Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2016 - II dekada  (Pročitano 92447 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Jun 2016 - II dekada
« Odgovor #1080 poslato: 20. Jun 2016. u 00:05 »
Nedelja je donela nevreme u više regiona, ima onih koji su zadovoljni razvojem situacije i onih koji žale što u njihovom kraju nije bilo "akcije" -tako je to u ovakvim situacijama, ostajem pri stavu da nevreme (i toliko spominjane superćelije -mislim da se taj termin prečesto koristi, nije svaki "jak" odraz na radarskoj slici superćelija) ne volim da prizivam a neki od onih koji to rade (na ovom forumu) potom umeju i da se žale kako je nevreme načinilo veliku štetu ali i da tuguju ako ih je nevreme promašilo u stilu "ah, kakav sam maler, jako nevreme je prošlo na 5km". Verujem da su neki ljudi večeras veoma neraspoloženi i tužni ne zbog toga što ih je nevreme "promašilo" nego baš zato što ih je nevreme opasno pogodilo i načinilo veliku štetu.
Možda bi pojedinci želeli da im superćelija prođe na povoljnom mestu da naprave dobre fotografije (čini mi se da je nekima ovo jedina želja i da su aktivni samo u ovakvim situacijama) ali da nikakve štete nema? Ako je moj komentar neprikladan za ovu temu neka ga moderatori premeste -hvala.

Nastupajući dan svakako ima potencijal za nova (lokalno vrlo jaka) nevremena u mnogim delovima Srbije, nadam se da šteta neće biti ogromna.
U Beogradu je danas (nedelja do ponoći) na Vračaru bilo oko 21mm padavina -identično kao i na Karaburmi.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1081 poslato: 20. Jun 2016. u 00:07 »
Prema AMS Vračar okruglo 10mm od ove ture, tako da je i centar dobro prošao. Ipak, radarski odrazi i munjobrojač govore da su ovoga puta jugozapadni i zapadnije dijelovi grada prošli bolje, bukvalno prvi put ove sezone. Najviše je zakačilo NBG, kao i ovaj moj kraj (uključujući i komšije Mikija i Jocu). :) Ovamo ispod 20mm nije sigurno. Epski intenzitet, vidljivost je bila 100m jedva neko vrijeme.

Da se nadovežem na Profiamaterov post. Kad su oluje u pitanju, najviše volim ove koje donesu lijepe oblake i obilan pljusak i ne nanesu štetu. Eto, od ove večerašnje u Bg niko nije imao štete i svi srećni i zadovoljni. Volio bih da nekad doživim i krupan grad, ali najbolje u nekoj nedođiji nenaseljenoj, bez drveća, njiva isl...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #1082 poslato: 20. Jun 2016. u 00:12 »
 ^^ Vrhunske fotke Milose, sjajno!  :thumbup:

Kisomer je postavljen na reprezentativnom mestu, kao meteoroloski tehnicar vodio sam racuna o tome naravno.  :)

Palo je 12.4 mm veceras kod mene, ukupno za prethodni dan 19.2 mm. AMS Kotez iako vazdusno ~2 km od mene, nesto manje padavina, 13.7 mm ukupno. Za sada u junu kod mene 84.2 mm. I ovde se razbila oblacnost i vidi se mesec.

Van mreže Darko-M.M

• *
« Odgovor #1083 poslato: 20. Jun 2016. u 00:13 »
Moj kraj danas(sada vec juce), pogogodise dve snazne oluje...ono danas oko 16:30 je bio potop, uz izuzetno jak vetar i snaznu grmljavinu. Prst se pred okom nije video, smracilo se kao da pada mrak! :/ Grada nije srecom bilo, mada je izgledalo da ce biti. Palo je sigurno 15ak mm...ali ovo veceras?! :oboze: potop! Monsun! Opak vetar, mada je danas jace grmelo nego veceras. Ovde je malopre palo pa sigurno preko 20 mm. Ali, ljudi, ono sto sam video veceras, zaledilo me...takav oblak, crn i snazan u svom zivotu nisam video(mislim na nocne razvoje). Hucalo je u daljini dok se priblizavao...na dva mesta sam video i slabe levke...uzas, bre, uzas! Kako je bilo, dobro smo prosli! :/ :oboze: :O

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #1084 poslato: 20. Jun 2016. u 00:20 »
Prema AMS Vračar okruglo 10mm od ove ture, tako da je i centar dobro prošao. Ipak, radarski odrazi i munjobrojač govore da su ovoga puta jugozapadni i zapadnije dijelovi grada prošli bolje, bukvalno prvi put ove sezone. Najviše je zakačilo NBG, kao i ovaj moj kraj (uključujući i komšije Mikija i Jocu). :) Ovamo ispod 20mm nije sigurno. Epski intenzitet, vidljivost je bila 100m jedva neko vrijeme.

Da se nadovežem na Profiamaterov post. Kad su oluje u pitanju, najviše volim ove koje donesu lijepe oblake i obilan pljusak i ne nanesu štetu. Eto, od ove večerašnje u Bg niko nije imao štete i svi srećni i zadovoljni. Volio bih da nekad doživim i krupan grad, ali najbolje u nekoj nedođiji nenaseljenoj, bez drveća, njiva isl...

Od senjaka do vidikovca 4 oborena stabla na sred puta, jedva sam zaobisao pre pola sata, i mnogo mnogo pocupanih velikih grana svuda.  Na jednom mestu ima i policije de su 2 stabla potpuno preprecila put al mislim da ne videh povredjene

Van mreže Djolo

• *
« Odgovor #1085 poslato: 20. Jun 2016. u 00:27 »

Izgleda da je ovde malo jače zakačilo! Tako i deluje sada kada pogledam radar. Jedno dva minuta se bukvalno ništa nije videlo. Monstruozan pljusak. Ipak nema neke veće štete, bar na prvi pogled :laie: Inače zanimljivo je što ovde i nije bilo neke preterano jake grmljavine. Puklo je par puta pre nego što je sastavila kiša i jednom kad se smirilo i to je to.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #1086 poslato: 20. Jun 2016. u 00:53 »
Auu, kakva je ovo druga tura?  :/ Ja posle nisam ni pratio.. Probaću što pre da saznam da li ima štete u Melencima od one grdosije večeras.. prošlo je istočno od samog sela tako da je atar pretrpeo ogromno štetu gotovo sigurno..  :facepalm:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #1087 poslato: 20. Jun 2016. u 01:03 »
Pruza se ovo iz Crne Gore prema sjeveru..Istina grmljavina sporadicna ali ovako se neckao i ovaj zadnji sistem sto je prosao kroz Srbiju kad su se poceli pojavljivati prvi odrazi..

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #1088 poslato: 20. Jun 2016. u 01:37 »
O intezitetu ste sve rekli. Ja sam bio u Kovačici u vreme najjačeg naleta i bilo je grada. Morao sam se sakriti nekih par minuta jer je baš lupalo po kolima velićine graška i nešto veće. Ipak mislim da uz malo opalog lišća od grada i po koje grane od vetra nema materijalne štete. Pala je ozbiljna kiša danas preko 30 mm

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #1089 poslato: 20. Jun 2016. u 01:42 »
Posle svega ovoga se razvedrilo u potpunosti. Mesec i zvezde bez i jednog oblačka. Opet se sa istog mesta kreću razvoji ima i grmljavine, dali će udariti i treći talas pre sutrašnjeg dana  :/ Odakle više crpe energiju :O

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #1090 poslato: 20. Jun 2016. u 02:10 »
Bajina Bašta izgleda treći put dobija padavine

ovde prsnula kiša na jedan minut :D stvaraju se neki oblaci preko granice, a povremeno i ovde

Van mreže Јоца

« Odgovor #1091 poslato: 20. Jun 2016. u 02:24 »
Ево и кратког снимка вечерашње олује у Бг-у. Када сам пребацио снимак квалилет се додатно погоршао, плус што су били јаки налети ветра па ми се објектив непрекидно квасио што ми је додатно мутило слику, пар пута сам морао да бришем док сам снимао.

Пљусак је као што рекосмо био врло снажан, уз јаке ударе ветра. Према западу се види готово непрекидно блицање у облацима, као што се могло и видети на муњоловцу, где је највероватније било мало јаче него овде.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PD1kt60jZ5c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PD1kt60jZ5c</a>

Снимак данашњег пљуска са грмљавином нисам успео да пребацим, јер треба јако пуно да се постави на yuotube, пошто ја нисам нормалан, снимао сам око 15 мин :D, па ако мало исечем снимак или ипак пребацим онда ћу поставити и то.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #1092 poslato: 20. Jun 2016. u 03:46 »
E neka je vala i Beograd dobio ovo večeras, stvarno nešto što se odavno čekalo. Potpuno zasluženo.

Sve su rekle kolege pre mene, odlična oluja.

Pomalo iznenađujuće, ali tek sada je došlo do razvoja oblačnosti dole kući, pa ima pljuskova. Tako je i u dobrom delu središnjeg pojasa zemlje.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #1093 poslato: 20. Jun 2016. u 06:27 »
Dobro jutro, buran dan i prosla noc za nama. Trenutno je pretezno oblacno ovde, temperatura 16 stepeni, pritisak 1014hPa. Bilo je i slabe kise krupnih kapi malo pre.

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #1094 poslato: 20. Jun 2016. u 06:31 »
Ipak ova bomba od oblaka prođe par km zapadnije od mene...tu negde između Torde i Bašaida. Nadam se da će se javiti kolega Kiraj sa izveštajem iz Bašaida.Nadam se da nije bilo štete.
Za sada ne znam da li ima štete.Probudila me grljavina i pljusak .

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Usus est optimus magister
« Odgovor #1095 poslato: 20. Jun 2016. u 06:32 »
Nocas je okolinu Zrenjanina sravnio grad ovo je slikano na putu Elemir-Zrenjanin

Kod mene trenutno oblacno i hladno i ako je 17C kod mene palo 8mm

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #1096 poslato: 20. Jun 2016. u 07:24 »
 :O Au al ga je starupalo!
Kod mene noćas još 12mm, ukupno 60mm.

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #1097 poslato: 20. Jun 2016. u 08:21 »
Bašaid ,koji je od Česterega udaljen 10 -tak kilometara ,samo 25 litara.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #1098 poslato: 20. Jun 2016. u 08:28 »
Čuda se ostvaraju, u jakoj južnoj struji i situaciji sa vrlo jakim smicanjem kao što je danas Jadran je skoro pa kompletno vedar ! Nek smo vala jednom i to doživeli..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #1099 poslato: 20. Jun 2016. u 08:39 »
U Sarajevu suncano bez ijednog oblaka T 17*C..U protekla 24h tankih 7 mm kise a moglo je vrlo lahko biti i vise samo da su jucerasnji razvoj isli koji kilometar zapadnije..

Količina padavina u ostalim gradovima..

Srebrenica 65mm
Bosanski Novi 52mm
Višegrad i Goražde 44mm
Han Pijesak 39mm
Foča 36mm
Bihać 30mm
Livno 21mm
Sanski Most 20mm
Mrkonjić Grad i Čemerno 18mm