor #784 poslato: 15. Januar 2016. u 15:40 »
Kad izlazi GFS12Z ?

Послато са GT-I9060 уз помоћ Тапатока

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #785 poslato: 15. Januar 2016. u 15:40 »
 ^^

Za nekih sat vremena.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #786 poslato: 15. Januar 2016. u 15:49 »
Inače Ciklon šteta što sremski delovi Novog Sada nemaju meteorološku stanicu. Ta granica obilnih padavina bi ti delovala dosta bliže. I ovde vlada mišljenje kako je Dunav granica jer često Kamenica dobije i po 10cm više snega.  Čim pređeš Dunav na Bačku stranu odjednom ništa posebno.  ;-) Bilo bi dobro porediti meteorološke stanice na istoj nadmorskoj visini. Ja recimo kada hoću da se uporedim sa padavinama oko Beograda gledam Surčin, a ne Beograd jer je stanica na 200m nadmorske visine, a u Novom Sadu na 80m.

Van mreže risbo gr

« Odgovor #787 poslato: 15. Januar 2016. u 15:54 »
 ^^ @Joe Nisam mislio na granicu padavina,vec na granicu obilnijih.. Mada u ovoj situaciji se jos nista ne zna..Opet cu da napisem post od pre 2dana tj ocekivanja,Srem, Juzni i srednji Banat ce dobiti sneg,kolicine su vec  diskutabilne :)
Najbolje je kad se ne nadas nicemu ,pa dodje do iznenadjenja :)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #788 poslato: 15. Januar 2016. u 15:57 »
 ^^

Govorim generalno, ne o ovoj konkretno situaciji. Mada i sada će možda granica padavina biti oko Novog Sada. I opet napominjem ne znam šta znači obilnije padavine. 20cm snega često smatramo obilnim snegom , ali to može biti recimo samo 12mm padavina. Da li vam je 12mm kiše obilna kiša?

Van mreže risbo gr

« Odgovor #789 poslato: 15. Januar 2016. u 16:03 »
Bolje je onda klasifikovati sa jace-slabije..Obilnije bih recimo svrstao u ovom slucaju jug,istok i jugoistok..:)
12mm naravno da nije obilno,ali nasi voditelji cesto koriste taj termin i za 10,15cm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #790 poslato: 15. Januar 2016. u 16:13 »
 ^^

Kada sam bio  klinac, često sam bio tužan kada pada kiša zimi i zamišljao sam koliko bi snega palo da je bilo hladnije. I sada sebe ponekad uhvatim da razmišljam na taj način.   :blush:
Ciklon, inače dugujem ti cugu od prošle zime, nisam zaboravio.  :ziveli:

No da se vratimo na temu. Deluje mi da će izlazi do kraja dana biti ključni za raspored padavina.  Što se ispomeralo sa ovim prvim ciklonom, ispomeralo se. Momenat istine je blizu.  :grin:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #791 poslato: 15. Januar 2016. u 16:19 »
Što se tiče mojih krajeva dole mislim da se definitivno može očekivati 30-ak cm snega, uz malo sreće i više. Crta se i jugoistočna struja oblačnosti, koja je jako povoljna za snežne padavine dole.

Što se Beograda tiče, mislim da bar simbolični pokrivač svakako možemo dobiti.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #792 poslato: 15. Januar 2016. u 16:23 »
Bilo bi dobro porediti meteorološke stanice na istoj nadmorskoj visini. Ja recimo kada hoću da se uporedim sa padavinama oko Beograda gledam Surčin, a ne Beograd jer je stanica na 200m nadmorske visine, a u Novom Sadu na 80m.

Joe, moram da te ispravim, glavna meteorološka stanica BG-Vračar se nalazi na 132m nadmorske visine (sa koje se i uzimaju "najzvaničniji" podaci za BG), dok je visina stanice u Surčinu 99m. Dakle, svega nekih 30ak metara razlike. U slučaju Surčina i Vračara pre postoji razlika u (godišnjoj) količini padavina zbog postojanja izraženog gradskog ostrva toplote na Vračaru i udaljenosti između te dve lokacije 15ak km, negoli zbog te minorne razlike u nadmorskoj visini. Naravno postoji i stanica na Košutnjaku ispred RHMZ-a, a ona se nalazi baš na visini oko 200m nadmorske visine.

Izvinjavam se za off.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #793 poslato: 15. Januar 2016. u 16:30 »
 ^^

Pardon nisam mislio na količinu padavina već na visinu snežnog pokrivača. Da gledao sam Košutnjak, moja greška. Svejedno, Rimski Šančevi gde se meri sneg za NS su na 84m, stanica na Vračaru je na 132m, što ume da bude dosta za sneg u graničnim situacijama.

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #794 poslato: 15. Januar 2016. u 16:38 »
Krenuo GFS 12z. Gde je nestao pop sa kandilom?
Za sad pozicija jako slična prethodnom izlazu. Čini mi se da su izobare 1010 i 1015 vrlo malo južnije pozicionirane.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #795 poslato: 15. Januar 2016. u 16:44 »
 ^^

Malo je plići ciklon kanda.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #796 poslato: 15. Januar 2016. u 16:46 »
Pozzzz!!!! Izlazi GFS,i naravno da je prelep za juzni banat vidi padavine. Cak i malo severnije se podigo novi ciklon koji nastaje odmah posle prvog. Tako to vidim ili gresim.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #797 poslato: 15. Januar 2016. u 16:48 »
За мој крај мање-више све је исти, али је мало плићи циклон, па падавине не добацују толико далеко ка северу, као у претходном излазу, али ће их бити, ето неког мог коментара на прву лопту.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #798 poslato: 15. Januar 2016. u 16:49 »
Rekao bih da je 12Z veoma sličan prethodnom 6Z. Beograd sigurno u zoni padavina. Novi Sad na granici. Mislim da je bukvalno za nijansu smanjio padavine.

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #799 poslato: 15. Januar 2016. u 16:52 »
Mislim da je GFS rekao šta je imao za ovaj ciklon. Videćemo šta će reći i EC večeras. Ovaj izlaz dosta sličan kao prethodni stim što je za Beograd i Vojvodinu za neki milimetar smanjio količinu padavina. Moja procena da se u Beogradu u ponedeljak ujutru može očekivati 5-10cm snežnog pokrivača. Novi sad oko 5 cm a severnije sve manje.