ali se ipak ne slažem baš u potpunosti sa mišljenjem onih koji kao da tuguju što veliko nevreme nije zahvatilo baš njihovo mesto ili deo grada. To jeste interesantno za praćenje ali može da nanese izuzetno veliku štetu (naročito voćarskim/poljoprivrednim krajevima) pa čak i da ugrozi ljudske živote -zato na forumu nisam u grupi onih koji "prizivaju" superćelije maltene svaki dan ali svakako razumem njihovu "ljubav" prema takvim vremenskim prilikama i čestitam na svakom dobrom "ulovu" (što se tiče fotografija).
Od reči do reči se slažem
Ja sam počeo pratiti vremenske (ne)prilike samo zato što sam doživeo jednu takvu: u Zaječaru 1999. ili 2000. (ne sećam se dobro godine). Da li je bila super-ćelija ili nije ne znam, ali je "grad" došao uz zvuk koji je ličio na zvuk voza koji punom brzinom dolazi vama u susret
. Na mom krovu je polomnjeno 40 crepova ali je npr. moj drug (koji živi pored zgrade u kojoj stanuje kolega Ocelot) imao 300 razbijenih crepova i totalno potopljenu celu prizemnu kuću: voda je od pljuska - lila niza sve zidove, niz lustere ... katastrofa!
Na moje oči je grudva leda, kao omanja (dečija) lopta, pala nepunih 3 metra od ulaznih vrata moje kuće (gde sam stojao i gledao) a drugu sličnu sam posle pola sata pronašao zarivenu u karatavan, bila je dobrih 15cm u prečniku.
Centar grada je bio prekriven stotinama i stotinama mrtvih golubova (koji su se krili u krošnjama velikih hrastova u centru Zaječara) koje je pobio led (u proseku od veličine trešnje do veličine šljive).
Tako da slično iskustvo ne želim nikome!