Pretezno oblacno, sparno i toplo jutro u Beogradu. Sunce se nekako probija kroz tanji sloj oblacnosti, dok se ka jugu i zapadu crni. Duva slab do umeren jugoistocni vetar. Trenutna tempertura prema AMS-u Kosutnjak i AMS-u Vracar je identicna i iznosi 20.5°C.
Temperatura je u laganom porastu, tako da sada vec sa sigurnoscu mozemo reci da je ovo prva tropska noc na automatskoj meteoroloskoj stanici na Kosutnjaku (T-min je iznosila 20.0°C i izmerena je oko 5.30h). Zvanicne podatke za Beograd (GMS Vracar) cemo saznati relativno uskoro, decimale ce odlucivati, ali s obzirom da je u 6h izmereno 21°C (zaokruzeno na ceo stepen) vrlo je verovatno da cemo nakon zabelezenog prvog tropskog dana imati i prvu tropsku noc.
Kada govorimo o celoj Srbiji, prema merenjima u 6h Beograd je imao ubedljivo najvisu temperaturu, te je samim tim temperatura na drugim glavnim meteoroloskim stanicama bila za nekoliko stepeni ispod 20°C, tj. sigurno nije zabelezena tropska noc.
Prema merenjima u 7h najtopliji gradovi u Srbiji su ocekivano Beograd i Banatski Karlovac.
Videcemo malo nakon 8h da li je mozda u Vrscu zabelezena tropska noc (zato sto su u ovakvim situacijama Beograd i juzni Banat najtopliji), ali ne verujem.
Inace, i sledeca noc ce biti veoma topla sa minimalnom temperaturom u Beogradu koja ce iznositi oko 20°C, pa je vrlo moguce da imamo i dve uzastopne tropske noci u glavnom gradu.
Dodao bih jos i da su u ovakvim situacijama topliji visi delovi grada, pa je verovatno da je u mom kraju minimalna temperatura iznosila nekih 18-19°C, te da mi je ovoga puta merodavnije da poredim sa minimalnom temperaturom na aerodromu blizu Surcina.
I za kraj, kao sto sam i napisao u mojoj prognozi na stranici Srdjan Meteo koji mozete pratiti na facebook-u, danas u Beogradu ocekujem malo do umereno oblacno i veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom oko 31°C.
Izvinjavam se sto gusim temu, ali parametri su znatno slabiji od jutros, te pre svega zbog nedostatka vlage na visini - u Srbiji, izuzev na severu Vojvodine, sanse za razvoje su male, osim kao sto rekose kolege za izolovanu pojavu kratkotrajnog i lokalnog pljuska sa grmljavinom i to uglavnom na podrucju Vojvodine. Kada govorimo o predelima na severu Backe i Banata, tamo bi trebalo da bude organizovanijih razvoja i uz znatno vece sanse za pljuskove sa grmljavinom, a ocekujem i konkretnije padavine.