Ja sam stava, i cvrsto stojim iza toga, da veceg razloga za brigu nema. Svakako da bi trebalo u narednom periodu obratiti vise paznje na vodostaj reka, a samim tim i uzrocnike povecanja vodostaja(kao sto si i rekao - padavine, zasicenost zemljista vodom, topljenje snega na planinama(to se pre svega odnosi na medjunarodne reke Savu i Dunav)), ali mi je zaista neshvatljivo zasto sire bespotrebno tenziju i paniku medju gradjanima. Mediji pisu svasta i toga ce uvek biti, ali da li je moguce da je Predrag Maric, nacelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, izjavio da se ocekuju 'obilnije padavine nego 2014.', te da je rekao da se prema 'ruskoj prognozi'(za koju ne znamo ni ko je tvorac) ocekuje 80-100l/m2 kise u naredna tri dana? Time je najblaze receno uvredio sve nase meteorologe, potcenio znacaj RHMZ-a Srbije, kao i dao prednost takozvanoj, kako se u medijima provlaci, 'ruskoj prognozi' u odnosu na nase prognoze koje predvidjaju daleko manje padavina. Na to da se jedan malo jaci ciklon poredi sa onim iz sredine maja 2014. zaista ne znam sta da dodam. Ja ovo smatram ogromnim propustom i, iskreno, osecam se veoma ljuto i razocarano povodom izjave zato sto je, kao sto sam i rekao, gospodin Maric dao prednost nekoj nepoznatoj prognozi.
Izvinite zbog toga sto sam skrenuo sa teme, ja stvari dozivljavam suvise emotivno, ne bih da ovu temu pretvorim u politicku.
Vratio bih se sada temi:
U sredu se u Srbiji ocekuje umereno do potpuno oblacno vreme, na severu uglavnom suvo, a u ostalim predelima mestimicno sa slabom kisom. Uvece u juznim i istocnim, a do cetvrtka ujutro i u ostalim predelima jace naoblacenje povremeno sa kisom.
U cetvrtak i petak oblacno povremeno sa kisom uglavnom slabog i umerenog intenziteta.
Za ova dva dana ce se akumulirati od 10-35mm, lokalno i do 50mm kise. I ovoga puta se ocekuje najvise padavina u zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima, dok ce na severu Vojvodine pasti najmanje kise.
U subotu kratkotrajan prestanak padavina.
*Samo bih jos dodao da se na visim planinama za vreme padavina ocekuje obilniji sneg.