Da, tamo sam izašao pa tražio čistinu, ali su brda tamo.
^^Znam taj kraj odlicno,imao si gore prema tvom mestu visinu i cistinu,ali svakako su slike vrhunske
Nisi imao ni mnogo vremena da trazis savrseno mesto za lov na Hp superceliju
Pratili smo je sa dve strane,ti od autoputa a ja uz Dunav smederevskim putem :grin:Mada sam ja vise slucajno naleteo
Kisa i dalje pada umerenim intezitetom..
Evo i objasnjenja tvog o Hp superceliji- HP SUPERCELIJE:
Ova vrsta supercelije daje izuzetno obilne padavine.Javljaju se u visecelijskoj oblačnosti,ili kada kod klasicne supercelije poraste kolicine vlage u prometu.Jaki vetrovi prave linije u krugu oko nje nisu toliko izraženi,jer se vlaga proteže kroz vece dubine troposfere.Evaporativno hladjenje i negativna polovnost su smanjeni,jer tacka rosista depresije u donjem delu troposfere ima tendenciju da bude smanjena.
To su narocito opasne oluje,jer je mezociklon umotan u kišnu zavesu i može sakriti tornado.Ovakva oluja ima niži potencijal da daje krupan grad,ali ni on nije isključen.Najopasnije pojave kod hp supercelije se javljaju na prednjoj jugoistočnoj strani oluje,dok su uzlazne struje na prednjem krilu.
Na radaru se prepoznaje po obliku zrna graška,a zona pod maksimalnim odrazom je extremno velika.