122,2mm je konacna brojka....
Fascinantna brojka!
Vjerujem da ti je i pored brige žao što nisi bio tamo, jer tako nešto treba doživjeti. Ja sam toliku količinu kiše za jedan dan doživio samo u Baru, svega par puta (maks. 200mm za jedan dan).
U Beogradu sam trocifrenu dnevnu količinu padavina doživio samo u maju 2014 (108mm), ali to je bila sasvim drugačija situacija. Kad su konvektivne padavine u pitanju, beogradski rekord mi je iz iste godine, u julu 63mm za nekoliko sati.
Da zaokružimo priču današnjeg dana sa ukupnim grmljavinama u Srbiji. Ako gledamo cijelu zemlju, grmljavine su zahvatile manje područje, ali tamo gdje ih bilo, bilo je žestoko. Banat je bio potpuno neaktivan, vjerovatno zbog feniranja sa Karpata (GFS je i davao naznake za tako nešto). Beograd danas nije bio u rupi, ali je bio na samoj ivici dešavanja. Tako su danas zapadni i jugozapadni dijelovi grada imali kakvu-takvu akciju, dok istočnije nije bilo ništa:
Sad odužih priču, ali zanimljive su razlike u količini padavina na nivou Beograda prethodnih dana. Tako je na Vračaru u prethodnih 6 dana palo čak 47mm, dok je AMS Karaburma u istom periodu zabilježila samo 17mm. Tamo već tri dana nije bilo mjerljivih padavina. Kod mene je u tom istom periodu palo odokativno nekih 30mm (od toga skoro sve prvog dana). Škomi kaže da je sa Borčom slična situacija, dok je po Srđanovim javljanjima sa NBG tamo takođe relativno malo kiše palo. Izgleda da je na nivou Beograda centar najviše profitirao sa pljuskovima ovih dana.