ček, ček, kažeš "dug vremenski period ledenih dana"?
nemoj pogrešno da me skapiraš, uostalom, možda i ja grešim u čitanju karata, ali taj ledeni period neće trajati duže od tri dana, bar što se tiče beograda? već 21. januara odosmo u lep plus. ako se ne varam, ispravite me. voleo bih da grešim.
Mislim da ste delimicno u pravu. Napravio sam gresku kada sam to rekao, jer sam se pogresno izrazio. Razmisljao sam hipoteticki: Da veceras, sutra i u ponedeljak padne u Beogradu i Vojvodini, kao na istoku, jugu i u centralnim predelima 20-30-40cm snega i da temperatura ode u blagi plus u najtoplijem delu dana tek u sredu i cetvrtak, pa zatim da usledi novi period ledenih dana-snezni pokrivac se ne bi znacajnioje otopio, izuzev sto bi se malo slegao. Time sam hteo da kazem da je, posto poslednjih zima imamo malo hladnijih perioda, steta sto ovako dug period hladnijih dana prolazi bez snega ili sa malom kolicinom-jer znacajnije otopljenje necemo imati skoro, pa samim tim bi se obilan sneg(da je pao) zadrzao jos najmanje deset dana pre intezivnog topljenja(jer u tom periodu temperatura bi bila gotovo u svim danima u celodnevnom minusu-po vecini modela), a mozda i duze, jer duza prognoza nije pouzdana, iako GFS vidi otopljenje posle 25-og januara.
Ona druga strana, zbog cega sam rekao da ste delimicno u pravu, jeste to sto bi prema GFS-u 12Z ledeni dani potrajali do sledeceg ponedeljka, izuzev srede i cetvrtka kada se ocekuje T-max oko 0. Jutrosnji EC, pak, daje nasto vise temperature u sredu i cetvrtak(T-max oko 3 stepena), ali to je daleko od 'lepog plusa'. Takodje prema nekim drugim prognozama postoji mogucnost da se niz ledenih dana produzi i da i sreda i cetvrtak imaju T-max manju od 0. Iako me demantuju i crnogorski WRF i jos neki modeli, za ledene dane u sredu i cetvrtak postoji mala, ali realna verovatnoca. Videcemo.