Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2016 - II dekada  (Pročitano 92351 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2016 - II dekada
« Odgovor #240 poslato: 13. Jun 2016. u 17:15 »
Ovo ga skuplja sa svih strana...

Sve do malopre nije bilo skoro nicega, sem tih spomenutih nakovnja Cb-ova daleko na severu, te 2 ili 3 slaba pljuscica iz nekih bezveznih razvoja na Gocu.

Cini mi se da je i struja okrenula blago na severozapadnu, jer su se oblaci ka meni najvise rasirili bas iz tog pravca, maltene eto kumulusa vrlo tamnih baza samo par km severnije.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Inin19

• **
« Odgovor #241 poslato: 13. Jun 2016. u 17:31 »
Pre 45 minuta prosao umeren pljusak.
Tamni se ka zapadu uz pojacan vetar, temperatura 20C.

EDIT: Potmula grmljavina prema Koponiku.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #242 poslato: 13. Jun 2016. u 17:37 »
Kiša izmedju Smedereva i Grocke :) Lepa formacija naišla,ubacicu kasnije slike...
Edit:sada vec pljusak

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #243 poslato: 13. Jun 2016. u 17:43 »
Bas se smrklo ka zapadnoj polovini neba, odnosno posebno prema severozapadu, odakle se cuje cesta udaljena grmljavina.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #244 poslato: 13. Jun 2016. u 18:21 »
Trenutno umerena kisa.

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #245 poslato: 13. Jun 2016. u 18:36 »
dobar dan.. danas u dva tri navrata naleteli monsunski pljuskovi, u trecem naletu koji je bio najduzi nekih pola sata bilo je I grmljavine :morning:

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #246 poslato: 13. Jun 2016. u 18:45 »
Opsti razvoj oblaka od iznad moje glave pa dalje od juga skroz do severozapada. Sve mracnije i mracnije,  veliki kontrast u odnosu na dobar istocni deo neba koji je vedar i plav.

Cuje se jaka grmljavina u daljini.

Nazire se cini mi se u daljini ka zapadu skroz wall ili shelf cloud, mada je tesko biti skroz siguran zbog mnostva ovog razvoja ispred njega.

Ka jugu su zavese uglavnom slabe, dok se zapad Goca i dalje Stolovi uopste ne vide.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #247 poslato: 13. Jun 2016. u 18:53 »
Svaki put kad pogledam ka zapadu, jugozapadu, sjeverozapadu, stičem utisak da se nešto formira i da se kreće ka Beogradu. Ali, ti oblaci se praktično stvaraju i gase u mjestu, gotovo da se ni ne kreću ka ovamo. Po strujanju bi se reklo da je Beograd danas tačno ispod centru+a ciklona na 700mb, i da je to razlog što nas bukvalno sve obilazi još od jutros.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ice

• **
« Odgovor #248 poslato: 13. Jun 2016. u 18:59 »
Поглед ка југозападу

Van mreže Liki

« Odgovor #249 poslato: 13. Jun 2016. u 19:05 »
Ovde danas ukupno palo 5 mm kiše, bio je to jedan kratak pljusak od 5 min gde je palo 1mm i kasnije još jedan od 10-15 min kada je palo još 4mm. Malo severo-istočnije oblak je ojačao i doneo sigrno više kiše, a i grmelo je par puta. I danas ispostaviće se solidan dan  :) Od ovog ciklona za sada 32mm  :tu:

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #250 poslato: 13. Jun 2016. u 19:08 »
Прође лепо невреме, није деловало на први поглед да ће бити тако, али је нагло ојачао облак, могао си да видиш јаке кишне завесе које је крећу према теби,  обилна киша и јака грмљавина на крају, станица у Мрчајевцима је забаговала, нема теорије да је пао 1 mm, по мојој процени 15-20 mm у ових пола сата.

Тренутно и даље умерена киша, чује се и даље удаљена грмљавина.

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #251 poslato: 13. Jun 2016. u 19:20 »
Koji izraz vise upotrebiti...? Kako se utesiti...? Pa, je l' je moguce da pored svih onih ''tackica'' na radaru - ama bas nijedna nije mogla preko Beograda?! Dok je veci deo zemlje u dva-tri naleta dobijao kisu i pljuskove, a neretko i grmljavinu, u Beogradu ce ovaj dan ostati zabelezen..., oh, nece ostati upamcen ama bas ni po cemu! Pa bar da je bilo zanimljivih formacija! Roki, izvini sto ti ''kradem'' izraz, ali ta rec je kao stvorena za opis klime ovog grada - ''beogradski mini anticiklon''. Jednostavno se covek zapita - Dokle vise ovako?!

Evo i svih elektricnih praznjenja u poslednjih 48h:

Kao sto se moze opaziti na prilozenoj slici, izuzev dela jugoistoka i istoka zemlje, opet do izrazaja dolazi ''beogradska rupa'', a ja ne sumnjam da ce u narednim satima i ti delovi istocne i jugoistocne Srbije ozbiljno biti ''zakrpljeni'', posto se ovaj sistem iz centralnih krajeva krece bas u tom pravcu.

Poslednja nada za Beograd za danas je ovaj razvoj izmedju S. Mitrovice i Sapca, ali cisto sumnjam da dogurati do Beograda.

Edit: Milose, kada malo bolje razmislim, vrlo moguce da je to razlog za ovako dosadan danasnji dan u meteoroloskom smislu u Beogradu, ali i dalje ostaje pitanje sta je sa ostalim danima.

Van mreže sale pn

« Odgovor #252 poslato: 13. Jun 2016. u 19:22 »
Otvorio se oblak ovde kod mene u naselju i jugoistocno od grada gde je zapravo  glavina, mene je zahvatio rubni deo oblaka. U jednom trenutnku je bio nevrovatan intenzitet kise, nije bilo gmljavine. Pocelo naglo gomilanje tamnih kumulusa narocito ka jugozapadu pred pocetak pljuska, videlo se da se nesto sprema.

Iz ovoga centar grada nije dobio nista kao i severni deo gde je stanica.

Palo je 7mm za nekih desetak minuta kod mene. Prijatno iznenadjenje, nadam se da ce u toku noci biti jos, u proteklih 24h palo sa ovim pljuskom 11mm.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #253 poslato: 13. Jun 2016. u 19:26 »
Sale kap jedna kod mene nije pala. Namesta se celo popodne ali nikako da ga sklopi. Lepo se videlo kakao se taj oblak razvija nad gradom i otvara jugoistoicno od mene. Zanimljivo je i to da vetra nema uopste.

Van mreže Bart

« Odgovor #254 poslato: 13. Jun 2016. u 19:29 »
Bilo bi redno da dobijemo normalnu kisu, mada gde ja gledam trenutno  strujanje po gfs-u ono kad predje Kopaonik prelazi u jugozapadnu struju, e sad koliko je pouzdana ova druga karta ne znam al reko aj da je okacim, na 700mb je...Necu da kazem da je sigurno, videcemo da li cemo dobiti kisu...

Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže sale pn

« Odgovor #255 poslato: 13. Jun 2016. u 19:34 »
Diklie razjacalo se dodatno istocnije, radar potvrdjuje jacanje odraza, a uzivo je opaka crnina ka istoku u ovim momentima. Steta sto nije zahvatilo ceo grad, ali mislim da ce biti jos, razvijaju se novi kumulusi i ka zapadu.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #256 poslato: 13. Jun 2016. u 19:34 »
Evo da dodam slike od pre sat i malo vise..Ima i nekih zanimljivosti vezanih za te oblake koji se raspadaju pred Beogradom.Naravno samo pretpostavka dokumentovana slikom :)
Nije neki kvalitet,slikano iz kola u pokretu :) drug nije hteo da staje po kisi :D Dolazak pljuska sa zapada-Iza te bankine je odmah Dunav :)
Cim je oblak prelazio preko Dunava u Banat cepao se na vise delova..
10o minutni pljusak na usponu uz Brestovik(selo izmedju Grocke i Smedereva)
I ova zadnja sa vrha tog uspona,odakle se vidi i Pancevo i mnoga druga mesta u juznom Banatu..Vidi se sa ove slike kako se oblaci razilaze prelaskom preko Dunava,a to nije naravno ni prvi ni poslednji put.. A Bg lezi na dve reke,mozda nekim delom doprinose cestim ispalama..
Slike nisu dobrog kvaliteta samim tim nisu ni za neku dobru reportazu..  :) Jos samo da dodam da se cesto uverim kako recimo cim predjes Gazelu  kao da predjes u drugu drzavu,nekoliko puta se desavalo ove sezone da je tamo suvo a sa druge strane kisa. A poznate su i one zimske situacije kada granica padavina cesto bude Sava i Dunav
« Poslednja izmena: 13. Jun 2016. u 19:56 risbo gr »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #257 poslato: 13. Jun 2016. u 19:49 »
Srđane, nije još gotovo, ima neke minimalne nade. Čitav horizont od juga do sjevera se popunio cumulusima, a tu je i konkretniji razvoj ka zapadu. Ako ni od ovoga ne bude ništa, onda i definitivno proglašavamo ovaj dan možda i najvećom ispalom sezone. :)

Tu su i konkretniji odrazi. Vidjećemo sprema li nam kraj dana prijatno iznenađenje:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sin Mitar

• *
  • Starost: 47
« Odgovor #258 poslato: 13. Jun 2016. u 19:58 »
Gde bih mogao da pogledam koliko je mm ukupno palo u mom mestu ovih dana i meseci?
Ako nema nigde konkretnijih podataka za moje mesto,ako moze neko da napise koja mi je stanica koja belezi padavine najbliza.
U toku prethodne noci i jutros umerena do jaka kisa,u toku dana predah sa t max 18c,a od16h prvo umerena,pa izuzetno jak pljusak,da bi se sada ponovo vratila na umerenu.

Van mreže Liki

« Odgovor #259 poslato: 13. Jun 2016. u 19:59 »
Ceo zapad, severozapad i sever su se zatvorili u CB-ovima koji zbog zalaska sunca imaju nekako srebrnkastu boju, a i fantastično su razvijeni  :D Ima tu i grmljavine reče munjolovac  :)