Ovo su granicne situacije za BG, a ja bi rekao za tok Save i Dunava.
Mala pomeranja daju totalno drugaciju kolicinu padavina tj. snega.
Oni juznije ne bi trebalo da brinu pitanje je samo koliki ce biti snezni pokrivac, 20-30-35. Ovoga puta necu napisati 40cm a kod prethodnog sneznog ciklona sam i to stavio u opciju i bio potpuno u pravu.
Mi severnije takodje nemamo sta da brinemo, 5-10cm i to bi bilo veliko iznenadjenje za mene jer mislim da je 5cm maksimum.
Jednostavno retki su cikloni sa ovom postavkom koji nama donose vece padavine, retki.
Ne odstupam ni malo od ove prognoze koju sam u sredu napisao. Jedino bih korigovao to da u mom delu zemlje(severozapad) nece biti ni 5cm snega, mislim da ga nece bito uopste.
Nikako se ne bih slozio sa kolegom Joe, sto se tice granice Sava-Dunav.
Ona itekako postoji, naravno oblaci ne poznaju granice niti su programirani da daju padavine po drzavama ili regijama ali taj termin Sava-Dunav je izuzetno pogodan za "granicu" padavina u pojedinim slucajevima narocito kada ciklon ima juzniju putanju.
I mnogo puta se desava da juznije od te granice pada obilniji sneg a severnije to bude dosta slabije(ili ne bude) ali i situacija kada je temperatura u sigurnom minusu svernije od te granice a juznije probija plus pa cesto pada kisa.