Ovo je period kada, što se tiče padavina u narednih 30 sati, ne vredi gledati numeričke modele već je poželjno pratiti satelitske i dostupne radarske slike.
Još pre 10-ak dana se "videlo" da ima šansi za neki ciklon koji bi mogao da donese sneg (mislim da je GFS to prvi "najavio"), kako se 3. januar približavao modeli su menjali priču maltene na svakih 6-12h što je izazivalo radost ili tugu na forumu
-u zavisnosti od toga da li se "zimski scenario" činio realnim ili ne.
Što se tiče BGa, GFS je relativno škrt sa padavinama u narednih 24h (3, max 4mm) ali to nije nešto što je sigurno jer samo malo južnije daje dosta više a ćim se "pređe" u Vojvodinu maltene "presušuje", GDPS/GEM je dosta izdašan i daje oko 15mm padavina (samo pola od toga bi omogućilo značajan snežni pokrivač jer će sneg biti izuzetno suv) a ECMWF daje slično kao GFS (ili malo manje) ako se gleda samo raw-model output za padavine (ako sam ja na brzinu dobro izvukao taj podatak iz poslednjeg dostupnog run-a, dobih 3mm) ali na osnovu ostalih parametara mislim da će svaki post-processing na tom modelu dati fin sneg u BGu.
Ja iz ECMWFa, post-processing na ulaznim podacima EC, "izvukoh" čak 14mm padavina za BG -dakle veoma slično kao GEM, ajd' da ne ureknem
-biću zadovoljan i sa pola količine izrazito suvog snega :zima1 a za neke predele u centralnoj Srbiji dobih takve brojke da neću da ih pišem -da ne "izmalerišem"
obilan sneg u tim krajevima.
Dakle dosta je realno očekivati lep sneg u BGu (uz ledenu košavu i "debeo" minus, kao što je već spomenuto) a svakako će količina padavina na mernom mestu na Vračaru biti netačna jer se to dešava dugi niz godina kada pada sneg nošem košavom (ono drvo na 5 metara od mernog mesta je sve veće
) pa smo imali situacije da npr. zvanično bude izmereno 1.0mm uz 8-10cm novog snega.
Za ponedeljak uveče i noć ka utorku mogu da kažem da će biti veselo i verovatno klizavo
u BGu i okolini -količina padavina nije zanemarljiva a moguć je i dobar sneg (BG će što se tiče temp. na visin biti "na granici") i ledena kiša i "nešto između".