Kao sto sam i obecao, nastavljam sa ovom reportazom, za ponedeljak, za dan koji je Beogradu i okolini doneo jedno od jacih nevremena u skorije vreme. Skoro citav dan u vecem delu zemlje je bilo pretezno vedro uz nesto oblaka s vremena na vreme. Nebo je bilo mutno i bilo je uzasno sparno. Parametri za nestabilnosti su bili enormno veliki, bukvalno retko kad ako su uopste i vidjani takvi parametri nad nasim prostorima. Zbog takozvanog "poklopca", kako ga je Milos nazvao, na odredjenoj visini, dugo nismo imali nikakve razvoje na teritoriji cele zemlje, pa je tek u kasnim popodnevnim satima buknuo prvi razvoj na Kosovu i Metohiji koji se velikom brzinom kretao ka severu. U isto vreme, jugozapadno od Beograda je pocelo nesto da se razvija, sto je, kako se ispostavilo, veoma brzo preraslo u snaznu superceliju koja je donela veoma krupan grad u Beogradu, kao i pojavu tornada u Pancevu. Moram priznati, tornado je bio zaista impresivan za nase krajeve. Na zalost, bilo je stete.
Supercelija se podelila na dva dela, istocni, koji je otisao prema Banatu i zapadni koji je otisao na sever, prema meni i doneo mi obilne pljuskove i sugradicu ali pojacanog vetra i stete nije bilo.
Ovako je izgledao oblak koji je u tom trenutku bio u Banatu iz mog ugla, dok ona supercelija iz Beograda nije imala nikakve formacije, odavde se nista nije moglo videti ni kada se priblizila, nakovanj se jako brzo kretao i to je sve sto sam video.
Nakon razdvajanja oblacnosti vrlo brzo je ovaj zapadniji deo dosao do mene, i doneo mi pljuskove i sugradicu ali nista posebno, u odnosu na desavanja juznije. Evo kako je izgledao taj oblak kada me je vec prosao:
Oblacnost je konstantno dolazila do mene i tacno ovde se raspadala, severnije nije dobacila:
Kasnije te veceri, uz zalazak sunca i ovu masivnu oblacnost nebo je izgledalo fascinantno. Uzivo je to bilo mnogo zanimljivije, bukvalno sve je poprimilo tu zutu nijansu:
Pogled na oblacnost u Banatu, koja je bila prilicno daleko ali je imala neverovatno jak odraz na radaru i bila je masivna. Odavde se videlo i sevanje, ali bio je dan jos uvek pa nisam mogao nista da uslikam.
Kasnije, te veceri se videlo konstantno sevanje iz Banata od ove snazne supercelije, ali to su bile uglavnom "oblak-oblak" munje. Dve su ipak uspele da ulete u kadar:
To bi bilo to sto se tice ovog veoma zanimljivog perioda nestabilnosti, u kome je, nazalost, bilo stete od grada i jakog vetra u nekim krajevima. Kod mene nije bilo toga imao sam veoma obilnu kisu u par navrata, pa i sugradicu, ali nista vise od toga. Nadam se da sam bar u nekoj meri uspeo da prenesem kako je ovo sve izgledalo iz mog ugla, do neke nove reportaze, pozdrav!