...ovo je pipkanje u mraku
Nema ničeg lošeg što se tiče "pipkanja u mraku"
ako su prisutne adekvatne osobe
Slažem se sa članovima koji su napisali da moramo da još malo sačekamo (bar dva dana) što se tiče procene situacije za period koji je sada udaljen 6-7 dana (nedelja i ponedeljak, naročito što se tiče padavina).
Jedan solidan izlaz ECa što se tiče snega za 70-75% Srbije ne znači da će sigurno tako i biti, iako EC u tome nije usamljen (Miloš je spomenuo GEM tj. aktuelni GDPS koji sam i ja par puta spominjao iako ga je jedan član definitivno otpisao i rekao da se "vreme ne gleda po GEMu") jer ima i modela koji ne vide "lep snežni scenario" za veći deo Srbije (nije samo GFS takav).
Nekada davno sam napisao stav nekih mojih poznanika iz USA i mene što se tiče poređenja (na globalnom nivou) ECa i GFSa, dakle za 5-6 dana unapred EC generalno jeste pouzdaniji ali to je statistika na velikom uzorku i svakako ne znači da će u ovom konkretnom slučaju EC sigurno biti tačan (može da se desi da situacija bude i povoljnija od trenutne pa da sneg "dobaci" i do severnih delova Vojvodine, kao što je moguće da sve prođe slično onome kako GFS daje u poslednjim run-ovima).
Lično očekujem sneg u većini krajeva Srbije u nedelju i ponedeljak (ne isključujući da je sneg moguć samo tokom ova dva dana), tako nešto sam odavno najavio za period do 20.1. ali ne pre 17.1 (u danima kada modeli nisu baš nagoveštavali da će zima ponovo doći u naše krajeve) i možda ću "pogoditi" ali to što ja očekujem nikako ne znači da će sigurno tako i biti.